Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πριγκόζιν, ποιος είναι: Από… πωλητής hot dog, τρόμος του Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκόζιν, ποιος είναι: Από… πωλητής hot dog, τρόμος του Πούτιν

Ποιος είναι ο Πριγκόζιν: Από πωλητής hot dog, «σεφ του Πούτιν» και επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού Wagner

Ο αρχηγός των μισθοφόρων της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, βρίσκεται στην καρδιά της αυξανόμενης εσωτερικής διαμάχης της Ρωσίας. Το Politico παρουσιάζει το προφίλ του ανθρώπου που έχει κηρύξει πόλεμο στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς έχει ξεσπάσει εμφύλιος στο εσωτερικό της πρώτης. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε σε διάγγελμά του προς τους πολίτες, πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μάχονται για τη ζωή και την ασφάλεια του ρωσικού λαού, τονίζοντας πως χρειάζεται ενότητα όλων των δυνάμεων και να παραμεριστούν οι διαφορές.

Κάλεσε όσους εξαπατήθηκαν να εγκαταλείψουν την ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, που χαρακτήρισε πισώπλατη μαχαιριά. Ο Πούτιν πρόσθεσε πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με προδοσία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι μαχητές της Βάγκνερ είναι, κατ’ αυτόν, οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Ντονμπάς. «Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες», πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις της Ρωσίας θα επικρατήσουν και θα γίνουν πιο δυνατές. Η αντίδραση της Μόσχας θα είναι πολύ αυστηρή, πρόσθεσε. Όλοι όσοι πήραν μέρος στην ανταρσία αυτή θα τιμωρηθούν, διεμήνυσε. Είπε πως θα αναληφθεί αποφασιστική δράση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ροστόφ, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη. Διαβεβαίωσε πως θα κάνει το παν για να προστατεύσει τη Ρωσία και ότι θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας.

Ποιος είναι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν

Ο Πριγκόζιν, ένας υψηλού προφίλ, προκλητικός ηγέτης μισθοφόρων με προτίμηση στο τρολάρισμα των μέσων ενημέρωσης, ηγήθηκε της συμμετοχής του ιδιωτικού ομίλου Wagner Group στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η ιστορία του με την ηγεσία της Μόσχας χρονολογείται εδώ και δεκαετίες.

Τι είναι ο όμιλος Wagner

Η Ομάδα Wagner (Βάγκνερ) είναι μια οργάνωση μαχητικών μισθοφόρων που εργάστηκαν στο πλευρό του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία. Η πρώιμη προέλευση της Wagner φαίνεται να είναι το 2014, όταν ξέσπασε σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την περιοχή της Κριμαίας. Ο Πριγκόζιν δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι επεδίωκε να δημιουργήσει μια ομάδα μαχητών που θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή.

Η ομάδα έχει συνδεθεί με συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία και διάφορες άλλες αφρικανικές χώρες. Η παραστρατιωτική δύναμη γνώρισε εκρηκτική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, με δεκάδες χιλιάδες μαχητές να βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχό της. Ως επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο Πριγκόζιν συγκρούστηκε συχνά με τους Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες. Έχει δημοσιεύσει βίντεο που έρχονται σε αντίθεση με τη ρωσική αφήγηση περί ομαλής στρατιωτικής επιχείρησης. Συχνά υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του ηγήθηκαν της μάχης στην Ουκρανία, ενώ αμφισβητεί την ικανότητα του ρωσικού στρατού. Τον Μάιο, κατέγραψε ένα βίντεο δίπλα σε ένστολους νεκρούς, βρίζοντας τους ηγέτες για έλλειψη ετοιμότητας.

Ποια είναι η σχέση του Πριγκόζιν με τον Πούτιν;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πριγκόζιν μοιράζονται την ίδια γενέτειρα, την Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ). Ενώ ο Πούτιν ανέβηκε από μέλος της KGB σε Ρώσο ηγέτη, ο Πριγκόζιν εξέτισε μια δεκαετή ποινή φυλάκισης που ξεκίνησε από τα εφηβικά του χρόνια προτού ξεκινήσει ένα περίπτερο με χοτ-ντογκ. Γρήγορα άρχισε να αποκτά επιρροή στον κλάδο της φιλοξενίας πριν τραβήξει την προσοχή του Πούτιν. Μέχρι τη στιγμή που ο Πούτιν βρισκόταν στα υψηλότερα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης, ο Πριγκόζιν παρείχε τροφοδοσία για το Κρεμλίνο και βοηθούσε στο σερβίρισμα των κρατικών δείπνων του – όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε το 2006 με τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους – κερδίζοντας το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν».

Ο Πούτιν βοήθησε τον Πριγκόζιν να ανοίξει ένα εργοστάσιο σχολικών γευμάτων με γενναιόδωρα κρατικά χρηματοδοτούμενα δάνεια. Ο Πριγκόζιν κατείχε επίσης τουλάχιστον μέρος της Concord Management and Consulting, της εταιρείας που οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης υποπτεύονται ότι χρηματοδότησε διαδικτυακές, φιλο-Τραμπ επιχειρήσεις τρολαρίσματος κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016.

Γιατί ο Πριγκόζιν έκανε αυτό που μόλις έκανε;

Σε ένα επικριτικό βίντεο που αναρτήθηκε στη ρωσική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram την Παρασκευή, ο Πριγκόζιν καυτηρίασε την ηγεσία της χώρας για την έναρξη του πολέμου και δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν με επιτυχία τον ρωσικό στρατό. Η σύγκρουση ξέσπασε αργότερα την Παρασκευή, καθώς ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες διέταξαν πλήγματα κατά των ανδρών του, σκοτώνοντας χιλιάδες από αυτούς. «Ο πόλεμος ήταν απαραίτητος για να θριαμβεύσει ένα μάτσο αποβράσματα και να δείξει πόσο ισχυρός στρατός είναι», δήλωσε ο Πριγκόζιν την Παρασκευή, εικάζοντας ότι η προσπάθεια ήταν μέρος του σχεδίου του υπουργού Άμυνας να πάρει προαγωγή.

Πώς αντέδρασε η Ρωσία;

Τα λόγια του Πριγκόζιν προκάλεσαν αμέσως έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις από Ρώσους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ξεκίνησαν ποινική έρευνα για τον Πριγκόζιν. Ένας Ρώσος στρατιωτικός ηγέτης προειδοποίησε ότι τα γεγονότα αντιπροσώπευαν ένα «κρατικό πραξικόπημα». «Η δήλωση και οι ενέργειες του Πριγκόζιν είναι στην πραγματικότητα οι εκκλήσεις για την έναρξη μιας ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης στο έδαφος της Ρωσίας», δήλωσαν κρατικοί αξιωματούχοι. Και φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάγγελμά του, μίλησε για «προδοσία» και για «πισώπλατη μαχαιριά», ενώ απαιτεί οι μισθοφόροι να σταματήσουν τις «εγκληματικές ενέργειες»

Τι σημαίνουν τα γεγονότα για τη Ρωσία;

Σε ένα στρατιωτικό μέτωπο που ήδη χαρακτηρίζεται από σύγχυση και κακοδιαχείριση, η στροφή της Wagner κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας σημαίνει ακόμη περισσότερα προβλήματα για την πολεμική προσπάθεια της χώρας. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ισχύ του καθεστώτος Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας όσον αφορά την υποστήριξη της κοινής γνώμης για την πολεμική προσπάθεια. Η κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανδρών έχει επικριθεί έντονα από την αρχή του πολέμου. Ένα ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι αστυνομικές δυνάμεις εργάζονταν για την ασφάλεια των κυβερνητικών κτιρίων στη Μόσχα νωρίς το Σάββατο μετά την είδηση των δηλώσεων του Πριγκόζιν.

Τι σημαίνουν τα γεγονότα για την Ουκρανία;

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, σύμφωνα με το NSC. Η Ουκρανία διεξάγει αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων. Με τη χρηματοδότηση της μελλοντικής αμερικανικής βοήθειας προς τη χώρα υπό αμφισβήτηση, μια επιτυχημένη ουκρανική επίθεση κατά των Ρώσων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της εγχώριας υποστήριξης των ΗΠΑ για τον πόλεμο.

Πηγή: Politico

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις