Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / «Πράσινο & Μωβ» – Το άγνωστο κόμμα που πήγε καλά στους απόδημους
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

«Πράσινο & Μωβ» – Το άγνωστο κόμμα που πήγε καλά στους απόδημους

Πράσινο & Μωβ: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών στην επικράτεια το 0,31% των ψήφων.

Οι απόδημοι Έλληνες που ψήφισαν για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο κλήθηκαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Αυτό που προκάλεσε ωστόσο εντύπωση είναι τα αποτελέσματα του κόμματος «Πράσινο & Μωβ», ένα σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα κόμμα, το οποίο «σάρωσε» στους απόδημους.

Παρόλο που το συγκεκριμένο κόμμα έλαβε σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών στην επικράτεια το 0,31% των ψήφων, δηλαδή 15.911 και δεν ξεπέρασε πουθενά το 1%, έχοντας το υψηλότερο ποσοστό του στα Τρίκαλα με 0,61%, στις ψήφους των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπου μάλιστα ξεπέρασε και κόμματα που μπήκαν στη Βουλή όπως η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες. Συγκεκριμένα στους απόδημους κατέγραψε ποσοστό 1,34% και 231 ψήφους.

Ειδικότερα το συγκεκριμένο κόμμα, ανάμεσα στου απόδημους, έλαβε:

 

  • Κορέα: 5,56%
  • Πορτογαλία: 3,85%
  • Ιρλανδία: 3,52%
  • Ολλανδία 2,74%
  • Ουγγαρία 2,70%
  • Βέλγιο: 2,51%
  • Αυστρία: 2,20%
  • Τουρκία: 2,04%

Πρόκειται για μία συμμαχία που συμμετέχουν τα κόμματα: Πράσινη Λύση, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι-Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας και το οικοφεμινιστικό κίνημα «Κύκλος». Όπως αναφέρεται στο καταστατικό του κόμματος «ενώνουμε τις δυνάμεις μας με φιλοδοξία και δέσμευση να είμαστε χρήσιμοι και χρήσιμες στην κοινωνία με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, σχέδιο και όραμα. Είμαστε ενεργοί πολίτες με σημαντική κοινωνική, επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία, αυτόνομοι από σκοπιμότητες και συμφέροντα, υπέρμαχοι των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, που φιλοδοξούν να αλλάξουν την καθημερινότητα, τις συνειδήσεις και την πολιτική. Είμαστε αντίθετοι με τις κυρίαρχες πολιτικές και έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για ένα κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό μοντέλο που επικεντρώνει στην υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και των κοινών αγαθών, στην άμεση ανακούφιση του συνόλου της κοινωνίας από τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων με αύξηση του βιοτικού επιπέδου αλλά και σε ολοκληρωμένες μακροπρόθεσμες διεξόδους για τη φύση και τα ζώα, την κοινωνία, τον πλανήτη, στη βάση της αειφορία».

Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Σε ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, το «Πράσινο & Μωβ» σημειώνει πως προβληματίζεται για τις ψήφους που έλαβε. «Ευχαριστούμε από καρδιάς όλα τα μέλη και τα στελέχη της συμμαχίας που έπραξαν τα αδύνατα μέσα σε μόνο 20 μέρες, και κυρίως τους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Το εκλογικό αποτέλεσμα του Πράσινο και Μωβ μας προβληματίζει. Πιστεύουμε όμως ότι οι δημοκρατικοί πολίτες της Ελλάδας χρειάζονται τις φωνές με οικολογικό και ευρωπαϊκό πρόσημο, και τα κόμματα μας θα είναι παρόντα για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη τους, για το συμφέρον των πολλών. Ιδιαίτερα με την αύξηση των ακροδεξιών δυνάμεων εντός βουλής η ύπαρξη προοδευτικών φωνών κρίνεται ακόμα περισσότερο απαραίτητη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις