Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γάμος Ανδρέα Παπανδρέου – Λιάνη: Όταν… αναστατώθηκε η χώρα
ΕΛΛΑΔΑ

Γάμος Ανδρέα Παπανδρέου – Λιάνη: Όταν… αναστατώθηκε η χώρα

Γάμος Ανδρέα Παπανδρέου - Λιάνη: Εκείνος 70 κι εκείνη 35

Στις 13 Ιουλίου του 1989, ο 70χρονος Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύτηκε την 35χρονη αεροσυνοδό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Δήμητρα Λιάνη, στο ναό της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία. Είχαν πάει εκεί μαζί από τη βίλα της οδού Αγράμπελης (πρώην βίλα Λουμίδη). Η εκκλησία όπως ήταν αναμενόμενο είχε κατακλυστεί από κόσμο, τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφους, αλλά και απλό κόσμο. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Μελίνα Μερκούρη. Μόλις έφτασε το ζευγάρι, ακούγονται κραυγές και επευφημίες από το μαζεμένο πλήθος, ενώ οι ρεπόρτερ σπρώχνονται για να εξασφαλίσουν μια καλή λήψη. Μάλιστα τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε χαριτολογώντας: “Αποκατέστησα το κορίτσι”.

Μετά το μυστήριο ακολούθησε δεξίωση με χαρακτηριστικό σημείο το κόψιμο της γαμήλιας τούρτας, με την Δήμητρα Λιάνη να ταΐζει με κουτάλι τούρτα τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σημειώνεται πως ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, μόλις 11 ημέρες μετά την έκδοση του διαζυγίου με την Μαργαρίτα Τσαντ. Αυτός ο γάμος ήταν το επισφράγισμα ενός έρωτα που “γεννήθηκε” μετά την περιπέτεια της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου και την επέμβαση στην καρδιά που είχε κάνει στο Χέρφιλντ του Λονδίνου.

Ο πόλεμος

Τα πρωτοσέλιδα ήταν γεμάτα αιχμές, κάποιοι ξεπέρασαν κάθε χυδαιότητα. Ο και ο χαρακτηρισμός «μαιτρέσα» ήταν μόνο η κορυφή ενός πολέμου που διεξαγόταν στο παρασκήνιο. «Μη χτυπάτε τη Δήμητρα, χτυπήστε εμένα» είχε πει ο Παπανδρέου. Η Μαργαρίτα Παπανδρέου στο βιβλίο της έγραψε για τη σχέση του Ανδρέα με τη Δήμητρα. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα στη δεξίωση στο σπίτι του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, λίγους μήνες μετά τη γνωριμία τους. Περιμένοντας να φτάσει ο Ανδρέας, η Μαργαρίτα ζήτησε να ξεκουραστεί σε ένα δωμάτιο. Μια ώρα αργότερα η φίλη της μπήκε στο δωμάτιο και της είπε: «Ήρθε… μαζί της!». «Μαζί της; Τι εννοείς; Έχει τρελαθεί τελείως», αναφώνησε εκείνη και έφυγε από την πρεσβευτική κατοικία. Στην επιστροφή τους την άλλη μέρα στο αεροσκάφος η Μαργαρίτα είπε στον Ανδρέα: «Για όνομα του θεού, θα μπορούσε να είναι κόρη σου!». «Ναι, δεν είναι πολύ ωραίο;», ήταν η απάντησή του.

Εγώ κυβερνώ, κύριε

Αυτός ο πόλεμος δε σταμάτησε ούτε μετά τον γάμο. Ενδεικτικό του κλίματος της εποχής είναι το περιβόητο ξέσπασμα του Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ το 1995, έξι χρόνια δηλαδή μετά τον γάμο. Ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε με ποιους συγκυβερνά και από ποιους επηρεάζεται, κάνοντας έτσι μια έμμεση αναφορά στη σύζυγό του. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, εξοργίστηκε και απάντησε με την ιστορική φράση: «Εγώ κυβερνώ, κύριε». Εκείνο το ξέσπασμα του Παπανδρέου προκάλεσε ένα νέο κύμα έντονων επικρίσεων προς το πρόσωπό του.

Για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ αυτός ήταν ο τρίτος γάμος μετά από αυτούς με της Χριστίνα Ρασιά και τη Μαργαρίτα Τσαντ. Για τη Δήμητρα Λιάνη ήταν ο δεύτερος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις