Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Υποβρύχιο Titan νέα: Ανασύρθηκαν τα πρώτα τμήματα του ναυαγίου
ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Titan νέα: Ανασύρθηκαν τα πρώτα τμήματα του ναυαγίου

Υποβρύχιο Titan νέα: Δείτε τις πρώτες εικόνες

Σε λιμάνι του Καναδά έφτασαν τα πρώτα τμήματα από το υποβρύχιο Titan το οποίο χάθηκε με πέντε επιβαίνοντες σε κατάδυση προς το ναυάγιο του «Τιτανικού». Τα τμήματα έφτασαν την Τετάρτη σε λιμάνι στη Νέα Γη του Καναδά. Τα συνεργείά για την ανάσυρση του Titan εργάζονταν συνεχώς τις τελευυταίες ημέρες. Λίγα λεπτά μετά τον ελλιμενισμό του πλοίου, ομάδες ερευνητών επιβιβάστηκαν στο Horizon Arctic για να ξεκινήσουν το έργο της εξέτασης των συντριμμιών. Ανάμεσα στα τμήματα που εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν είναι το εμπρόσθιο ημικυκλικό τμήματα του «Titan» και ένα κομμάτι από το πλευρό που έχει το λογότυπο της OceanGate, της εταιρείας που αναλάμβανε τις ξεναγήσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Το ναυάγιο

Το υποβρύχιο, που κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού, εξαφανίστηκε την Κυριακή 18/6 με πέντε επιβαίνοντες μετά από μια «εσωτερική κατάρρευση». Όπως μετέδωσε το CNN, η «υποβρύχια εσωτερική κατάρρευση» αναφέρεται στην ξαφνική κατάρρευση του σκάφους προς τα μέσα, το οποίο βρισκόταν υπό τεράστια ατμοσφαιρική πίεση στα βάθη προς τα οποία καταδύθηκε. Δεν είναι σαφές πού ή πόσο βαθιά βρισκόταν το υποβρύχιο όταν συνέβη η εσωτερική κατάρρευση, αλλά το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σχεδόν 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Την Κυριακή 18/6, ημέρα που χάθηκε το υποβρύχιο «Τιτάν», το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εντόπισε έναν ήχο που έμοιαζε με έκρηξη, και έκτοτε οι ομάδες έρευνας έχουν βρει θραύσματά του, επιβεβαιώνοντας ότι οι επιβάτες του πέθαναν. Όμως, πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμα αναπάντητα, όπως πότε έγινε η έκρηξη, ενδόρρυξη για την ακρίβεια και τι ακριβώς πήγε στραβά στο υποβρύχιο.

Το υποβρύχιο βρισκόταν για 1 ώρα και 45 λεπτά μέσα στα βάθη του Ατλαντικού όταν έχασε την επαφή με το μητρικό πλοίο. Στο βάθος όπου βρίσκεται ο Τιτανικός υπάρχει πίεση περίπου 3.937.000 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο (ή 393,7 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό) – εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από την πίεση που βιώνουμε στην επιφάνεια της γης, σύμφωνα με τον Rick Murcar, διευθυντή διεθνούς εκπαίδευσης στην Ένωση Σπηλαιοδυτών. Η εσωτερική κατάρρευση είναι «απίστευτα γρήγορη», καθώς λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου, δήλωσε η Aileen Maria Marty, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις