Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πρίζες και ασφάλεια: Ποιες ενδείξεις πρέπει να μας ανησυχούν
PLUS

Πρίζες και ασφάλεια: Ποιες ενδείξεις πρέπει να μας ανησυχούν

Πρίζες και ασφάλεια: Τα βασικά σημεία ελέγχου

Οι πρίζες είναι αυτές που δίνουν την ενέργεια για τις συσκευές. Όμως, το ηλεκτρικό ρεύμα έχει τους κινδύνους του, εύλογα το ίδιο και οι πρίζες: η ηλεκτροπληξία ή ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο σπίτι είναι πολύ σοβαροί λόγοι για να ελέγχουμε τακτικά τις πρίζες του χώρου μας και να εντοπίζουμε έγκαιρα πιθανές βλάβες. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να ελέγχετε τακτικά αν τα καλύμματα και τα καλώδια στις πρίζες παρουσιάζουν φθορές. Αν ναι, η αντικατάσταση της πρίζας το συντομότερο δυνατό είναι επιβεβλημένη. Προτιμήστε να εγκαταστήσετε πρίζες γείωσης ή να αντικαταστήσετε με αυτές τις ήδη υπάρχουσες, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Να θυμάστε, επίσης, ότι δεν μπορούν να «σηκώσουν» όλες οι πρίζες το ίδιο ηλεκτρικό φορτίο. Αν ζείτε σε σπίτι με παλιές πρίζες, φροντίστε να τις αντικαταστήσετε. Διαφορετικά είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε βραχυκυκλώματα και σπινθήρες, που είναι βασικά προβλήματα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό για διάφορους λόγους, μη συνδέετε πολλές ή ενεργοβόρες συσκευές σε μία πρίζα.

Επίσης, πρέπει οι πρίζες του σπιτιού σας να μην έρχονται σε επαφή με νερό, κάτι που μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους (λ.χ. τοίχος με πρόβλημα υγρασίας, να βρίσκεται κοντά γλάστρα που ποτίζεται). Αν υπάρχει τέτοιο θέμα, μην το παραβλέψετε.

Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που θα σας… φωνάξουν ότι υπάρχει πρόβλημα με κάποια πρίζα και ότι πρέπει να επέμβετε:

Οι πρίζες είναι ζεστές. Αυτό οφείλεται στην υπερβολική χρήση. Όταν συνδέονται πάρα πολλές συσκευές σε μια πρίζα, σε καλώδιο επέκτασης ή σε πολύπριζο, μπορεί να προκληθούν υψηλές θερμοκρασίες που υπό συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε πυρκαγιά.

Φροντίστε, λοιπόν, να δοκιμάζετε κάθε τόσο την πρίζα που εμφανίζει τέτοιο θέμα, αποσυνδέοντας τις συσκευές σας και ελέγχοντας εάν η πρίζα είναι μένει ζεστή ακόμα και μετά από μία ώρα. Αν ναι, καλέστε ηλεκτρολόγο για να την ελέγξει.

Όταν μια πρίζα έχει χαλαρώσει ή έχει χαλάσει, συνήθως κάνει ένα βόμβο. Μην αδιαφορήσετε, καλέστε ηλεκτρολόγο για να την αλλάξει ή για να την επιδιορθώσει.

Ένας σπινθήρας σε μια πρίζα μπορεί να ακουστεί σαν σκάσιμο ή τρίξιμο – κι αυτό είναι σημάδι κινδύνου. Κλείστε το ρεύμα και καλέστε ηλεκτρολόγο.

Από αυτά τα προβλήματα, το πιο συνηθισμένο είναι να δείτε σπινθήρα από μια πρίζα. Πώς πρέπει να αντιδράσετε σε μια τέτοια περίπτωση; Πρώτα κλείστε την παροχή ρεύματος σε αυτήν την πρίζα, κατεβάζοντας την αντίστοιχη ασφάλεια στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού σας. Στη συνέχεια, αποσυνδέστε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στην πρίζα που παρουσίασε σπινθήρα.

Τέλος, και το πιο σημαντικό, καλέστε ηλεκτρολόγο για να ελέγξει την πρίζα και να την επιδιορθώσει ή να την αλλάξει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις