Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σκηνές “ναυμαχίας” στα παράλια της Κω
ΕΛΛΑΔΑ

Σκηνές “ναυμαχίας” στα παράλια της Κω

Με πυροβολισμούς στις μηχανές, Λιμενικοί σταμάτησαν και συνέλαβαν μέλος διακινητών

Μόνο με πυροβολισμούς στη μηχανή του ταχύπλοου, που μόλις είχε αποβιβάσει παράτυπους μετανάστες σε ακτή της Κω, κατέστη δυνατή η ακινητοποίηση του αλλοδαπού χειριστή-διακινητή, ο οποίος επιχειρούσε να διαφύγει προς την Τουρκία. Νωρίτερα στη θαλάσσια περιοχή της Κω, απέναντι από την Τουρκία, είχαν ξετυλιχτεί κινηματογραφικές σκηνές και είχε κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα των Λιμενικών, στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν τον διακινητή.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Εκείνος, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, όχι μόνο δεν υπάκουσε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα του ελληνικού πλωτού, αλλά, ανοίγοντας όσο ήταν δυνατόν το γκάζι επιχείρησε πολλές φορές να πέσει πάνω και να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού. Εν τέλει συνελήφθη και λίγο αργότερα οι πολυάριθμοι παράτυποι μετανάστες που βρέθηκαν στην ακτή, τον αναγνώριζαν ως τον χειριστή του σκάφους από τον απόπλου από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού,  πρώτες πρωινές ώρες την 12-07-2023, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ταχύπλοο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή ΛΑΜΠΗ ν. Κω, το οποίο μόλις είχε αποβιβάσει ικανό αριθμό αλλοδαπών σε παρακείμενη παραλία.

Προς τα παράλια Τουρκίας

«Ο χειριστής του ανωτέρου σκάφους», επισημαίνεται «στην θέα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, επιχείρησε αναστροφή και κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς έναντι τουρκικά παράλια. Ακολούθησε καταδίωξη, με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, με τα οποία ο ανωτέρω δεν συμμορφώθηκε, ενώ προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς και επανειλημμένες απόπειρες εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Στη συνέχεια το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους.

Ο χειριστής του Τ/Χ περισυνελέγη από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους και μεταφέρθηκε στον λιμένα ν. Κω, όπου οι προαναφερθέντες αλλοδαποί τον αναγνώρισαν και τον υπέδειξαν ως διακινητή του σκάφους που τους μετέφερε». Από το Λιμεναρχείο Κω, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 31χρονος διακινητής, για παράβαση του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης), του άρθρου 187 του Π. Κ. (Εγκληματική οργάνωση), του άρθρου 306 Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο) και του άρθρου 83 Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα) όπως ισχύει, ενώ κατασχέθηκε το ανωτέρω μέσο διακίνησης.

Στο σοβαρό ζήτημα της βίαιης αντίδρασης των χειριστών σκαφών που ενεργούν κατ εντολή των εγκεφάλων των κυκλωμάτων διακινητών, κατά των Ελλήνων Λιμενικών, έχει αναφερθεί κατ επανάληψη το Alphafreepress.

Έγραφε προ μηνών, μετά από μία ακόμη «ναυμαχία» στην Κω:

Το ρεπορτάζ του Alphafreepress.gr:

«Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι Λιμενικοί φρουροί των θαλασσίων συνόρων της χώρας, αναγκάζονται να στοχεύσουν με τα όπλα τους στις μηχανές των σκαφών των σκληρών κυκλωμάτων διακινητών, που εξορμούν από τα τουρκικά παράλια. Πριν από λίγο καιρό το Alphafreepress,  είχε αναδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης με την αναλυτική παρουσίαση ανάλογου και ακόμη πιο επικίνδυνου συμβάντος στα παράλια της Κω. «Μόνο με σφαίρες πάνω στις εξωλέμβιες μηχανές των σκαφών, ανακόπτουν τη φρενήρη πορεία τους μέσα στη θάλασσα, μέλη οργανωμένου και αδίστακτου κυκλώματος διακινητών παράτυπων μεταναστών, που εδρεύει στην Τουρκία.

Για δεύτερη φορά σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, οι εγκέφαλοι της εγκληματικής οργάνωσης, που δεν υπολογίζουν ούτε τη ζωή των Ελλήνων Λιμενικών, ούτε βέβαια των παράτυπων μεταναστών, που ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου, επιχείρησαν να διακινήσουν το «εμπόρευμα», γι’ αυτούς, στην Κω.

Δυο τα σκάφη των διακινητών

Χρησιμοποιήθηκαν δύο σκάφη η κίνηση των οποίων σε διαφορετικές ώρες, έπεσε στην αντίληψη των Λιμενικών που κάνουν περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή της Κω. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παραθέτει το Λιμενικό Σώμα και στις δύο προσπάθειες των Ελλήνων να ακινητοποιήσουν τα σκάφη με περίπου 40 αλλοδαπούς, οι αδίστακτοι χειριστές, επιχείρησαν πολλές φορές να εμβολίσουν τα ελληνικά σκάφη. Και τις δύο περιπτώσεις οι Λιμενικοί, ακολουθώντας πιστά τους διεθνείς κανονισμούς, αφού προειδοποίησαν με ηχητικά και φωτεινά σήματα και είδαν ότι κινδύνευε και η ζωή τους, έριξαν  πυροβολισμούς στον αέρα και στη συνέχεια στόχευσαν πάνω στις μηχανές των σκαφών για να τα . ακινητοποιήσουν. Συνελήφθησαν τρεις διακινητές και δεκάδες παράτυποι μετανάστες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις