Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Υποβρύχιο Titan λείψανα: Οι εικόνες σοκ από τα συντρίμμια
ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Titan λείψανα: Οι εικόνες σοκ από τα συντρίμμια

«Βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα» -Οι εικόνες σοκ από τα συντρίμμια του υποβρυχίου Titan

«Πιθανότατα ανθρώπινα λείψανα» βρέθηκαν στα συντρίμμια του υποβρυχίου Titan, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αμερικανική Ακτοφυλακή. Λίγο νωρίτερα το γύρο του κόσμου έκαναν οι φωτογραφίες με τα συντρίμμια του υποβρυχίου που ανασύρθηκαν από το βυθό, δίπλα από το ναυάγιο του Τιτανικού. Μεταξύ των συντριμμιών και κάποια αναγνωρίσιμα τμήματα του υποβρυχίου συμπεριλαμβανομένης της μύτης του Titan και ενός μεγάλου πάνελ που φαίνεται να προέρχεται από το ουραίο τμήμα του.

Ανάμεσα στα κομμάτια αυτά που ανασύρθηκαν, οι αξιωματούχοι της ακτοφυλακής δήλωσαν ότι ανακάλυψαν αυτό που πιστεύουν ότι είναι ανθρώπινα λείψανα, τα οποία θα μεταφερθούν τώρα με πλοίο σε λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου θα υποβληθούν σε αναλύσεις. Οι ανακαλύψεις εξέπληξαν τους ειδικούς που υποπτεύονταν ότι ο Τιτάνας καταστράφηκε ολοσχερώς όταν υπέστη «καταστροφική κατάρρευση» κατά τη διάρκεια της κατάδυσής του προς το ναυάγιο του Τιτανικού, σκοτώνοντας και τους πέντε επιβαίνοντες.

Νωρίτερα την Τετάρτη μια ιατροδικαστής δήλωσε στη DailyMail ότι πιστεύει ότι τα λείψανα των επιβαινόντων – μεταξύ των οποίων ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο Γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρτζολέ, ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate Στόκτον Ρας και ο πατέρας και ο γιος Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταούντ – πιθανότατα δεν θα ανακτηθούν ποτέ.

Η αποστολή για την έρευνα γύρω από τα αίτια του δυστυχήματος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη

Προς έκπληξη όλων λίγο αργότερα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα λείψανα «απομακρύνθηκαν προσεκτικά μέσα στα συντρίμμια» που ανασύρθηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα. «Είμαι ευγνώμων για τη συντονισμένη διεθνή και διυπηρεσιακή υποστήριξη για την ανάκτηση και τη διατήρηση αυτών των ζωτικών στοιχείων σε ακραίες υπεράκτιες αποστάσεις και βάθη», δήλωσε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Επιτροπής Θαλάσσιων Ερευνών Τζέισον Νιούμπαουερ. «Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παράσχουν στους ερευνητές από διάφορες χώρες και οργανισμούς κρίσιμες πληροφορίες για τα αίτια αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Neubauer σημείωσε ότι υπάρχει «σημαντικός όγκος δουλειάς» που πρέπει να γίνει ακόμη για να κατανοήσουμε τι συνέβη στο υποβρύχιο Τιτάν και να «βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί παρόμοια τραγωδία». Η αποστολή για την έρευνα γύρω από τα αίτια του δυστυχήματος, πάντως, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. «Εργάζονται νυχθημερόν εδώ και 10 ημέρες, ξεπερνώντας τις σωματικές και ψυχικές προκλήσεις αυτής της επιχείρησης, και ανυπομονούν να ολοκληρώσουν την αποστολή και να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους», ανέφερε η εταιρεία που διεξάγει την έρευνα σε ανακοίνωσή της.

Την περασμένη Τετάρτη, ένα πεδίο συντριμμιών βρέθηκε στον πυθμένα της θάλασσας, σε απόσταση 500 μέτρων από την πλώρη του Τιτανικού, ο οποίος βρίσκεται πάνω από δύο μίλια (σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα) κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού και 400 μίλια από τις ακτές του Νιουφάουντλαντ του Καναδά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις