Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γυναικοκτονία Λονδίνο: Σκότωσε με 40 μαχαιριές την πρώην σύντροφό του επειδή τον χώρισε
ΚΟΣΜΟΣ

Γυναικοκτονία Λονδίνο: Σκότωσε με 40 μαχαιριές την πρώην σύντροφό του επειδή τον χώρισε

Γυναικοκτονία Λονδίνο: "Άγρια θηριωδία" χαρακτήρισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου την αποτρόπαιη δολοφονία μιας 21χρονης φοιτήτριας από τον πρώην σύντροφό της.

Η Άνια Τζεντρκόβιακ άφησε την τελευταία της πνοή στις 17 Μαϊου 2022 σε ένα απόμερο δρομάκι στο Ιλινγκ του δυτικού Λονδίνου. Ένα χρόνο μετά, ο άνδρας που τη δολοφόνησε με 40 μαχαιριές καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς δικαίωμα αναστολής για τουλάχιστον τα επόμενα 29 χρόνια. Στη δίκη του νέα στοιχεία ήρθαν στο φως αποδεικνύοντας την εμμονή που έχει αναπτύξει ο γυναικοκτόνος με το θύμα του. Ένα ανατριχιαστικό βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας στην περιοχή έχει καταγράψει τη στιγμή που η Άνια, μαζί με έναν στενό φίλο της, επιστρέφει με τα πόδια από τη δουλειά της στο εστιατόριο Las Iguanas, στην ίδια γειτονιά. Πίσω της, ένας άνθρωπος σκιά, ντυμένος στα μαύρα με καλυμμένο το πρόσωπο με full face μάσκα και κρατώντας ένα σακίδιο πλάτης, παρακολουθεί τα βήματά της. Λίγη ώρα μετά, ο άνδρας που της είχε στήσει καρτέρι, της επιτέθηκε και την μαχαίρωσε με ένα κουζινομάχαιρο.

Το μοιραίο τραύμα της το κατάφερε στον λαιμό. Στο ιατροδικαστικό πόρισμα γίνεται λόγος για απόπειρα αποκεφαλισμού. Το βίντεο που προσκόμισε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου στο δικαστήριο αποτέλεσε κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο. Μάλιστα, χάρη στο βιντεοληπτικό υλικό αλλά και την επεξεργασία των τηλεφωνικών αρχείων από τις πρόσφατες επικοινωνίες στην περιοχή, ο δολοφόνος της Άνια συνελήφθη πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη δολοφονία της. Τον έπιασαν στον σταθμό λεωφορείων Βικτόρια, στην καρδιά του Λονδίνου, την ώρα που επιχειρούσε ατάραχος να επιστρέψει στην Ουαλία. Στις δύο μέρες που μεσολάβησαν από τη στιγμή που μαχαίρωσε την πρώην φίλη του, είχε επισκεφθεί δύο νοσοκομεία ζητώντας βοήθεια για τα τραύματά που έφερε εξαιτίας της πάλης με το θύμα. Αργότερα είπε στους αστυνομικούς ότι έκανε παραστάσεις με σπαθιά και είχε πάθει ατύχημα.

Θύτης και θύμα είχαν γνωριστεί μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας

Ο 30χρονος Ντένις Ακπομεντάγιε, που έχει γεννηθεί στη Νιγηρία, είχε ταξιδέψει 200 χιλιόμετρα, από το Νιούπορτ στη Νότια Ουαλία όπου κατοικούσε, για να εκδικηθεί την μόλις 21 ετών Πολωνή φοιτήτρια με την οποία είχαν μια σύντομη σχέση αλλά εκείνη του ζήτησε να διακόψουν. Θύτης και θύμα είχαν γνωριστεί μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τον Ιανουάριο του 2021. Είχαν σχέση για περίπου ένα χρόνο που διακόπησε όταν εκείνη του ζήτησε να χωρίσουν. Λίγες εβδομάδες πριν διαπράξει γυναικοκτονία, της είχε πει: “Θα είμαστε μαζί ό,τι κι αν γίνει. Θα σε βρω”.

“Άγρια θηριωδία”

Ο επικεφαλής των ερευνών για τη δολοφονία της Άνια, ντετέκτιβ Μπράιαν Χάουι μίλησε στο δικαστήριο για “μια δολοφονία πρωτοφανούς βίας και αγριότητας”, ενώ ο Ρατζέβ Σέτι, πρόεδρος του Δικαστηρίου του Κίνγκστον που καταδίκασε τον 30χρονο, χαρακτήρισε την επίθεση “άγρια θηριωδία”. Και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό στοιχείο. Καμία ένδειξη ψυχικής διαταραχής ή αναπηρίας”. Ο δράστης δεν έδειξε κανένα σημάδι μεταμέλειας ούτε και απολογήθηκε για το έγκλημά του.

Οργή από την οικογένεια: “Απελπισμένοι κι ανυπεράσπιστοι”

Για την οικογένεια της Άνια ο δολοφόνος της είναι ένας “δειλός” που δεν παρέστη καν στο δικαστήριο την ώρα της ανακοίνωσης της ποινής του, κάνοντας χρήση του δικαιώματός του ως κρατούμενος να επιλέξει κάτι τέτοιο. Η 39χρονη Καταρέινα Γκλόουακα που ζει στη Βρετανία και ήταν έγκυος όταν δολοφονήθηκε η μικρή αδελφή της, έκανε μια οργισμένη δήλωση στο δικαστήριο. Τόνισε ότι η ίδια και η οικογένειά της αισθάνονται “απελπισμένοι, ανυπεράσπιστοι” και νιώθουν “δυσπιστία για τη δικαιοσύνη” ενώ χαρακτήρισε τον δολοφόνο “επικίνδυνο για την κοινωνία” και είπε ότι ήλπιζε για μία ακόμη σκληρότερη ποινή.

Η αδελφή της Άνια και ο φίλος της που ήταν μαζί της το βράδυ της δολοφονίας της.

Απευθυνόμενος στην οικογένεια της 21χρονης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου τους είπε: “Ήσασταν παρόντες στο δικαστήριο για όλη τη δίκη και την ποινή και ακούσατε τα πιο οδυνηρά στοιχεία για τις τελευταίες στιγμές της Άνια. Δεν μπορώ να φανταστώ τη φρίκη και την αναστάτωση που βιώσατε και ξέρω ότι ο πρόωρος θάνατος της Άνια θα αφήσει ένα τεράστιο κενό στη ζωή σας που δεν θα κλείσει ποτέ. Φερθήκατε με αξιοπρέπεια. Η ποινή δεν μπορεί να σας βοηθήσει να θρηνήσετε ή να συνέλθετε από την απώλεια. Ελπίζω μόνο να είναι για σας η ολοκλήρωση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης”. Η Άνια Τζεντρκόβιακ ήταν μια νεαρή μουσικός με φιλοδοξίες και όνειρα για το μέλλον της. Σπούδαζε και παράλληλα εργαζόταν ως σερβιτόρα στο Λονδίνο.

Ο νεαρός Τζακ Μάσκελ, 21 ετών, που ήταν μαζί της εκείνο το βράδυ δήλωσε συντετριμμένος καθώς έγινε μάρτυρας της αποτρόπαιης δολοφονίας και βασανίζεται από τη σκέψη τι θα μπορούσε να είχε κάνει για την αποτρέψει. Η κατάθεσή του στο δικαστήριο ήταν συγκλονιστική, σε σημείο που ο δικαστής τον καθησύχασε ότι “δεν υπήρχε τίποτε που να μπορούσε να κάνει”.

Δείτε το ανατριχιαστικό βίντεο:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις