Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πύλος ναυάγιο με μετανάστες – εξελίξεις: Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης
ΕΛΛΑΔΑ

Πύλος ναυάγιο με μετανάστες – εξελίξεις: Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης

Πύλος ναυάγιο με μετανάστες - εξελίξεις: Αρνήθηκε βοήθεια, πήγαινε Ιταλία

Διαστάσεις μεγάλης τραγωδίας λαμβάνει το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, του αλιευτικού που μετέφερε παράνομους μετανάστες καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί ανέρχονται σε 78 και οι διασωθέντες σε 104 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο σκάφος βρίσκονταν περί τα 700 άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτίμηση του Λιμενικού, με βάση το μέγεθος του σκάφους, σε αυτό θα μπορούσαν να επιβαίνουν εκατοντάδες άτομα όχι όμως 700. Οι πρώτοι από τους διασωθέντες μετανάστες έφτασαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην Καλαμάτα με πολυτελή θαλαμηγό που τους μετέφερε μέχρι το λιμάνι της πόλης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έκαναν λόγο για τουλάχιστον οχτώ εγκύους και αρκετά παιδιά μέσα στο σκάφος.

Το αρχικό «SOS» για το ναυάγιο

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και είχε εντοπιστεί χθες το μεσημέρι από τη Frontex, αλλά και παραπλέοντα σκάφη, χωρίς να ζητάει βοήθεια. Σημειώνεται πως το αρχικό «SOS» για το ναυάγιο το εξέπεμψε η ΜΚΟ Alarm Phone, κάνοντας λόγο για 72 επιβαίνοντες στο σκάφος. Ωστόσο, λίγο αργότερα, σε νέα ειδοποίηση από τη ΜΚΟ, γινόταν αναφορά για 750 επιβαίνοντες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Λιμενικό που έφτασε στο σκάφος με περιπολικό σκάφος, αλλά και ελικόπτερο μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων, κατ’ επανάληψη ρώτησε αν το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια, με την απάντηση να είναι αρνητική. Χθες το απόγευμα φορτηγό-πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, αλλά αρνήθηκαν να λάβουν άλλη βοήθεια, λέγοντας ότι πλέουν προς την Ιταλία. Κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων, κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Reuters: Το σκάφος κατευθυνόταν προς την Ιταλία

Το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου έχει ήδη αρχίσει να γίνεται μεγάλο θέμα στα διεθνή δίκτυα. Όπως μεταδίδει το Reuters, το Λιμενικό ανέφερε ότι το σκάφος, το οποίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία, εντοπίστηκε σε διεθνή ύδατα αργά την Τρίτη από αεροσκάφος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων Frontex και δύο κοντινά σκάφη, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πύλου, στη Νότια Ελλάδα. Σύμφωνα με το Reuters, οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους πρόσφεραν οι ελληνικές αρχές αργά το βράδυ της Τρίτης, και λίγες ώρες αργότερα το σκάφος ανατράπηκε και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε το απόγευμα της Τρίτης (13/6) το σκάφος οι επιβάτες αρνήθηκαν ακόμη και τα εφόδια, πέρα από τη συνδρομή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις