Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Επιδερμίδα το καλοκαίρι – προστασία: Ο απόλυτος οδηγός
PLUS

Επιδερμίδα το καλοκαίρι – προστασία: Ο απόλυτος οδηγός

Επιδερμίδα το καλοκαίρι - προστασία: Πώς να προστατεύσετε το δέρμα σας

Η περιποίηση της επιδερμίδας στην παραλία είναι αδιαπραγμάτευτη. Μπορεί η παραλία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό (ήλιος, θάλασσα, άμμος) να σε καλεί, αλλά το ίδιο ισχύει και για όλα όσα μπορεί να σου συμβούν, αν δεν προστατεύσεις το δέρμα και τα μαλλιά σου κατά την διάρκεια των διακοπών σου. Σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον καρκίνο του δέρματος, και όσα αναφέρει η Vogue India, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το νερό και η άμμος μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ηλιακής βλάβης. Μπορούν να αντανακλούν έως και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας, κάτι που μοιάζει με το να σας χτυπούν οι ακτίνες του ήλιου δύο φορές. Από την επιλογή της σωστής φυσικής προστασίας μέχρι την επιλογή του πιο αποτελεσματικού αντηλιακού, οι ειδικοί σας λένε τα μυστικά για το πώς να επιστρέψετε από τις διακοπές σας χωρίς τίποτα άλλο παρά με μια χρυσαφένια λάμψη που να μαρτυρά ότι μόλις γυρίσατε από το αγαπημένο σας νησί.

Η Dr Rashmi Shetty, αισθητικός δερματολόγος λέει χαρακτηριστικά: «Πάρτε μαζί σας ένα καπέλο με φαρδύ σκελετό, γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία, ελαφριά, ευάερα και άνετα βαμβακερά ρούχα, καταπραϋντικές και ενυδατικές κρέμες και μάσκες για το δέρμα, αντηλιακό ευρέος φάσματος, ανθεκτικό στο νερό και εσωτερικά αντηλιακά, δηλαδή συμπληρώματα διατροφής που είναι αντιφλεγμονώδη και περιέχουν αντιοξειδωτικά».

Οι σωστές επιλογές

Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος συνιστά ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος, ανθεκτικό στο νερό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 για τις διακοπές στην παραλία. Ωστόσο, η Dr Madhuri Agarwal, Ιδρύτρια & Ιατρική Διευθύντρια της κλινικής Yavana Aesthetics Clinic προτείνει να επιλέξετε ένα αδιάβροχο αντηλιακό με τουλάχιστον SPF 50+ και PA+++. «Η βιταμίνη C με φερουλικό οξύ πριν από το αντηλιακό είναι μια καλή προσθήκη».

Συνιστά, επίσης, ξεχωριστό αντηλιακό για το πρόσωπο και το σώμα. «Οι αντηλιακές σταγόνες και τα στικ είναι μια καλή επιλογή για την παραλία. Να έχετε μαζί σας ένα καλό βάλσαμο χειλιών με αντηλιακή προστασία». Για εσωτερική προστασία, τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες πριν από τις διακοπές στην παραλία, μπορείτε να αρχίσετε να συμπληρώνετε τη διατροφή σας με γλουταθειόνη από το στόμα και αντιοξειδωτικά που περιέχουν β-καροτένιο, λέει η Dr Agarwal.

Πώς να προστατέψετε τα μαλλιά σας

Μαλλιά

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε να προστατεύετε στην παραλία είναι και τα μαλλιά σας. «Για να προστατέψετε τα μαλλιά σας, χρησιμοποιήστε είτε ένα leave-in conditioner, είτε ένα λεπτό στρώμα φυσικού λαδιού όπως καρύδας ή jojoba, ή ακόμα και προϊόντα περιποίησης μαλλιών με SPF, για να προστατεύσετε τα μαλλιά σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ξεπλένετε αμέσως τα μαλλιά σας μετά το κολύμπι», λέει η Dr. Manasi Shirolikar, σύμβουλος δερματολόγος και ιδρύτρια της διαδικτυακής συμβουλευτικής μάρκας drmanasiskin.com.

Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε στην παραλία

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνετε όσο βρίσκεστε στην παραλία είναι η μη επαναφορά του αντηλιακού και η μη εφαρμογή της σωστής ποσότητας στο πρόσωπο και το σώμα σας. «Το ανθεκτικό στο νερό αντηλιακό λειτουργεί μόνο για έως και 90 λεπτά μετά την εφαρμογή (όταν βρίσκεστε στο νερό). Μετά από αυτό, είναι απαραίτητο να το εφαρμόζετε ξανά. Κάθε δύο έως τέσσερις ώρες, τα συστατικά του αντηλιακού διασπώνται, ενώ κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή προστατεύουν το δέρμα σας», λέει η Dr. Shirolikar. Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος συνιστά την εφαρμογή δύο κουταλιών της σούπας αντηλιακού κάθε δύο ώρες ή αμέσως μετά το κολύμπι ή την έντονη εφίδρωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις