Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Με πυροβολισμούς στις μηχανές οι Έλληνες λιμενικοί ανέκοψαν την πορεία σκάφους διακινητών
ΕΛΛΑΔΑ

Με πυροβολισμούς στις μηχανές οι Έλληνες λιμενικοί ανέκοψαν την πορεία σκάφους διακινητών

Έρευνα σε εξέλιξη

Χρειάστηκαν έξι βολές από τους άνδρες του Λιμενικού, για να ανακόψει την πορεία του δουλεμπορικό φουσκωτό, πάνω στο οποίο επέβαινε ο διακινητής, αφού είχε προλάβει να αποβιβάσει οκτώ, όπως είπε, παράτυπους μετανάστες από την Τουρκία. Οι άντρες της Λιμενικής Αρχής της Μήθυμνας στη Μυτιλήνη, όταν πήραν σήμα ότι έχει εντοπιστεί φουσκωτό το οποίο με μεγάλη ταχύτητα κατευθύνεται προς τα τουρκικά παράλια, εφάρμοσαν όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη θάλασσα.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο αλλοδαπός χειριστής, δεν υπάκουσε στα ηχητικά σήματα, συνεχίζοντας την φρενήρη πορεία του. Στη συνέχεια, οι Λιμενικοί έριξαν δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, αλλά και πάλι ο χειριστής δεν υπάκουσε. Τότε, έριξαν άλλες  τέσσερις βολές, σημαδεύοντας τη μηχανή του σκάφους. Οι βολές ήταν εύστοχες και το φουσκωτό ακινητοποιήθηκε με αποτέλεσμα τη σύλληψη του διακινητή. Ωστόσο, οι παράτυποι μετανάστες, που είπε ο ίδιος ότι άφησε σε κάποιο σημείο του Μολύβου, δεν βρέθηκαν στην πρώτη έρευνα από το Λιμενικό.

Πώς περιγράφει το συμβάν το Λιμενικό Σώμα:

«Πρωινές ώρες  κατόπιν ενημέρωσης από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, τα οποία χειρίζονταν επίγεια διόπτρα, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μήθυμνας εντόπισε φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα από τα ελληνικά παράλια προς τις τουρκικές ακτές. Στη συνέχεια, ο χειριστής του εν λόγω σκάφους, προσπάθησε να διαφύγει και δεν ανταποκρίθηκε στα ηχητικά σήματα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Ακολούθησε καταδίωξη, ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στη ρίψη δυο (02) προειδοποιητικών βολών χωρίς το εν λόγω ταχύπλοο να ακινητοποιείται. Εν συνεχεία, το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πραγματοποίησε τη ρίψη τεσσάρων (04) βολών επί του κινητήρα με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ανωτέρω σκάφους και τη σύλληψη του 40χρονου αλλοδαπού χειριστή του.

Η Λιμενική Αρχή Μήθυμνας, κατάσχεσε το εν λόγω φουσκωτό σκάφος, ένα κινητό τηλέφωνο και ένα μαχαίρι οκτώ εκατοστών. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ενώ κατά δήλωση του 40χρονου, μετέφερε οχτώ  αλλοδαπούς έναντι χρηματικής αμοιβής, οι οποίοι αναζητούνται από την οικεία Λιμενική Αρχή καθώς και την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

Το ρεπορτάζ του Alphafreepress

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι Λιμενικοί φρουροί των θαλασσίων συνόρων της χώρας, αναγκάζονται να στοχεύσουν με τα όπλα τους στις μηχανές των σκαφών των σκληρών κυκλωμάτων διακινητών, που εξορμούν από τα τουρκικά παράλια. Πριν από λίγο καιρό το Alphafreepress, είχε αναδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης με την αναλυτική παρουσίαση ανάλογου και ακόμη πιο επικίνδυνου συμβάντος στα παράλια της Κω.

«Μόνο με σφαίρες πάνω στις εξωλέμβιες μηχανές των σκαφών, ανακόπτουν τη φρενήρη πορεία τους μέσα στη θάλασσα, μέλη οργανωμένου και αδίστακτου κυκλώματος διακινητών παράτυπων μεταναστών, που εδρεύει στην Τουρκία. Για δεύτερη φορά σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, οι εγκέφαλοι της εγκληματικής οργάνωσης, που δεν υπολογίζουν ούτε τη ζωή των Ελλήνων Λιμενικών, ούτε βέβαια των παράτυπων μεταναστών, που ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου, επιχείρησαν να διακινήσουν το «εμπόρευμα», γι’ αυτούς, στην Κω.

Χρησιμοποιήθηκαν δύο σκάφη η κίνηση των οποίων σε διαφορετικές ώρες, έπεσε στην αντίληψη των Λιμενικών που κάνουν περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή της Κω. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παραθέτει το Λιμενικό Σώμα και στις δύο προσπάθειες των Ελλήνων να ακινητοποιήσουν τα σκάφη με περίπου 40 αλλοδαπούς, οι αδίστακτοι χειριστές, επιχείρησαν πολλές φορές να εμβολίσουν τα ελληνικά σκάφη.

Πυροβόλησαν στις μηχανές

Και τις δύο περιπτώσεις οι Λιμενικοί, ακολουθώντας πιστά τους διεθνείς κανονισμούς, αφού προειδοποίησαν με ηχητικά και φωτεινά σήματα και είδαν ότι κινδύνευε και η ζωή τους, έριξαν  πυροβολισμούς στον αέρα και στη συνέχεια στόχευσαν πάνω στις μηχανές των σκαφών για να τα ακινητοποιήσουν. Συνελήφθησαν τρεις διακινητές και δεκάδες παράτυποι μετανάστες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις