Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Σίτι – Ίντερ τελικός Champions League: «Ήταν γραμμένο στα αστέρια, μας ανήκει»
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σίτι – Ίντερ τελικός Champions League: «Ήταν γραμμένο στα αστέρια, μας ανήκει»

Σίτι - Ίντερ τελικός Champions League: Ο Καταλανός τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι ζήτησε απ’ την UEFA και τη FIFA να «χαλαρώσουν» λίγο το καλεντάρι των ομάδων, διότι οι παίκτες είναι πλέον στα όριά τους

Η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε της Ίντερ 1-0 στον μεγάλο τελικό του Champions League και έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κατάκτηση του τροπαίου. Ήρωας για την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα αναδείχθηκε ο Ρόδρι που σκόραρε το μοναδικό γκολ του τελικού στο 68ο λεπτό, ενώ ο Λουκάκου έχασε αδιανόητη ευκαιρία στο 89′ για να ισοφαρίσει και να στείλει τον τελικό πιθανότατα στην παράταση. Δύο χρόνια μετά την ήττα στον τελικό του Πόρτο από την Τσέλσι, η Σίτι κατέκτησε το μοναδικό τίτλο που έλειπε από την τροπαιοθήκη της και ο προπονητής της πανηγύρισε την κορυφαία διάκριση στην 7ετη παρουσία του στο τιμόνι του συλλόγου. Ήταν το τρίτο βαρύτιμο τρόπαιο στην καριέρα του Καταλανού τεχνικού, μετά από τα δύο που είχε πάρει ως προπονητής της Μπαρτσελόνα το 2009 και το 2011.

Η Ίντερ προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις της, είχε τις ευκαιρίες της, αλλά στη μοναδική φορά που αδράνησε η άμυνά της, το πλήρωσε. Απέτυχε έτσι να κλείσει με ένα τρίοτο τίτλο την χρονιά, μετά το Super Cup Ιταλίας και το Coppa Italia και να ανέβει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης μετά το 2010 και για τέταρτη φορά στην Ιστορία της (1964, 1965 ως Κύπελλο Πρωταθλητριών).

Η εικόνα του αγώνα

Η πρώτη καλή φάση του τελικού σημειώθηκε στο 6ο λεπτό, με τον Μπερνάρντο Σίλβα να προσπαθεί από πλάγια να σκοράρει, αλλά να στέλνει τη μπάλα άουτ. Είκοσι λεπτά μετά, ο Χάαλαντ βρέθηκε απέναντι από τον Ονάνα, λίγο πλάγια στην περιοχή, όμως, το αριστερό σουτ που επιχείρησε βρήκε σε ετοιμότητα τον γκολκίπερ της Ίντερ. Ήταν η καλύτερη φάση ενός άκρως απογοητευτικού πρώτου 45λεπτου, στο οποίο ο Ίντερ με την (αναμενόμενη) αμυντική τακτική που ακολούθησε και τη διαρκή πίεση σε όλο το γήπεδο δεν επέτρεψε στους «πολίτες» να οργανωθούν στη μεσαία γραμμή και να βγάλουν σε θέση βολής τον Χάαλαντ.

Φοβερός Ατσέρμπι

Ο Ατσέρμπι έκανε απίστευτη δουλειά πάνω στο Νορβηγό, ενώ το πρόβλημα για την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα οξύνθηκε μετά την αναγκαστική αλλαγή του Κέβιν Ντε Μπρόινε στο 36ο λεπτό λόγω τραυματισμού (πέρασε στην θέση του ο Φόντεν). Κάτι ανάλογο είχε συμβεί ξανά με τον Βέλγο μέσο, στον τελικό του 2021 με την Τσέλσι, όταν είχε αποχωρήσει τραυματίας στο 63΄! Η πρώτη κλασική ευκαιρία του τελικού χάθηκε στο 58΄ για την Ίντερ. Από το τραγικό λάθος του Ακάνζι ο Μαρτίνες βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Έμερσον, αλλά αντί να πασάρει στον Λουκάκου που ερχόταν από δεξιά προτίμησε να τελειώσει μόνος του την φάση χωρίς να τα καταφέρει (απέκρουσε ο Βραζιλιάνος γκολκίπερ της Σίτι).

Το 68″

Στη μοναδική στιγμή του αγώνα που η Σίτι βρήκε σε… ανισορροπία την άμυνα της Ίντερ, την τιμώρησε. Ο Ρόδρι στο 68΄ από το ύψος του πέναλτι και χωρίς να υπάρχει παίκτης να τον μαρκάρει με δυνατό σουτ «κάρφωσε» τη μπάλα στα δίχτυα του Ονάνα, βάζοντας τους Άγγλους μπροστά στο σκορ (1-0). Ο τελικός… άνοιξε για τα καλά και στο 71΄ οι «νερατζούρι» έχασαν τεράστια «διπλή» ευκαιρία με τον Ντι Μάρκο. Αρχικά η κεφαλιά του σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Έμερσον και στην επαναφορά της ο ίδιος παίκτης προσπάθησε με νέα κεφαλιά να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, με τον Λουκάκου να μπαίνει μπροστά και να κόβει την πορεία της προς τα δίχτυα.

Στο 77΄ ο Φόντεν βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Ονάνα, αλλά το τελείωμά του δεν ήταν καλό και ο Ονάνα μπλόκαρε άνετα. Νέα απίθανη ευκαιρία έχασε η ιταλική ομάδα στο 88΄ με την κεφαλιά του Λουκάκου αποκρούει ενστικτωδώς με το γόνατό του ο Έντερσον, ο οποίος εξελίχθηκε σε μεγάλο πρωταγωνιστή του τελικού, καθώς «καθάρισε» στο τελευταίο λεπτο των καθυστερήσεων και την κεφαλιά του Λουκάκου.

Τα highlights του αγώνα:

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρντιόλα): Έντερσον, Ακάνζι, Ρούμπεν Ντίας, Ακέ, Στόουνς (82΄ Γουόκερ), Ρόδρι, Μπερνάρντο Σίλβα, Ντε Μπρόινε (36΄ λ.τρ. Φόντεν), Γκουντογκάν, Γκρίλις, Χάαλαντ

Ίντερ (Σιμόνε Ιντζάγκι): Ονάνα, Νταρμιάνμ (84΄ Ντ΄ Αμπρόσιο), Ατσέρμπι, Μπαστόνι (76΄ Γκόσενς), Ντάμφρις (76΄ Μπελανόβα), Μπαρέλα, Τσαλχάνογλου (84΄ Μχιταριάν), Μπρόζοβιτς, ΝτιΜάρκο, Λαουτάρο Μαρτίνες, Τζέκο (57΄ Λουκάκου)

Δείτε βίντεο και εικόνες από τα «πανηγύρια» της Σίτι για την κατάκτηση του τροπαίου:

Τελικός Champions-Γκουαρδιόλα: «Ήταν γραμμένο στα αστέρια, μας ανήκει»

Αποφορτισμένος, αλλά και περήφανος για το τέλος της εφετινής διαδρομής που βρήκε τη Μάντσεστερ Σίτι για πρώτη φορά στην Ιστορία της στην κορυφή της Ευρώπης. Τροπαιούχο του Champions League 2022/23!

”Δεν ήταν η καλύτερη μας εμφάνιση”

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ένιωθε τα πάντα μετά το φινάλε του νικηφόρου τελικού επί της Ίντερ (1-0) και ζήτησε απ’ την UEFA και τη FIFA να «χαλαρώσουν» λίγο το καλεντάρι των ομάδων, διότι οι παίκτες είναι πλέον στα όριά τους. «Κουρασμένος. Ήρεμος. Ικανοποιημένος. Έτσι νιώθω, όλα αυτά μαζί… Είναι τόσο δύσκολο να το κερδίσεις. Παίξαμε με μία πολύ καλά ομάδα. Στο ημίχρονο τους είπα “να έχετε υπομονή”. Πρέπει να έχεις και λίγη τύχη μαζί σου. Ο Έντερσον έκανε μεγάλες επεμβάσεις κι έχασαν μεγάλες ευκαιρίες. Ήταν γραμμένο στα αστέρια, μας ανήκει» τόνισε ο Καταλανός τεχνικός.

«Στην αρχή, ήμασταν αγχωμένοι. Προσπαθούσαμε να βρούμε τον Τζον Στόουνς και δεν μπορούσαμε. Έπρεπε να είμαστε υπομονετικοί και να είμαστε τυχεροί. Στο τέλος ήταν ο Έντερσον, μπορούσαν να ισοφαρίσουν. Δεν ήμασταν στο καλύτερό μας επίπεδο. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο η ομάδα έκανε ένα βήμα μπροστά και ήμασταν εκεί. Δεν ήταν η καλύτερη μας εμφάνιση απόψε». Η διοργάνωση είναι ένα στρίψιμο νομίσματος. Νομίζω ήταν γραμμένο στα άστρα για εμάς. Έχει περάσει τόσο καιρός από την τελευταία φορά που κατέκτησα το Champions League που δεν θυμάμαι τι ένιωσα. Η Μπάρτσα ήταν ξεχωριστή για μένα και εκεί μου συμπεριφέρθηκαν σαν να ήμουν γιος τους» ανέφερε χαρακτηριστικά προτού… απευθυνθεί στους Μαδριλένους: «Ρεάλ μην επαναπαύεσαι, είμαστε 13 Champions League πίσω σου αλλά ερχόμαστε. Αν κοιμηθείς λίγο, θα σε πιάσουμε»

Οσο για τη νέα σεζόν;

«Δεν έχω καθόλου ενέργεια τώρα να σκεφτώ την επόμενη σεζόν, είναι αδύνατο. Χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα, είναι πολύ μεγάλο όλο αυτό που προηγήθηκε.

Οι παίκτες μας έχουν διεθνείς αγώνες τώρα. UEFA και FIFA, σκεφτείτε το. Η Premier League τελείωσε πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες, τώρα ο κόσμος πρέπει να επιστρέψει στο γήπεδο πάλι. Είναι πάρα πολύ. Θα ξεκινήσουμε από το μηδέν την επόμενη σεζόν. Θα γιορτάσουμε στο ξενοδοχείο με την οικογένεια και τους φίλους μας. Τη Δευτέρα θα γίνει η παρέλαση στο Μάντσεστερ. Ήταν τόσο δύσκολο αυτό το τρεμπλ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις