Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

15

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Η Λαγκάρντ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις στα επιτόκια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Λαγκάρντ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

«Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά»

Η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που έδωσε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πραγματοποιήσει νέα αύξηση επιτοκίων, καθώς σύμφωνα με την ίδια, δεν έχει επέλθει πλήρης σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία. Μιλώντας στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei δήλωσε ότι κατά τους τελευταίους εννέα μήνες, η ΕΚΤ έχει «ενεργήσει πολύ στοχευμένα και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού» με επτά αλυσιδωτές αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τον Μάιο. Ωστόσο, τόνισε ότι «υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά» και υπονοώντας ότι οι προστάτες του ευρώ θα πρέπει να σφίξουν ακόμη περισσότερο τη στρόφιγγα των πιστώσεων, προσφεύγοντας στο προσφιλέστερο εργαλείο τους για την άμβλυνση της πίεσης επί των τιμών. Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται στα είδη διατροφής και σε ευρύ φάσμα αγαθών, ενώ ο πληθωρισμός έφθασε τον Απρίλιο στο 7%, πολύ μακριά από τον στόχο του 2% που έχει τεθεί από την ΕΚΤ.

«Υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις μισθών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», προειδοποιεί η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις για την αντιμετώπιση της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών λόγω της αύξησης των τιμών.

Πλέον, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά τη διάρκεια και των δύο συνόδων που θα προηγηθούν της θερινής ανάπαυλας. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η ευρωζώνη βρίσκεται «σε καλύτερη θέση από όσο φοβόμασταν πριν από έξι μήνες», όταν η Ευρώπη αντιμετώπιζε το πρόβλημα της τροφοδοσίας σε ενέργεια, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ότι μία σκιά παραμένει στο κάδρο: οι μεγάλες αβεβαιότητες «που περιλαμβάνουν την εξέλιξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ορισμένες ενδείξεις υποχώρησης της ζήτησης προϊόντων μεταποίησης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις