Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρομπότ στην αστυνομία: Μηχανές κάνουν… περιπολία στο διεθνές αεροδρόμιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ρομπότ στην αστυνομία: Μηχανές κάνουν… περιπολία στο διεθνές αεροδρόμιο

Ρομπότ στην αστυνομία: Μπορούν με την παρουσία τους να κάνουν κάθε επίδοξο παραβάτη να το σκεφτεί δύο φορές

Μετά από δοκιμές που διήρκεσαν μία πενταετία η αστυνομία της Σιγκαπούρης έβγαλε για περιπολία τα πρώτα δύο ρομπότ στο διεθνές αεροδρόμιο Τσανγκί της ασιατικής πόλης-κράτους. Ύψους κάτι παραπάνω από 1,70 μ. – άνω των 2,10 όταν είναι πλήρως ανεπτυγμένα – και με όραση 360 μοιρών τα ρομπότ μπορούν με την παρουσία τους να κάνουν κάθε επίδοξο παραβάτη να το σκεφτεί δύο φορές, αλλά δεν είναι και Robocop, όπως σημειώνει το CNN.

Είναι τα πρώτα που σχεδιάζει να αναπτύξει η αστυνομία σε ολόκληρη τη Σιγκαπούρη τα επόμενα χρόνια για να «ενισχύσει τους αστυνομικούς πρώτης γραμμής», όπως λέει. Από τον περασμένο Απρίλιο τα ρομπότ αυτά -τελευταία προσθήκη στο τεχνολογικό οπλοστάσιο της αστυνομίας της Σιγκαπούρης – έχουν ξεκινήσει τις περιπολίες στο αεροδρόμιο με στόχο να «προβάλλουν πρόσθετη αστυνομική παρουσία» και να χρησιμεύουν ως «πρόσθετα μάτια στο έδαφος».

Και στην περίπτωση που χρειαστεί μπορούν να αποκλείουν συγκεκριμένες περιοχές και να προειδοποιούν τους παριστάτμεους χρησιμοποιώντας μεγάφωνα, σειρήνες και φλας εν αναμονή της άφιξης των αστυνομικών. Πολίτες μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με την αστυνομία πιέζοντας ένα κουμπί στο μπροστινό μέρος των ρομπότ.

Αστυνομικά ρομπότ θα αναπτυχθούν σταδιακά σε όλη τη Σιγκαπούρη

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η αστυνομία της Σιγκαπούρης, «σταδιακά θα αναπτυχθούν» περισσότερα ρομπότ σε ολόκληρη την πόλη-κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας. «Η ενσωμάτωση της ρομποτικής ενισχύει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και τις δυνατότητες των αστυνομικών πρώτης γραμμής επιτρέποντάς τους να ασκούν αποτελεσματικότερα τα καθήκοντά τους», δήλωσε ο επιθεωρητής και επικεφαλής επιχειρήσεων της αστυνομίας του αεροδρομίου, Λιμ Κε Γουέι. Κάθε ρομπότ διαθέτει ενσωματωμένα ηχεία, τα οποία μεταδίδουν ηχητικά μηνύματα και έναν πίνακα LCD, στο πίσω μέρος του, που εμφανίζει οπτικά μηνύματα. Παράλληλα είναι εξοπλισμένα με πολλές κάμερες, που τους εξασφαλίζουν όραση 360 μοιρών και επιτρέπουν στην αστυνομία του αεροδρομίου για να έχει «ανεμπόδιστη θέα» για «καλύτερη διαχείριση περιστατικών», όπως ανέφερε η αστυνομία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις