Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Σε δημόσια διαβούλευση ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Σε δημόσια διαβούλευση ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων

Ψήφος αποδήμων: Ο νόμος θα είναι ίδιος με εκείνον που είχε καταθέσει η ΝΔ και πριν 1,5 χρόνο.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ο νόμος που καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο νόμος, όπως σημείωσε, θα προβλέπει ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες που ζουν ή τυχαίνει να είναι στο εξωτερικό εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίζουν από εκεί που βρίσκονται. Το χαρακτήρισε στοίχημα συνέπειας και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Για τα περί προσπάθειας αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος που καταλογίζει στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Νομίζω ότι η θέση περί αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος είναι τουλάχιστον προσβλητική. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου. Είναι αδέλφια μας σε κάθε άκρη της γης και είναι μια διευκόλυνση. Έρχεται ο πρωθυπουργός και προτείνει την συνέχιση μιας αυτονόητης μεταρρύθμισης να μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από εκεί που βρίσκονται».

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Ερωτηθείς πόσοι είναι οι ψηφοφόροι και τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο απάντησε: «Θα είναι ακριβώς το ίδιο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί πριν από 1,5 χρόνο και δεν είχε λάβει 200 ψήφους και δεν θα προστεθεί κάτι παραπάνω. Θα έχει την ίδια διατύπωση. Η επιστολική ψήφος λόγω τεχνικών θεμάτων δεν είναι στην συζήτηση. Εμείς θέλουμε να διασφαλίζεται αυτή η εκλογική διαδικασία. Φέρνουμε μια μεταρρύθμιση χωρίς καμία αλλαγή. Για τον αριθμό είπε θα είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που ψήφισαν το 2023 λόγω εμποδίων που υπάρχουν».

Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατάχρησης γιατί υπάρχει νόμος. Οι περιορισμοί αίρονται για την συμμετοχή τους. Μιλάμε για Έλληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου. Όταν ρωτήθηκε αν η έκκληση του πρωθυπουργού να ψηφιστεί και από τους 300 θεωρείται ως άνοιγμα στους Σπαρτιάτες απάντησε: «Το τελευταίο κόμμα που θα μπορούσε να κατηγορηθεί για άνοιγμα στους Σπαρτιάτες είναι η ΝΔ. Ποτέ άλλωστε δεν μίλησε για ευπρόσδεκτες ή μη ευπρόσδεκτες ψήφους.» Τέλος, όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι: «Δεν θα κολάκευε καθόλου το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει την διάταξη που εισάγουμε σήμερα στη Βουλή και θεωρούμε ότι θα πράξει το ίδιο και θα το ψηφίσει ξανά».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις