Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τέλος τα κινητά στα σχολεία: Η Ολλανδία κάνει το… ζόρικο βήμα
ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος τα κινητά στα σχολεία: Η Ολλανδία κάνει το… ζόρικο βήμα

Τέλος τα κινητά στα σχολεία: Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι περισπασμοί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και έξυπνα ρολόγια θα απαγορευτούν κατά μεγάλο βαθμό μέσα στις σχολικές αίθουσες στην Ολλανδία από την 1η Ιανουαρίου 2024, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι περισπασμοί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Η χρήση συσκευών θα επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μαθημάτων ψηφιακών δεξιοτήτων, για ιατρικούς λόγους ή για άτομα με αναπηρίες «Αν και τα κινητά τηλέφωνα είναι συνυφασμένα με τη ζωή μας, αυτά δεν ανήκουν μέσα στη σχολική τάξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Παιδείας Ρόμπερτ Ντάικγκρααφ.

«Οι μαθητές πρέπει να μπορούν να συγκεντρώνονται και να τους δίνεται η ευκαιρία να μελετούν σωστά. Τα κινητά τηλέφωνα είναι μια ενόχληση, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα. Πρέπει να προστατεύσουμε τους μαθητές από αυτό». Η απαγόρευση είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου, των σχολείων και των αρμόδιων οργανισμών. Τα σχολεία μπορούν να βρουν τον δικό τους τρόπο να επιβάλλουν την απαγόρευση, είπε ο Ντάικγκρααφ, αλλά θα ακολουθήσουν νομικοί κανόνες εάν αυτό δεν αποφέρει επαρκή αποτελέσματα μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

«Ασχολούμαι με το κινητό πολύ συχνά στη βιολογία, στα Ολλανδικά και στις χειροτεχνίες. Όμως στην κοινωνιολογία δεν το χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ» λέει μία μαθήτρια και μία άλλη συμπληρώνει: «Το έχω κυρίως στα μαθήματα που δεν μας προσέχουν οι καθηγητές ή μας αφήνουν να κινούμαστε πιο ανεξάρτητα». «Αν οι καθηγητές δεν βάζουν ενέργεια στο μάθημα, βλέπουμε ότι και οι μαθητές δεν προσέχουν ιδιαίτερα και γι αυτό βγάζουν τα κινητά τους» τονίζει μια μαθήτρια. Αρκετές μελέτες που έχουν γίνει για τη χρήση έξυπνων συσκευών στο μάθημα, δείχνουν πως οι επιδόσεις των μαθητών μειώνονται αισθητά. Ήδη πάντως αρκετά σχολεία στην Ευρώπη εφαρμόζουν την απαγόρευση κινητών την ώρα του μαθήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις