Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Το πρώτο παιδί του σωλήνα στην Ελλάδα: Η Χριστίνα Ιορδανίδου, έγινε μαμά!
ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο παιδί του σωλήνα στην Ελλάδα: Η Χριστίνα Ιορδανίδου, έγινε μαμά!

Το πρώτο παιδί του σωλήνα στην Ελλάδα: Έφερε στον κόσμο δίδυμα

Έξι Ιουνίου 2023. Ώρα 09.50. Ένα κοριτσάκι βάρους 2.500 κιλών και ύψους 48 εκατοστών έρχεται στον κόσμο και μόλις ένα λεπτό αργότερα το δίδυμο αδελφάκι του. Ένα αγοράκι βάρους επίσης 2.500 κιλών και ύψους 48 εκατοστών επίσης. Τα δύο μωρά γεννήθηκαν στο μαιευτήριο Ιασώ και είναι δύο από τα δεκάδες μωράκια που γεννήθηκαν στο μαιευτήριο εκείνη την ημέρα. Όμως πίσω από αυτά τα πανέμορφα διδυμάκια κρύβεται μια ιστορία που δείχνει την δύναμη της επιστήμης καθώς η μητέρα τους, δημοσιογράφος Χριστίνα Ιορδανίδου είναι το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα, ενώ και η ίδια έφερε στον κόσμο τα παιδιά της με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. «Η επιστήμη βοήθησε την οικογένεια μου να μεγαλώσει κατά δύο γενεές. Ούτε εγώ ούτε η μητέρα μου θα τα είχαμε καταφέρει» έλεγε περιχαρής στον γιατρό της Ιωάννη Βασιλόπουλο χειρουργό μαιευτήρα ειδικό σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λίγο πριν πέσει στην αγκαλιά του.

Το πρώτο παιδί του σωλήνα

Ήταν 20 Ιανουαρίου του 1982. Πριν από ακριβώς 40 χρόνια. Ένα δυνατό κλάμα μωρού ακούγεται. Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στη χώρα μας είναι γεγονός. Η μικρή Χριστίνα γεννήθηκε με καισαρική τομή και ζύγιζε 3 κιλά και 100 γραμμάρια. Παρών και σ’ αυτή την περίπτωση ήταν ο δρ. Στέπτοου, ο «πατέρας της εξωσωματικής γονιμοποίησης», ο οποίος χειρούργησε τη μητέρα Στέλλα Ιορδανίδου. Παρόντες και οι Έλληνες επιστήμονες, με επικεφαλής τους γιατρούς Αλκιβιάδη Κόλλια και Στυλιανό Κτενά. Έξω από το νοσοκομείο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας περιμένουν με αγωνία το επιστημονικό θαύμα, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο της εποχής.

Η μητέρα Στέλλα Ιορδανίδου προσπαθούσε για περίπου 10 χρόνια να μείνει έγκυος, μετά από ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Η έρευνά της την οδήγησε στην Αγγλία και στο εργαστήριο του Δρ. Πατρικ Στεπτοου και αποφάσισε να δοκιμάσει τη νέα μέθοδο, για την οποία υπήρχαν αντιρρήσεις τόσο από την εκκλησία όσο και από κύκλους της επιστημονικής κοινότητας. Σαράντα χρόνια μετά, η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως να τεκνοποιήσουν. Οι όποιες αντιρρήσεις υπήρξαν ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί διαδικασία ρουτίνας και τίποτα δεν θυμίζει εκείνη την πρώτη τεχνητή γονιμοποίηση στη χώρα, από την οποία μάλιστα ο αείμνηστος Τζίμης Πανούσης εμπνεύστηκε και έγραψε το τραγούδι «Το παιδί του Σωλήνα».

Το παιδί του σωλήνα σήμερα

Σήμερα το πρώτο παιδί του σωλήνα στην Ελλάδα, η Χριστίνα Ιορδανίδου, εργάζεται ως δημοσιογράφος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του OPEN, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σύζυγος της και ευτυχής πατέρας των διδύμων είναι ο Γιώργος Γρηγοριάδης, που παρουσιάζει μαζί με τον Γιάννη Πιτταρά την εκπομπή «Δεκατιανοί» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις