Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Debate Βαρουφάκης: Θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Debate Βαρουφάκης: Θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ

Debate Βαρουφάκης: Λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά μεγάλο το κόστος εξόδου

Την δική του τοποθέτηση αναφορικά με διάφορα ζητήματα της καθημερινότητας έδωσε στο debate της Τετάρτης ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Μια θεωρητική ερώτηση απηύθυνε η Ράνια Τζίμα στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 στον δεύτερο γύρο ερωτήσεων του αποψινού debate. Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος του Mega ρώτησε τον Γιάνη Βαρουφάκη τι θα έκανε στην περίπτωση που αύριο το πρωί καταλαμβάνουν οι Τούρκοι κομάντος μια βραχονησίδα που ανήκει στην Ελλάδα, αλλά για την Τουρκία θεωρείται γκρίζα ζώνη.

«Ελπίζω να μη γυρίσουμε στα Ίμια», ανέφερε αρχικά ο κ. Βαρουφάκης και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Καθήκον όλων μας η προάσπιση του εθνικού χώρου. Έχει τεράστια σημασία να κρατήσουμε τα ερείσματα που πρέπει να έχουμε διεθνώς, να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας ότι δε θα χρειαστούμε την άδεια τους να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα οπλικά συστήματα που μας πούλησαν».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 συνέχισε,

«Ασφαλώς πρόκειται για ένα θεωρητικό σενάριο, αυτό που έχει σημασία είναι να μη φτάσουμε εκεί. Η αποτροπή είναι το παν. Να ξεχάσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να δημιουργήσουμε μια διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη με ένα θέμα στην ατζέντα, τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών».

«Η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης είναι απαραίτητη για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή, ωστόσο, δύο πράγματα πρέπει να γίνουν -πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις συμμαχικές δυνάμεις και να ακούσοεις προσεκτικά όσα θα σου πουν το Υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΣ, κτλ για το τι μπορεί να γίνει για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος», ανέφερε, τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Βαρουφάκης: Λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά μεγάλο το κόστος εξόδου

Απαντώντας στην ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα (Star), στην ενότητα, Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση, εάν η άποψη ότι δεν είναι στόχος η έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να είναι κοινή συνισταμένη σε μια ενδεχόμενη κυβέρνησης κομμάτων της αριστεράς, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε: «Είναι άποψη που νομίζω ότι θα έπρεπε να έχουν όλοι. Υπάρχει κάποιος εδώ που θεωρεί ότι το νόμισμα πρέπει να το εξυπηρετούν οι άνθρωποι και όχι το αντίθετο;», διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης και σημείωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ».

Βαρουφάκης: Ήμουν πάντα ενάντιος σε παράλληλο νόμισμα

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε: «Ακούγοντας τους άλλους ένιωσα deja vu, σαν να είμαι στο 2009. Έχουμε μια οικονομία της οποίας τα θεμέλια είναι υπό κατάρρευση και η χώρα αυτή τη στιγμή βαδίζει σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οιικονομίας χωρίς άμυνες απέναντι σε αυτίο που έρχεται.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως το ΜέΡΑ25 δεν κατέθεσε ποτέ πρόταση για παράλληλα νόμισμα. «Ήμουν πάντα κάθετα ενάντιος σε παράλληλο νόμισμα», τόνισε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε δε, ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. Η χώρα μας βαδίζει, προσέθεσε, σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις