Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πάγκαλος ατάκες: Οι φράσεις που έμειναν στην ιστορία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάγκαλος ατάκες: Οι φράσεις που έμειναν στην ιστορία

Πάγκαλος ατάκες: Από το "μαζί τα φάγαμε" στον "Κύριο τίποτα"

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 84 ετών. Για δεκαετίες, ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν από τα σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, έχοντας υπηρετήσει σε καίρια πόστα και υπουργεία. Πέραν όμως των σημαντικών πολιτικών θέσεων που ανέλαβε, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έμεινε στην ιστορία για πολλές αξιομνημόνευτες ατάκες και φράσεις, οι οποίες έχουν επιβιώσει έως και σήμερα, άλλες με θετικό πρόσημο και άλλες όχι τόσο…

“Μαζί τα φάγαμε”

Μιλώντας από το Βήμα της Βουλής το 2010, ο Θεόδωρος Πάγκαλος περιέγραψε με τρεις μόνο λέξεις το πως οδηγηθήκαμε (σύμφωνα με τον ίδιο) στην χρεωκοπία και τα μνημόνια. “Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής” είχε πει στην αρχή της δύσκολης δεκαετίας των μνημονίων ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Μία δήλωση που χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως μνημείο κυνισμού, ενώ για κάποιους ερμηνεύτηκε ως ομολογία για τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων στη Μεταπολίτευση.

“Δεν γαμ… πρωί πρωί;”

Το 2008, μπαίνοντας στη Βουλή και καθώς ένας δημοσιογράφος τον ρωτάει αν τον προβληματίζει η επιστολή Σημίτη στον Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με την κύρωση της Νέας Συνθήκης της ΕΕ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος απάντησε με μία φράση που έγινε viral:

Η κρίση των Ιμίων

Το 1996, Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου λόγω της κρίσης των Ιμίων. Η κατάσταση αποκλιμακώθηκε με την συμφωνία των δύο κρατών να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και τις σημαίες από τις βραχονησίδες. Όπως αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης όταν ρώτησε τον ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο τι θα πουν στον ελληνικό λαό σχετικά με την απομάκρυνση της σημαίας απʼ τα ελληνικά Ίμια, ο Θεόδωρος Πάγκαλος απάντησε λέγοντας πως “τη σημαία την πήρε ο αέρας”.

O χαρακτηρισμός του Αβραμόπουλου ως “Κύριο τίποτα”

Το 1994 ο Θεόδωρος Πάγκαλος αποφασίζει να διεκδικήσει την δημαρχία της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ. Μεγάλος αντίπαλος του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε και την έκπληξη κερδίζοντας τελικά το ιστορικό στέλεχος του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν δίστασε να αποκαλέσει τον αντίπαλο του ως τον “Κύριο τίποτα”, κάτι που εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι δεν του βγήκε σε καλό.

“Δεν έχω να πληρώσω ΕΝΦΙΑ…”

Το 2015, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα Fm” ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε αποκαλύψει ότι δεν μπορούσε να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ. “Έχω αγωνία για την οικονομική κατάσταση. Φόρους χρωστάω, βιάζομαι να πουλήσω”, είχε πει χαρακτηριστικά. “Αν μπορούσα να πουλήσω μερικά ακίνητα, γιατί εγώ δεν είμαι παιδί του λαού, είμαι στην μεσαία τάξη, εκεί ανήκω, αυτό τους διαφοροποιούσε από τους εργαζόμενους: ότι μπορούσαν να πουλήσουν κανένα ακίνητο και να μετριάσουν την κατάστασή τους.”

“Σκεφτείτε αυτή τη χονδροειδέστατη και ουρανομήκη μ….α που την έλεγε ένας υπουργός Οικονομικών των προηγουμένων κυβερνήσεων. Τι θα είχε γίνει στη χώρα! Αυτό θέλει να δει ο κόσμος, να δει κάποια ελάφρυνση, κάποια βελτίωση του καθημερινού του. Κι εγώ βεβαίως θέλω να δω κάποια ελάφρυνση. Εγώ δεν έχω να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ”, κατέληξε.

“Βρίσκομαι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ζω με σύνταξη 370 ευρώ”

Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει σε μια αποκάλυψη που προκάλεσε αίσθηση. Ήταν τον Νοέμβριο του 2018, όταν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” o Θεόδωρος Πάγκαλος είχε πει ότι ζούσε με 370 ευρώ, καθώς επίσης και ότι είχε γίνει κατάσχεση στη σύνταξή του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. “Να βγω να πάω πού; Και πώς να βγω; Με τι χρήματα; Από τη μία, κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα από ακροδεξιά και ακροαριστερά υποκείμενα. Από την άλλη, η βουλευτική σύνταξη ανέρχεται στο ποσό των 370 ευρώ” είχε πει χαρακτηριστικά.

“Εδώ και πέντε χρόνια μού έχουν κατασχέσει τη σύνταξη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τους έχω τηλεφωνήσει πολλές φορές και ούτε μία δε μου έχουν απαντήσει με σαφή τρόπο. Μη με ρωτάτε πώς ζω. Βρίσκομαι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Θέλω να τους δω κρεμασμένους στην πλατεία Συντάγματος. Θα προσφύγω στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα τους κάνω δίκες και θα το γλεντήσουμε όλοι μαζί μετά τις εκλογές”.

Όταν ψήφιζε “ΝΔ και ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΑΓΚΩΤΟ”

Το 2014 ο Θεόδωρος Πάγκαλος αποκάλυψε ότι ψήφισε ΝΔ στις ευρωεκλογές, γιατί φοβόταν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. “Με δυσκολία, αλλά πήγε το χέρι μου” συμπλήρωσε εξηγώντας ότι “ψήφισα αρνητικά, όπως και πολύς κόσμος ή πολύς κόσμος που ψήφιζε αρνητικά ΠΑΣΟΚ, για να μην έρθει η δεξιά”. Το 2019 μάλιστα είχε ανκοινώσει ότι θα ξαναψηφίσει Νέα Δημοκρατία, γράφοντας σε ανάρτησή του “Μητσοτάκη ΔΑΓΚΩΤΟ”.

Παγκαλος
Όταν αποκάλεσε την Γερμανία “πολιτικό νάνο”

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως αντιπρόσωπος του Ελληνικου Κοινοβουλίου, είχε αποκαλέσει την Γερμανία “οικονομικό γίγαντα, αλλά πολιτικό νάνο”. Η συγκεκριμένη δήλωση είχε προκαλέσει την μήνη του τότε Καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, με τον κ. Πάγκαλο να ανακαλεί λίγο αργότερα και να ζητάει συγγνώμη.

Οι “κοπρίτες δημόσιοι υπάλληλοι”, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Αγανακτισμένοι

Από τα βέλη του Πάγκαλου δεν είχαν γλιτώσει ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι (τους οποίους διόριζε σύμφωνα με το “μαζί τα φάγαμε”) ούτε οι Ένοπλες Δυνάμεις, χαρακτηρίζοντας τα στελέχη ως “αντιπαραγωγικά”. “Γιατί να μην αξιολογηθούν οι κοπρίτες που απουσιάζουν κατά δεκάδες χιλιάδες από τα γραφεία τους; Όλοι είναι κοπανατζήδες! Οι μισοί την κοπανάνε και οι άλλοι μισοί είναι εκεί. Είναι Δημόσιο αυτό; Και γιατί να μην το αξιολογήσουμε; Όλοι είναι στο σύστημα που δεν καταδικάζεται κανείς κοπρίτης ποτέ και δεν εξοβελίζεται κανείς κοπρίτης ποτέ και τα συνδικαλιστικά όργανα καλύπτουν τους κοπρίτες που δεν θέλουν την αξιολόγηση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την αξιολόγηση, που είναι η μελλοντική κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται” είχε πει για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Όσον αφορά τους “Αγανακτισμένους”, οι οποίοι είχαν βγει στις πλατείες τα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν δίστασε να τους αποκαλέσει “φασίστες, κομμουνιστές και μ@λ@κες”, χαρακτηρισμοί που τον έκαναν ιδιαίτερο μισητό στο διαδίκτυο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις