Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Καθορισμός προδιαγραφών για το Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου
ΕΛΛΑΔΑ

Καθορισμός προδιαγραφών για το Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου

Το ΥΠΕΝ προχώρησε στον καθορισμό των προδιαγραφών και περιεχομένου του Δημοτικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ) του άρθρου 16 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου.

Με Απόφαση του υπηρεσιακού Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Παντελή Κάρπου καθορίστηκαν περαιτέρω οι προδιαγραφές και το περιεχόμενο του Δημοτικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ) του άρθρου 16 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου 4936/2022 (Α’ 105), με στόχο την απογραφή και τον υπολογισμό των εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου, που προκύπτουν από τα δημοτικά κτίρια, τις δημοτικές κοινωφελείς εγκαταστάσεις – ιδίως για θέματα αθλητισμού, πολιτισμού-, καθώς και τις δημοτικές εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, επεξεργασίας λυμάτων, διαλογής και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, υγειονομικής ταφής τα δημοτικά οχήματα, το φωτισμό δημοτικών οδών και κοινόχρηστων χώρων, και άλλες δραστηριότητες.

 

Στο ΔηΣΜΕ προσδιορίζονται και ιεραρχούνται τεκμηριωμένα δράσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αύξηση των απορροφήσεων του οικείου Δήμου και απαιτείται να είναι συμβατό με τους στόχους και τις πολιτικές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) συντάσσοντας Σχέδιο Δράσης. Στο Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνονται δράσεις για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών. Για την επιλογή των καταλληλότερων δράσεων λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:

(α) χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της υλοποίησης της δράσης,

(β) απόδοση της δράσης σχετικά με την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου,

(γ) απόδοση της δράσης σχετικά με την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στον ν. 4936/2022 (Α’ 105),

(δ) απόδοση της απαιτούμενης επένδυσης σε σχέση με το κλιματικό όφελος που θα προκύψει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις