Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία των σιτηρών
ΚΟΣΜΟΣ

Αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία των σιτηρών

Σιτηρά Ουκρανία: «Η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία αφού ικανοποιηθούν τα αιτήματά της», ανέφερε ο Πεσκόφ

Το πρωί της Δευτέρας 17 Ιουλίου και σε συνέχεια της έκρηξης που σημειώθηκε στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία και την κυρίως Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι το Κρεμλίνο αποχωρεί από την συμφωνία για τα σιτηρά. Η συγκεκριμένη συμφωνία που υπήρξε προϊόν έντονης διαπραγμάτευσης, επέτρεπε μεσούντος του πολέμου τη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπου η πείνα είναι μια αυξανόμενη απειλή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε τη διακοπή της συμφωνίας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία αφού ικανοποιηθούν τα αιτήματά της. «Όταν εφαρμοστεί το μέρος της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας που σχετίζεται με τη Ρωσία, η Ρωσία θα επιστρέψει αμέσως στην εφαρμογή της συμφωνίας», είπε ο Πεσκόφ.

Τι είχε αναφέρει Ρώσος κοινοβουλευτικός

Ρώσος κοινοβουλευτικός δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν πρέπει να ανανεώσει τη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας μετά την επίθεση στη γέφυρα που συνδέει τη νότια Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτης του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», τόνισε πως η Μόσχα πρέπει να ανταποδώσει τη νέα επίθεση στη γέφυρα καταστρέφοντας ουκρανικές υποδομές. «Αυτό χρειάζεται να κάνουμε, όχι να συζητάμε τη συμφωνία για τα σιτηρά που βοηθά τα αφεντικά του Κιέβου και τους προϊσταμένους τους στη Δύση να γεμίζουν τις τσέπες τους. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τα σιτηρά έπειτα από τη νέα τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε μέσω Telegram.

 

Το Κρεμλίνο δεν είχε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή κανένα σχόλιο δημόσια ούτε για την επίθεση στη γέφυρα, ούτε για τη συμφωνία που κλείστηκε το καλοκαίρι του 2022 ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις