Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γιάννης Μαρκόπουλος Ηράκλειο: Θα δοθεί το όνομά του σε δρόμο της Κρήτης
ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Μαρκόπουλος Ηράκλειο: Θα δοθεί το όνομά του σε δρόμο της Κρήτης

Γιάννης Μαρκόπουλος Ηράκλειο: Την απόφαση έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του

Την απόφαση να δοθεί το όνομα του σπουδαίου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου σε δρόμο του Ηρακλείου, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του.Μάλιστα στη μνήμη του Γιάννη Μαρκόπουλου που λίγους μήνες πριν, είχε αναγορευθεί σε επίτιμο δημότη Ηρακλείου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Επιπλέον το Δημοτικό Συμβούλιο στην τακτική συνεδρίασή του, μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του κορυφαίου Κρητικού μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, αποφάσισε να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, να παραστεί αντιπροσωπεία του στην εξόδιο ακολουθία, ενώ το ψήφισμα να επιδοθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος, να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου και να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο  Έλληνας συνθέτης έδινε μάχη εδώ και ένα χρόνο με τον καρκίνο, και στις 5 Μαΐου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» όπου νοσηλευόταν.  O Γιάννης Μαρκόπουλος υποβλήθηκε, προ ημερών, σε εγχείρηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του καρκίνου, αλλά δεδομένου ότι ο οργανισμός του ήταν ιδιαίτερα εξασθενημένος παρουσιάστηκαν επιπλοκές.

 

Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς

Δημιουργός με εντελώς δικό του μουσικό ύφος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Μαρκόπουλος, πρώην νομάρχης Λασιθίου και μητέρα του η Ειρήνη Αεράκη από τη Σητεία. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, τόπο καταγωγής του πατέρα του, στο ωδείο της οποίας παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί. Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα τους, από τη κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου – και ιδιαίτερα της κοντινής Αιγύπτου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις