Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης: «Αυτά πετύχαμε»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Αυτά πετύχαμε»

«Πετύχαμε τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη με ταυτόχρονη προσθήκη 300.000 θέσεων εργασίας»

Του Γιώργου Αυτιά

«Εμείς, όχι μόνο σταθήκαμε στα πόδια μας όταν άλλες ισχυρότερες οικονομίες γονάτισαν, αλλά σημειώσαμε και αξιοσημείωτες επιδόσεις που ορισμένες ξεχωρίζουν σε ευρωπαϊκό -και όχι μόνο- επίπεδο:

-Σε καιρό πανδημίας, εξωγενούς ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης η Ελλάδα σημειώνει διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Και στοχεύουμε σε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη 3% ετησίως έως το 2027. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Πετύχαμε χάρη στη δυναμική ανάπτυξη τη μεγαλύτερη και ταχύτερη πτώση του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη, στις 36 μονάδες από τα ψηλά της πανδημίας. Και στοχεύουμε σε περαιτέρω μείωση του χρέους στην περιοχή του 130% έως το 2027. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Υπήρξε σταθερή ενίσχυση των εισοδημάτων με τριπλή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% συνολικά από τα 650 στα 850 ευρώ, με αύξηση των συντάξεων πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, με μείωση 50 φόρων και εισφορών για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Και στοχεύουμε σε αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ κατά 25% και στα 1500 ευρώ του μέσου μισθού έως το 2027. Με περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών, του ΕΝΦΙΑ κατά 10% και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Πετύχαμε τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη με ταυτόχρονη προσθήκη 300.000 θέσεων εργασίας. Και στοχεύουμε στη μείωση της ανεργίας κάτω από 8% κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο έως το 2027. Με περισσότερες ,καλύτερα αμειβόμενες και λιγότερο επισφαλείς θέσεις εργασίας. Και με ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού.

Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Πετύχαμε να μειώσουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές από το 75% στο 5%, να κλείσουμε σχεδόν 100 δομές μεταναστών σε όλη τη χώρα μεταξύ αυτών το αίσχος της Μόριας και της Ειδομένης και πλέον η χώρα μας να διαθέτει υπερσύγχρονα κέντρα υποδοχής στα νησιά με σημαντική ελάφρυνση του τοπικού πληθυσμού. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και τα προστατεύει, έχει και επεκτείνει τον φράχτη στο σύνολο της συνοριογραμμής του Έβρου. Και θα συνεχίσουμε έτσι διότι αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Πετύχαμε μια -αν και καθυστερημένη- σίγουρα εντυπωσιακή και αλματώδη ψηφιοποίηση του κράτους. Και στοχεύουμε στην ψηφιοποίηση και απλοποίηση του 100% των δημοσίων υπηρεσιών και διαδικασιών έως το 2027. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Καταγράψαμε ιστορικό ρεκόρ δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, εξαγωγών ως μερίδιο του Α.Ε.Π. και ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία μαζί με ραγδαία βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος κατά 16 θέσεις. Και στοχεύουμε σε διπλάσιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2027 με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας φέτος. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

Βγήκαμε μετ’ επαίνων από τη 12ετή μεταμνημονιακή εποπτεία

-Βγήκαμε μετ’ επαίνων από τη 12ετή μεταμνημονιακή εποπτεία και είμαστε μια από τις μόλις 4 χώρες της Ε.Ε. που έχουν πάρει έγκριση για την εκταμίευση και της 2ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ πρόσφατα υποβάλλαμε αίτημα για την 3η πληρωμή από το Ταμείο. Ανήκουμε στις τρεις πρώτες χώρες σε απορρόφηση στην Ε.Ε. -11 δισ. ευρώ έχουν ήδη εισρεύσει στην οικονομία μας- περισσότερες από 160 δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο Ελλάδα 2.0. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε στους πρωταθλητές της Ευρώπης σε απορρόφηση πόρων.

-Κατακτήσαμε την 8η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., σχεδόν 46% της ενέργειας μας προέρχεται από τον ήλιο, τον αέρα και τα νερά μας. Και στοχεύουμε να φτάσουμε στο 80% έως το 2027. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Είμαστε πλέον μεταξύ των 12 χωρών διεθνώς, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα ,που έχουν κατακτήσει σε νομικό επίπεδο πλήρη ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας.

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες

-Διασφαλίσαμε την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μας με στρατηγικές συμφωνίες των ελληνικών Α.Ε.Ι. για πρώτη φορά με Πανεπιστήμια κολοσσούς των Η.Π.Α., αλλά και μια συνολική αναμόρφωση όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης. Και στοχεύουμε στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του δημόσιου σχολείου με πλήρη αξιολόγηση δομών, εκπαιδευτικών και προγραμμάτων σπουδών, διαδραστικούς πίνακες και βιωματική μάθηση σε όλα τα σχολεία, διεύρυνση του ολοήμερου έως τις 5.30 το απόγευμα, λιγότερα έξοδα των οικογενειών σε ιδιαίτερα και φροντιστήρια, με πιο ασφαλή εξωστρεφή και ανοιχτά στην αγορά εργασίας πανεπιστήμια. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να δώσουμε αξία στο δημόσιο δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης .

-Καταγράψαμε καλές επιδόσεις στους δείκτες εμβολιασμού του πληθυσμού, αλλά και διαχείρισης συνολικά της πανδημίας ως προς τα κρούσματα και την υπερβάλλουσα θνησιμότητα ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο -και δεν χωράει αμφισβήτηση αυτό το έχει επιβεβαιώσει ο ΠΟΥ- και παρά το υγειονομικό σαμποτάζ της αντιπολίτευσης, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι δυνατότητες του εθνικού συστήματος υγείας αλλά και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά θα προϊδέαζαν για πολύ χειρότερες επιδόσεις. Και στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα, δωρεάν προσωπικό γιατρό για όλους τους Έλληνες και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι ζούμε στον «παράδεισο»

Η αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας στους κόλπους της και πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους – ανοιχτή σε ιδέες, προτάσεις και καλές πρακτικές πέραν των δικών της «συνόρων» , κινήθηκε αποφασιστικά πετυχαίνοντας όχι μόνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις αλλά να κάνει και περισσότερα σε αρκετούς τομείς. Προφανώς δεν ισχυριζόμαστε ότι ζούμε στον «παράδεισο». Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο για να συγκλίνει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Να γίνει μια οικονομία με αξιοπρεπείς μισθούς, μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες εργασίας και ίδια δικαιώματα για όλες και όλους ανεξαιρέτως, με αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, με προσιτή στέγη ιδίως για τη νέα γενιά, με ταχύτερη ανταπόκριση και απονομή Δικαιοσύνης στα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Αυτήν την Ελλάδα ονειρευόμαστε, γι’ αυτήν εργαζόμαστε, μια χώρα με περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανόδου για όλους τους Έλληνες για όλες τις Ελληνίδες και ειδικά τους νεότερους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε στους πολίτες που σε τρεις μέρες από τώρα θα προσέλθουν στην κρίσιμη κάλπη της 21η Μαΐου και τους λέμε να σταθμίσουν προσεκτικά πού ήταν η Ελλάδα το 2015, πού ήταν το 2019 και πού είναι σήμερα το 2023».

Ο πολιτικός καιροσκοπισμός

«Ρωτάμε τους πολίτες που θέλουν να πάμε μπροστά, αν θα ρισκάρουν να γυρίσουμε πίσω σε μέρες και χρόνια σε εποχές που θα θέλαμε να ξεχάσουμε, αλλά η “νάρκη” της απλής αναλογικής που φύτεψε συνειδητά ο ΣΥΡΙΖΑ, τα επαναφέρει ως βεβαιότητα με μια Κυβέρνηση συνεργασίας υπό οποιαδήποτε μορφή σαν αυτές που απεργάζεται ο κ. Τσίπρας και όσοι είναι πρόθυμοι να τον ακολουθήσουν, όσο και αν δημοσίως λένε άλλα. Οι μάσκες βέβαια έπεσαν, δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα και από εκεί που μιλούσε για προοδευτική διακυβέρνηση μακράς πνοής διαψεύδοντας τα περί κυβέρνησης ηττημένων, τώρα δεν το αποκλείει μιλώντας ακόμα και για βραχύβια Κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Μας λέει, δηλαδή, σε μια εποχή μεγάλων διεθνών κρίσεων, εθνικών προκλήσεων και αδήριτης ανάγκης για σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία προκειμένου η χώρα να κάνει άλματα όπως ζητούν οι πολίτες, ότι εκείνος είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε εκτρωματικό σχέδιο διακυβέρνησης εξυπηρετεί τις τυφλές του επιδιώξεις για να παραμείνει στην καρέκλα του.

Πιστοποιεί αμετάκλητα -όχι ότι είχαμε καμία αμφιβολία- ότι τον ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η εξουσία και όχι η ευημερία του ελληνικού λαού, η πρόοδος της χώρας. Θέλει και θα συμβεί αν οι αριθμοί της κάλπης της Κυριακής το επιτρέψουν- να βάλει τη χώρα ξανά σε περιπέτειες, τινάζοντας στον αέρα όσα με κόπο και θυσίες πέτυχε η χώρα και οι πολίτες τα τελευταία χρόνια.

Η… Κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Διότι τι σημαίνει “Κυβέρνηση ειδικού σκοπού”; Θα ασχολείται μόνο με ένα θέμα -“πώς να βάλει στη φυλακή τον Μητσοτάκη”- και παγώνει κάθε άλλο μείζον ζήτημα που απασχολεί τη χώρα και την ελληνική κοινωνία όπως για παράδειγμα την ασφάλεια έναντι της τουρκικής απειλής και των υβριδικών επιθέσεων στα σύνορα, οι επενδύσεις -άρα δουλειές και καλύτεροι μισθοί- η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας -άρα τον φθηνότερο δανεισμό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις- οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι τόσο αναγκαίες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας -άρα θα πάνε περίπατο απαραίτητα έργα υποδομών και μεταρρυθμίσεις- η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι η καλύτερη απάντηση

Φανταστείτε ακόμη πώς θα λειτουργούσε ένα τέτοιο σχήμα σε περίπτωση απειλών στο πεδίο από τους ασταθείς γείτονες μας; Αυτό προτείνει ο κ. Τσίπρας στους Έλληνες πολίτες να «φρενάρουν» τις ζωές τους για να μην κλονιστεί από την καρέκλα του. Γι’ αυτό λέμε ότι η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι η καλύτερη απάντηση στους άφρονες τυχοδιωκτισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και των εν δυνάμει εταίρων του κυρίων Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και Βελόπουλου. Μόνο το ΚΚΕ έκλεισε ερμητικά την πόρτα στη “μούφα” όπως αποκαλεί, “προοδευτική διακυβέρνηση” που ορέγεται ο κ. Τσίπρας και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Είναι δε τέτοια η απελπισία του και απομόνωση από τα κόμματα της αριστεράς που χθες μας αποκάλυψε ότι προσβλέπει και στις ψήφους Κασιδιάρη. Είναι εκεί που τα άκρα συναντιούνται. Θέλω να σας διαβάσω τη δήλωση του κ. Τσίπρα και να μου πείτε τι θα γινόταν αν αυτή τη δήλωση την έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: “Στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή, να τους πάρουμε να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης… δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε δεν τους βάζουμε απέναντι”. Ο κ. Τσίπρας είναι δυστυχώς ένας καιροσκόπος και αδίστακτος πολιτικός. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τη μάνα του Παύλου Φύσσα και να πει ξανά τα ίδια λόγια.

Η τύχη της χώρας είναι στα χέρια των πολιτών

Το μονό που έχουν να προτείνουν ο μεν κ. Τσίπρας είναι ένα φαραωνικό πρόγραμμα 83 δισ. ευρώ που αν εφαρμοστεί θα μας ρίξει αμέσως στα βράχια και θα φέρει νέα μνημόνια. Ακούμε από το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη κάποιες σοσιαλίζουσες αοριστίες που δεν μπορούν καν να κοστολογηθούν, ο κ. Βαρουφάκης κομίζει το σχέδιο “Δήμητρα” και ονειρεύεται να ανατινάξει το τραπεζικό σύστημα στον αέρα , ενώ ο κ. Βελόπουλος θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους και συμφωνεί με τα τοπικά νομίσματα του κ. Τσακαλώτου και με τη νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών με επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε άλλη μια κρυφή πτυχή του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ -δεν είναι στο επίσημο πρόγραμμα- που οδηγεί σε σχεδόν διπλάσιες ασφαλιστικές κρατήσεις στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 30.000 ευρώ σήμερα πληρώνει 230 ευρώ το μήνα, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου θα πληρώνει 684 ευρώ το μήνα, σχεδόν το τριπλάσιο.

Αυτοί θέλουν να κυβερνήσουν την Ελλάδα. Θα το επιτρέψουν οι πολίτες; Μια χαλαρή ψήφος, μια ψήφος δυσαρέσκειας προς τη Νέα Δημοκρατία στις 21 Μαΐου μπορεί να βγάλει από την κάλπη μια κυβερνητική σύμπραξη της συμφοράς. Και δεν κινδυνολογώ, απλώς παρουσιάζω πως έχουν τα πράγματα. Η τύχη της χώρας είναι στα χέρια των πολιτών. Εμείς ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην ανακοπεί η πορεία της Ελλάδας προς το μέλλον διότι δεν το αντέχει η Πατρίδα μας, δεν το αξίζουν οι νέοι άνθρωποι -οι πραγματικά χαμένοι της προηγούμενης δεκαετίας- και δεν μπορεί σε μια εποχή τεράστιων απειλών και μεγάλων προκλήσεων, η ελληνική κοινωνία να επιστρέψει σε ένα τοξικό παρελθόν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις