Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Παπαγάλοι που μιλάνε: Ποιά είδη έχουν την ικανότητα ομιλίας
PLUS

Παπαγάλοι που μιλάνε: Ποιά είδη έχουν την ικανότητα ομιλίας

Παπαγάλοι που μιλάνε: Η ικανότητα ομιλίας ενός παπαγάλου εξαρτάται καθαρά από την ιδιαίτερη ράτσα του κι αυτό σημαίνει πως δεν είναι όλοι εξαιρετικοί ομιλητές

Η δυνατότητα μίμησης ήχων και φωνών είναι εφικτή σε όλα τα ψιττακοειδή, όμως τα στατιστικά και οι έρευνες αποδεικνύουν πως  μέτριες και καλές δυνατότητες ομιλίας έχουν τα κυρίως μεγάλα είδη με κορυφαίους “ομιλητές” τους African Grey, ακολουθούν οι Amazons,  και στην συνέχεια οι Macaw και οι Cockatoos! Όπως προείπα, όλα τα μικρότερα είδη έως και τα μικρά Budgie πιθανόν να μπορέσουν να πουν κάποια ή κάποιες λεξούλες, ενώ ευκολότερα θα καταφέρουν να μιμηθούν ήχους (πχ. ήχους τηλεφώνου, άλλα ζώα, κλπ) Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να “μιλήσει” ένας παπαγάλος είναι να έχει κοινωνικοποιηθεί, να νιώθει δηλαδή τον άνθρωπο μέλος της κοινωνίας του, να θεωρεί την ύπαρξη του ανθρώπου φυσιολογική και αφορμή για επικοινωνία. Η περίπτωση ενός Ζακό που δεν “μιλάε锨 κρύβει συχνά εκπλήξεις.

Πχ ίσως πρόκειται για ένα πουλί άγριο που απλά μπήκε σε ένα κλουβί, ή ένα πουλί που έχει βιώσει σε κακές συνθήκες μέσα σε στρεσογόνο περιβάλλον ή άλλες αιτίες που συχνά δεν είναι εύκολο να διαπιστωθούν! Ενας παπαγάλος που μιλάει είναι όντως ιδιαίτερο θέαμα! Ωστόσο οι παπαγάλοι καταφέρνουν με την εξυπνάδα τους και με το ταμπεραμέντο τους να γίνονται αξιαγάπητοι ακόμα και όταν δεν μιλάνε! Οι περισσότεροι άνθρωποι, ζητούν να αγοράσουν  έναν παπαγάλο με βασικό κριτήριο να μιλάει! Μετά από λίγες ήμερες συγκατοίκησης διαπιστώνουν ότι τελικά η δυνατότητα ομιλίας είναι δευτερεύον κριτήριο και αυτό συμβαίνει διότι είναι ευφυέστατοι, συνήθως εξωστρεφείς και βρίσκουν τον τρόπο να δείξουν τι θέλουν, τι τους ενοχλεί, τι λατρεύουν, και τι όχι!

Πάντως μερικοί παπαγάλοι όχι απλά μιλάνε. Σε προστατεύουν και από ληστές, λειτουργώντας σαν συναγερμό!

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις