Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

27

Σεπτεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας
ΕΛΛΑΔΑ

Το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας

Το χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Το Πήλιο είναι από τους διάσημους προορισμούς,  φημίζεται για τα πανέμορφα και γραφικά χωριά που είναι χτισμένα στις πλαγιές του. Η Πορταριά, η Μακρινίτσα, οι Μηλιές είναι κάποια από τα πιο γνωστά χωριά, που επιλέγουν οι ταξιδιώτες και εξερευνητές του βουνού των Κενταύρων. Όμως, υπάρχει κι ένα λιγότερο διάσημο, στο οποίο βρίσκεται και το παλαιότερο καφενείο ολόκληρης της Ελλάδας. Ο λόγος για το χωριό Λαύκος, όπου θα βρει κανείς το καφενείο του Φορλίδα. Το καφενείο άνοιξε το μακρινό 1785 και από τότε λειτουργεί αδιάκοπα (με εξαίρεση το διάστημα της καραντίνας), με επτά γενιές της οικογενείας Φορλίδα να περνούν διαδοχικά από την ιδιοκτησία του. Ο Γιάννης Φορλίδας ήταν ο πρώτος που άνοιξε το καφενείο στο χωριό και ο Μανώλης Φορλίδας, οποίος είναι 83 ετών σήμερα είναι ο κάτοχος του καφενείου.

Μην παραλειψετε να περάσετε!
Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, ο Μανώλης Φορλίδας, θα είναι και αυτός που θα γράψει την τελευταία σελίδα στην υπέροχη ιστορία του συγκεκριμένου καφενείου, αφού δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, καθώς τα παιδιά του ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Το καφενείο του Φορλίδα στον Λαύκο του Πηλίου έχει φιλοξενήσει όλα αυτά τα χρόνια σπουδαίες προσωπικότητες της χώρας, από τον Σκιαθίτη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Κώστα Βάρναλη, μέχρι τον Γιώργο Σεφέρη και τον Αλέξανδρο Δελμούζο. Στους τοίχους του μάλιστα μπορεί να δει κανείς φωτογραφίες από τη μακρά πορεία των 236 χρόνων του.

Μάλιστα το παλιότερο καφενείο της Ελλάδας, υπήρξε παράλληλα και κρεοπωλείο και ταβέρνα, αλλά και κουρείο. Το πέτρινο κτίριο, στο ισόγειο φιλοξενεί ακόμα και σήμερα το καφενείο, ενώ στον πάνω όροφο λειτουργούσε χάνι μέχρι και το 1960, όπου διανυκτέρευαν όλοι οι ταξιδιώτες. Όσο βρίσκεται ακόμα στα χέρια του κυρίου Μανώλη Φορλίδα και παραμένει ανοιχτό, είναι ευκαιρία να περάσετε μια βόλτα για έναν παραδοσιακό ελληνικό καφέ, συνδυάζοντάς το και με μια μίνι απόδραση στις μαγευτικές πλαγιές του Πηλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις