Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πύλος διακινητές: Βαρύτατες κατηγορίες για τους 9 Αιγύπτιους
ΕΛΛΑΔΑ

Πύλος διακινητές: Βαρύτατες κατηγορίες για τους 9 Αιγύπτιους

Πύλος διακινητές: Κρατούνται στο ΑΤ Καλαμάτας

Χθες το βράδυ (15/6), μεταφέρθηκαν οι 9 συλληφθέντες Αιγύπτιοι διακινητές, ηλικίας 20 έως 40 ετών, στην Εισαγγελία Καλαμάτας, στους οποίους αποδόθηκαν βαρύτατες κατηγορίες, για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Οι συλληφθέντες (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών) που αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων, ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα (19/6). Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο. Οι διακινητές – τους οποίους υπέδειξαν άλλα άτομα που βρίσκονταν στο σκάφος που βυθίστηκε- κατηγορούνται μεταξύ άλλων για πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, εγκληματική οργάνωση και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Μαρτυρίες επιζώντων κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα μέσα στο σκάφος που βυθίστηκε, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα σωστικά συνεργεία πλέον φοβούνται ότι το αλιευτικό παρέσυρε μαζί του στον βυθό εκατοντάδες μετανάστες (κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά), που βρίσκονταν κλειδωμένοι στα αμπάρια του. Την ίδια ώρα σβήνουν οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων από τη συνεχιζόμενη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άνδρες (ανάμεσά τους και ανήλικοι), ενώ γίνεται λόγος για 568 αγνοούμενους. Οι εκτιμήσεις για 568 αγνοούμενους προκύπτουν από τις καταθέσεις των διασωθέντων και τις διασταυρώσεις των Αρχών με τις μαρτυρίες των εννέα συλληφθέντων δουλέμπορων.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα (16/6) οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με έως τώρα 78 νεκρούς και 104 διασώσεις. Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία.

Ναυάγιο στην Πύλο: «Κάθονταν με λυγισμένα γόνατα ο ένας δίπλα στον άλλο»

Το πρωί της Παρασκευής (16/6), η νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κατερίνα Τσατά, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το ναυάγιο και για την κατάσταση της υγείας των μεταναστών. Η κ. Τσατά τόνισε αρχικά: «Το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κατόπιν έγκρισης του Dr. Αντώνιου Αυγερινού βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στον χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας τις υπηρεσίες του, μαζί με το εθελοντικό δυναμικό και τα στελέχη. Προσφέραμε και ψυχοκοινωνική στήριξη. Ήδη από χθες (15/6) βρίσκεται κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την υπηρεσία Αναζητήσεων, στον χώρο του λιμανιού, όπου όλοι μέσω υπηρεσιακού τηλεφώνου, επικοινώνησαν με τους δικούς τους. Ταυτόχρονα αντίστοιχο κλιμάκιο βρισκόταν στο νοσοκομείο Καλαμάτα όπου οι μισοί νοσηλευόμενοι επικοινώνησαν με τους δικούς τους, δύο από αυτούς δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν γιατί δεν απάντησαν οι δικοί τους στο τηλέφωνο. Τα στελέχη της υπηρεσίας θα βρίσκονται εκεί και σήμερα για όλους τους νοσηλευόμενους».

«Ταυτόχρονα υπάρχει το πολυδύναμο κέντρο μεταναστών όπου εκεί υπάρχουν διερμηνείς, 17 διαφορετικών γλωσσών που εκεί μπορούν να επικοινωνήσουν και συγγενείς από άλλες χώρες. Το τηλέφωνο είναι 2105140440. Τα καρτελάκια που φέρουν οι διασωθέντες είναι ο αριθμός καταγραφής τους από το λιμεναρχείο. Δεν με προσέγγισε κάποιος για να μου πει ότι είχε συγγενείς του στο πλοίο, ούτε γνωρίζω εάν υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στο πλοίο. Υπήρχαν άτομα από Αίγυπτο, Πακιστάν, Συρία και Λιβύη», συμπλήρωσε η κ. Τσατά.

Σύμφωνα με την νοσηλεύτρια, «η κύρια επικοινωνία μας με τους ανθρώπους αφορά στην υγεία τους. Πολλοί από αυτούς ήταν με υποθερμία. Μας είπαν ότι ήταν πολύ ταλαιπωρημένοι, ότι ουσιαστικά ήταν ο ένας δίπλα από τον άλλον με λυγισμένα τα γόνατα, και όποιος κατάφερνε να μετακινήσει λίγο τα πόδια του αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Ακουμπούσε ο ένας τον ώμο του άλλου και εκεί κοιμόνταν».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τους συλληφθέντες του ναυαγίου στην Πύλο

«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, γνωρίζεται ότι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 104 άτομα και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί.

Η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), συνέλαβε εννέα (09) άνδρες εκ των ανωτέρω διασωθέντων, εθνικότητας Αιγυπτιακής, ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, πλήρωμα του πλοίου, οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Κατά συνέπεια, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις