Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Πολιτική της επάρκειας και της λογικής για τους Δήμους
ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτική της επάρκειας και της λογικής για τους Δήμους

του Άρη Πανόπουλου, υποψήφιου Δημάρχου Χαϊδαρίου

Με την άμεση δέσμευση του πρωθυπουργού της χώρας, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης -μέσα από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg- για πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, και στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του έτους, οι δήμοι προχωρούν για εκλογές αφήνοντας πίσω τους τον όρο οικονομική κρίση για τα επόμενα χρόνια. Και μπορεί το παρόν να φαντάζει θέσφατο για όλη την επικράτεια, στην πραγματικότητα όμως για πολλούς δήμους δεν είναι.

Δεν σημαίνει πως συνέβαλλαν όλοι για να έχει επάρκεια η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι πως όσοι παρέμειναν ανεπαρκείς θα πρέπει να λειτουργήσουν με την πολιτική της λογικής εν όψει του προεκλογικού αγώνα τους για να μπορούν να συμπεριφερθούν εξίσου αυτόνομα στα αυριανά πλάνα τους. Η άσκηση της πολιτικής τους θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παραγωγή ιδεών αλλά και στον τρόπο σωστής εφαρμογής τους τόσο σε ζωτικά ζητήματα (ελευθερία, ασφάλεια, δικαιοσύνη, πολιτισμός κ.τ.λ.) όσο και σε θέματα που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο, στον εργαζόμενο, στον δημότη.

Οι διοικήσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση της εξουσίας και έχουν υπεισέλθει στην κατάχρηση της μέσω της διαφθοράς θα αρχίσουν να φαίνονται «σαν τη μύγα μες στο γάλα» οπότε και ο χρόνος μέχρι τις εκλογές για αυτές θα καταστεί ολέθριος. Η εικονική πραγματικότητα των υποσχέσεων τους θα έχει γρήγορη λήξη, με τον επικείμενο χρόνο για την κάλπη να στενεύει επικίνδυνα αν αφαιρέσει κανείς τα απαιτούμενα «μπάνια του λαού» και την επάνοδο προσαρμογής των δημοτών στις επάλξεις στο «κλεινόν άστυ».

Οι επιλογές τους για την εκπροσώπηση τους μέσα από τα διοικητικά όργανα των Δήμων θα αρχίσουν να γίνονται πιο απαιτητικές -με βάση τον πήχη που έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση- όπως και οι εναλλακτικές τους προτιμήσεις σε σχέση με το οργανόγραμμα αλλά και το χρονοδιάγραμμα του κάθε υποψηφίου μπροστά σε νέες θεσμοθετημένες έννοιες που ακούν στο όνομα ψηφιοποίηση, πράσινη σκέψη, έξυπνοι δήμοι. Η πολιτική της επάρκειας αλλά και της λογικής θα πρέπει να αποτελέσει το γνώμονα της νέας τάσης που θα επικρατήσει και στις επερχόμενες διοικήσεις για να υπάρχει και συνέχεια της μέχρι στιγμής επιτυχημένης πορείας του κράτους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις