Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΟΚ ηλεκτρικά πατίνια: Τι προβλέπει ο νόμος
ΕΛΛΑΔΑ

ΚΟΚ ηλεκτρικά πατίνια: Τι προβλέπει ο νόμος

ΚΟΚ ηλεκτρικά πατίνια: Καθημερινά ατυχήματα

Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν πλέον τα ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια. Ο Δ. Παπαγεωργίου, υποδιευθυντής Συντονισμού Τροχαίας Αττικής μίλησε στην ΕΡΤ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πώς πρέπει να κινούνται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών. «Είχαμε αρκετές παρασύρσεις το 2023 μέχρι στιγμής. Στατιστικά το ένα τρίτο περίπου των τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων που έχουμε στην Αττική είναι παρασύρσεις πεζών», αποκάλυψε ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνοντας ότι το θλιβερό αυτό στατιστικό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι οδηγοί αλλά όσο και οι πεζοί δεν τηρούν τον Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας.  «Οι οδηγοί είναι απρόσεκτοι και δεν παρακολουθούν τι συμβαίνει στο οδικό περιβάλλον, αλλά και οι πεζοί δεν κάνουν σωστή χρήση της διάβασης των πεζών», σχολίασε μιλώντας στην τηλεόραση ΕΡΤ ο υποδιευθυντής Τροχαίας.

Μιλώντας για τα ηλεκτρικά πατίνια που έχουν μπει στη καθημερινότητά μας και χρησιμοποιούνται από μικρούς και μεγάλους, όπως στην περίπτωση των δύο παιδιών στην Καλαμάτα που τραυματίστηκαν σοβαρά, δήλωσε ότι είναι μια τεχνολογία η οποία έχει μπει στη ζωή μας σαν μικρή μικροαστική κινητικότητα. «Είναι ένα μέσο το οποίο είναι οικονομικό, είναι ευέλικτο, αλλά αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους τους χρήστες του οδικού περιβάλλοντος. Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε σαν οδηγοί ότι υπάρχουν και τα πατίνια στο οδικό περιβάλλον αλλά και από την άλλη, οι οδηγοί των σκούτερ θα πρέπει να αντιληφθούν που κινούνται», σημείωσε.

Τα ηλεκτρικά πατίνια πρέπει να τηρούν τον ΚΟΚ

Όπως επισήμανε, τα ηλεκτρικά πατίνια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Τα μικρά σκούτερ, με ταχύτητα μέχρι 6 χλμ/ώρα, πρέπει να κινούνται στα πεζοδρόμια και όχι στο οδόστρωμα και να οδηγούνται από άτομα πάνω από 12 ετών. Τα μεγαλύτερα πατίνια, τα οποία είναι από 6 μέχρι 25 χλμ., τα οποία θεωρούνται ποδήλατα, κινούνται στο οδόστρωμα ακολουθώντας τους κανόνες του ΚΟΚ. «Θα πρέπει να φοράνε κράνος, θα πρέπει να μη μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, θα πρέπει να είναι ένας πάνω στο σκούτερ όχι δύο άτομα στο σκούτερ (πατίνι) και να τηρούν τη διάταξη του Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο αστυνομικός. Ειδικότερα, τόνισε ότι η Τροχαία κόβει κλήσεις ακόμα και σε ανήλικους που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά πατίνια.

«Το πλαίσιο υπάρχει και στην Ελλάδα και είναι καθορισμένο. Δεν μπορεί να έχεις ένα μικρό σκούτερ και να βγαίνεις στο οδόστρωμα, αλλά ούτε και να έχεις ένα κανονικό πατίνι και να κινείσαι σαν να είναι μηχανάκι. Θα πρέπει να κινείσαι σαν ποδήλατο», είπε προσθέτοντας ότι τα ηλεκτρικά πατίνια δεν πρέπει να κινούνται σε αυτοκινητόδρομους που έχουν ελάχιστο όριο ταχύτητας τα 50 χλμ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις