Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Ερντογάν Βίλνιους: Τι γράφει για τη συνάντηση ο τουρκικός Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Ερντογάν Βίλνιους: Τι γράφει για τη συνάντηση ο τουρκικός Τύπος

Μητσοτάκης - Ερντογάν Βίλνιους: Συγκρατημένη αισιοδοξία για επανεκκίνηση στα ελληνοτουρκικά

Θετικά αποτιμά ο τουρκικός Τύπος τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Η εφημερίδα Χουριέτ τιτλοφορείται «Ένα βήμα στο Αιγαίο», κάνοντας λόγο για μια νέα αρχή με την Αθήνα. Μάλιστα, η δημοσιογράφος η οποία πέρυσι προέτρεπε τους Τούρκου να μην κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά, χθες έβγαλε σέλφι φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτυπώνοντας τη βελτίωση του κλίματος. Η εφημερίδα Μιλιέτ χαρακτηρίζει θερμή τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «ΣΗΜΕΡΑ», αυτό που ανησύχησε τον Ερντογάν κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι που θα καθίσουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, κυρία Μπούρα.

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: Είθε να είναι ευοίωνη για τις χώρες μας

O Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε με ανάρτησή του στα social media στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. “Είχαμε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είθε η συνάντησή μας να είναι ευοίωνη για τις χώρες μας.” σχολίασε ο Ταγίπ Ερντογάν.

“Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας”

Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους, ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών, αναφορικά με τη συνάντηση που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. “Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα”, ανέφερε η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο twitter και μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. “Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια”.

Οι πλευρές συμφώνησαν για την αξιοποίηση αυτής της θετικής δυναμικής και την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών κατά την προσεχή περίοδο, πρόσθεσε. Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. “Επιπλέον, ανέθεσαν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη διαδικασία και να ενημερώνουν για την πρόοδο που σημειώνεται”, υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση. Οι δύο ηγέτες τόνισαν την επιθυμία τους για συχνότερη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους

Να υπενθυμίσουμε ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας διήρκησε μία περίπου ώρα. “Έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες μετά από εκείνη στην Κωνσταντινούπολη, πριν από 16 μήνες, ενώ είχε προηγηθεί και το “Μητσοτάκης γιοκ” από τον Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με ήχο στην αρχή της συνάντησης, ενώ περίσσεψαν τα χαμόγελα μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, δείχνοντας το καλό κλίμα που επικρατεί. Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν ευδιάθετοι στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στην κάμερα. “Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα”, είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: “Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή”. Η ελληνική πλευρά προσήλθε με θετική ατζέντα και βλέποντας ευκαιρία, προκειμένου να ανοίξει ένα παράθυρο επανεκκίνησης στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, με ξεκάθαρες, ωστόσο, τις κόκκινες γραμμές.

Παρών στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν και ο νέος επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συνεχάρη για την επανεκλογή του τον Έλληνα πρωθυπουργό, και εκείνος ανταπέδωσε με τα δικά του συγχαρητήρια προς τον στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις