Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / Γήπεδο Παναθηναϊκού: Ξεκινά η κατασκευή
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Ξεκινά η κατασκευή

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Με άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινά το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Το υπουργείο Ανάπτυξης έλαβε την αναγκαία επιστολή από την ΕΕ που δίνει το «πράσινο φως» στον Παναθηναϊκό για να αποκτήσει το νέο του «σπίτι» στον Βοτανικό στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του χώρου στον Βοτανικό. Πλέον πέφτουν κι επίσημα οι υπογραφές για να υλοποιηθεί το σημαντικό έργο αναζωογόνησης των δύο περιοχών, και να ξεκινήσει η κατασκευή του γηπέδου των «πράσινων», το οποίο βάσει του χρονοδιαγράμματος θα παραδοθεί εντός των επόμενων 36 μηνών, δηλαδή ως τον Ιούλιο του 2026. Η ελληνική κυβέρνηση μέσω της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο ενημέρωσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ σχετικά με την διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού του Ευρωκοινοβουλίου να δίνει το «πράσινο φως» βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού (DG Comp) είναι υπεύθυνη για τη θέσπιση και την εφαρμογή της πολιτικής ανταγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΓΔ Ανταγωνισμού έχει διπλό ρόλο στην επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας: Διερευνητικό και λήψης αποφάσεων. Η επιτροπή έχει ενημερωθεί πλήρως για το κόστος των 115 εκατομμυρίων ευρώ της ανέγερσης του γηπέδου και παράλληλα, ενημερώθηκε ότι ο Δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για την ανάθεση του έργου και την κατασκευή του γηπέδου. Ο Δήμος Αθηναίων δέχθηκε την υποβολή αιτήσεων δύο ενδιαφερόμενων, με τη διαγωνιστική διαδικασία και το αποτέλεσμά της να περνά από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να λαμβάνει έγκριση. Ως εκ τούτου ο Δήμος Αθηναίων πρόκειται να υπογράψει τη σχετική σύμβαση για την κατασκευή του Σταδίου (με την κοινοπραξία των τριών εταιρειών ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος) στον Βοτανικό, καθώς όπως ενημερώνει η Επιτροπή, η κατασκευή συμμορφώνεται με τους όρους της αγοράς.

Το γήπεδο σε αριθμούς

Το νέο ποδοσφαιρικό σπίτι του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό θα έχει χωρητικότητα 38.500 θέσεων -ενδεχομένως να φτάσει και τις 40.000- θα είναι διεθνών προδιαγραφών FIFA & UEFA και 4 αστέρων. Θα περιλαμβάνει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και επτά εμπορικά καταστήματα, ενώ θα παρέχεται στις εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών για χρήση. Στον Βοτανικό θα κατασκευαστούν εξάλλου οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού́ και του Δήμου Αθηναίων, χώροι πρασίνου, αλλά και αστικές υποδομές. Παράλληλα με το γήπεδο θα κατασκευαστούν μία πεζογέφυρα που θα κατασκευαστεί, για να συνδεθεί με την εξέδρα των φιλοξενουμένων, ενώ θα δημιουργηθεί και μία μικρή υπογειοποίηση δίπλα στο Μετρό στην στάση «Ελαιώνας» έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση προς το γήπεδο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις