Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / «Αυτά θα κάνω για την Ελλάδα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτά θα κάνω για την Ελλάδα»

«Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να καβαλήσω το καλάμι. Τα πράγματα μπορούν πάντα να γυρίσουν και δεν θεωρώ τίποτα ως δεδομένο, στην πολιτική υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες»  

«Οι μόνοι που μιλάμε για το μέλλον της χώρας είμαστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία. Δεν αναλωνόμαστε σε σκιαμαχίες και κόντρες, που εντέλει δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Το Πρωινό» με τον Γιώργο Λιάγκα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Όταν βάζεις τον πήχη ψηλά, πρέπει να πηδήξεις ακόμη πιο ψηλά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και έθεσε εκ νέου το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών. «Για εμένα ο πήχης είναι μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εξηγώ συνεχώς στον κόσμο γιατί επιθυμώ μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, που είναι προϋπόθεση για να κάνω τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Κανείς δεν θα ήθελε μια ασταθή πλειοψηφία του ενός, δύο ή τριών βουλευτών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Του Γιώργου Αυτιά 

Η ψήφος

«Αν θέλετε να είμαι ξανά πρωθυπουργός θα πρέπει όλοι να πάτε να ψηφίσετε», είπε απαντώντας σε πολίτες που τον αποκαλούν ακόμα πρωθυπουργό. «Νομίζω πως το αποτέλεσμα της κάλπης δημιουργεί προσδοκίες και ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Είναι μεγάλο το βάρος της ευθύνης όταν σε ψηφίζουν περισσότεροι από όσοι σε είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Κράτησα για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου τη μεγάλη νίκη, όμως το μυαλό μου είναι πλέον στις επόμενες κάλπες. Το σκορ του πρώτου αγώνα δεν μετράει, οι κάλπες είναι άδειες. Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να καβαλήσω το καλάμι. Τα πράγματα μπορούν πάντα να γυρίσουν και δεν θεωρώ τίποτα ως δεδομένο, στην πολιτική υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες. Σε αυτές τις εκλογές είμαστε οι μόνοι που μιλάμε για το μέλλον. Αποφεύγω να κάνω προβλέψεις για τα εκλογικά αποτελέσματα. Πίστευα πως θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Αυτός ήταν ο κρυφός μας στόχος. Ξεπεράσαμε τα ποσοστά του 2019 και το ποσοστό που είχαμε. Δεν περίμενα αυτή τη διαφορά, αλλά δεν κοίταζα τι κάνει η αντιπολίτευση».

Τo υπουργικό συμβούλιο

«Καταρχάς το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες. Θα έχει εναλλαγές, πάντα εφόσον μας εμπιστευτεί ο κόσμος. Το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι αποτέλεσμα κομματικών διαδικασιών. Η πρόθεσή μου είναι να κάνω rotation στο νέο υπουργικό συμβούλιο».

Δημοσκοπήσεις

«Δεν είμαι στατιστικολόγος για να γνωρίζω τι έγινε στις δημοσκοπήσεις. Κατά την προεκλογική περίοδο έλεγα πως κοιτάω τις αντιδράσεις του κόσμου και όχι τις μετρήσεις. Έβλεπα επίσης πολλούς ανθρώπους που μου έλεγαν δεν σε ψήφισαν το 2019, αλλά θα σας ψηφίσω τώρα. Τα πράγματα το 2023 είναι καλύτερα από το 2019».

Για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Είναι οργανωμένη στρατηγική από την αντιπολίτευση όταν λένε πως θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό. Είναι ένα ψέμα. Ας μας πουν από την αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να μας πουν που θα βρουν τα λεφτά και έτσι αρχίζει και αποκαλύπτεται η ατζέντα. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αγαπούν τη φορολόγηση. Έχουμε μία διαφορετική αντίληψη για το πως μπορεί να λειτουργήσει η φορολόγηση ως αναπτυξιακός μηχανισμός».

Τα νομοσχέδια

«Από τα πρώτα νομοσχέδια θα είναι η επικαιροποίηση του επιτελικού Κράτους. Νέο υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Το 2ο θα είναι ένα νομοσχέδιο που θα αφορά τη φορολογική μας πολιτική. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με ελέγχους στην αγορά, το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε, το market pass βοήθησε αλλά δεν είναι κάτι μόνιμο. Οπότε η σταθερή αύξηση των μισθών είναι η λύση».

Για Τσίπρα

«Φαντάζομαι πως ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Το πως βιώνει κανείς μία ήττα είναι προσωπική υπόθεση που αφορά τον ίδιο και το κόμμα. Είναι ήδη 15 χρόνια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα δικό του ζήτημα. Εύχομαι και ελπίζω στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου είναι να έμαθαν κάτι από την κάλπη, αλλά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο».

Για Ανδρουλάκη

«Ενδεχομένως να πάρουμε και άλλα στελέχη από την κεντροαριστερά. Όταν κάνουμε μία πολιτική για τα άτομα με αναπηρία. Είναι προοδευτική πολιτική, ισότητας και δικαιοσύνης, ούτε δεξιά, ούτε αριστερή πολιτική. Είναι μία πολιτική που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και κυρίως τον αποκλεισμένο. Το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει τουλάχιστον τρεις φορές με ποσοστό πάνω από 40% και κανείς δεν μίλησε για παντοδυναμία. Υπάρχουν θέματα όπως η εξωτερική πολιτική που χρειαζόμαστε συναίνεση. Όμως χρειάζεται μία σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν έχω κρυφή ατζέντα. Ό,τι είπα το 2019 το έκανα, δεν είπα ψέματα. Στις κάλπες ψηφίζουμε για κυβέρνηση όχι για αντιπολίτευση».

Για Ερντογάν

«Για επανεκλογή Ερντογάν ούτε χάρηκα, ούτε καταστεναχωρέθηκα. Δεν μπορώ να παρέμβω στα εσωτερικά ξένης χώρας. Τον πρόεδρο Ερντογάν τον γνωρίζω. Τα σύνορα θα φυλάσσονται, ο φράχτης θα επεκταθεί, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν».

Για τη σύζυγό του

«Βεβαίως, τη ρωτάω σχεδόν για τα πάντα, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις είναι δικές μου. Έχουμε μία πολύ όμορφη σχέση. Η Μαρέβα μένει εκτός της πολιτικής σκηνής, έχει άποψη και όπως ισχυρίζεται και έχει περισσότερη συναισθηματική νοημοσύνη και ενδεχομένως να βλέπει πράγματα που εγώ να τα βλέπω αλλιώς.Τα παιδιά μου δεν είναι ιδιαίτερα κοντά στην πολιτική. Το αν θα μπουν στην πολιτική εξαρτάται από τα ίδια. Δεν θα το απέκλεια. Δεν θα τα προτρέψω, ούτε θα τα αποτρέψω. Αλλά θα θέσω έναν όρο, αν θέλετε να μπείτε στην πολιτική θα πρέπει πρώτα να έχετε δουλέψει».

Η δύσκολη δουλειά

«Η δουλειά του πρωθυπουργού είναι πολύ δύσκολη, αλλά σου δίνει μεγάλη ικανοποίηση ότι πηγαίνει η χώρα μπροστά. Οι υπουργοί μου ξέρουν πως γνωρίζω τα χαρτοφυλάκιά τους και δεν θα μπορούν να με κοροϊδέψουν. Αλλά σου δίνει μία ικανοποίηση όταν μπορείς να οδηγήσεις τη χώρα σε μία σωστή κατεύθυνση. Μπαίνοντας στην πολιτική δεν σκεφτόμουν ότι θα γινόμουν πρωθυπουργός. Θεωρούσα ότι θα μπορούσα να προσφέρω και θα ήμουν ένας καλός πολιτικός. Θα κλείσω την καριέρα μου ως πολιτικός. Θα ήθελα να κάνω πολλά πράγματα μετά την πολιτική, θα μπορούσα μετά να διδάξω, να ασχοληθώ με θέματα για το περιβάλλον, για την τεχνητή νοημοσύνη. Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα και όταν μάζευα τα πράγματά μου από το Μέγαρο Μαξίμου για να φύγω για τις εκλογές, έπρεπε να πω στον εαυτό μου ότι μπορεί να μην επιστρέψω. Θα πατήσουμε γκάζι αν μας εμπιστευτεί ο κόσμος και για μία 2η τετραετία».

Για Τέμπη

«Ήταν ένα σοκ, μία βαθιά τραυματική εμπειρία για εμένα. Ανέλαβα την ευθύνη που μου αναλογεί. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να τρέξουν τα έργα, όμως αυτή η σύμβαση δεν είχε ολοκληρωθεί. Είναι κάτι που θα με βαραίνει για πάντα. Εχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για να αποδώσει τις ευθύνες. Η δική μου ευθύνη είναι να μην ξανασυμβεί αυτή. Οι εκλογές δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ, κερδίσαμε και τελειώσαμε. Δική μου υποχρέωση είναι να εξασφαλίσω ότι δεν θα ξαναγίνει. Οι άνθρωποι έχασαν τα παιδιά τους, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία, ό,τι και να πω δεν θα είναι βάλσαμο, η δικαιοσύνη κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά δεν μπορεί κάτι που θα ξεπεραστεί. Οι άνθρωποι αυτοί με περίσσια αξιοπρέπεια λένε φρόντισε να μην ξαναγίνει. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι».

Για Μύκονο

«Το ζήτημα με τις παρανομίες μας απασχολεί εδώ και καιρό. Η Μύκονος ενώ έχει συνεισφέρει πολύ στον τουρισμό, όμως κάποιοι νόμιζαν πως μπορούσαν να κάνουν ότι θέλουν. Αυτό δεν είναι ανεκτό και εφαρμόζεται ο νόμος. Δεν γίνεται να τιμωρείς μόνο το μικρό. Ναι θα τιμωρήσεις το μεγάλο από εκεί ξεκινάς. Και φυσικά πρέπει να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον. Τον Πάνορμο τον θυμάμαι χωρίς τίποτα. Δεν μπορείς λοιπόν να μπαζώνεις όλο το γιαλό. Το ξαναλέω με τους μεγάλους ξεκινήσαμε. Μας κατηγόρησαν ότι προστατεύουμε τους μεγάλους, αλλά από αυτούς ξεκινήσαμε».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις