Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μάστιγα για την αγορά οι “ενεργειακοί τουρίστες”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάστιγα για την αγορά οι “ενεργειακοί τουρίστες”

Για ακόμα μια φορά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές βρήκαν πρόσφορο έδαφος δράσης

Μάστιγα για τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ο «ενεργειακός τουρισμός», δηλαδή η μετακίνηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τον έναν πάροχο ρεύματος στον άλλο, αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς.

Γράφει η Άρση Γιαννέλου
Δημοσιογράφος

Για ακόμα μια φορά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές βρήκαν πρόσφορο έδαφος δράσης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τις μετακινήσεις των πελατών από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς καμία επιβάρυνση από τη διακοπή της σύμβασης τους. Το μέτρο εφαρμόστηκε μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να επιλέγουν ανάλογα με τη φθηνότερη κιλοβατώρα χωρίς όμως η απόφαση να συνοδεύεται από δικλείδες ασφαλείας.

gray concrete building during night time

“Ενεργειακοί τουρίστες” ένας στους δύο καταναλωτές

Το τελευταίο χρόνο το φαινόμενο οξύνθηκε με τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αφήνουν οι “ενεργειακοί τουρίστες” να εκτιμώνται στα 300 έως 400 εκ ευρώ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας «Φυσικό Αέριο» και πρόεδρο του Συνδέσμου των Εταιρειών Προμήθειας Ενέργειας, Γιάννη Μητρόπουλο. Πρόκειται για «πληγή» της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού που δεν αναμένεται να κλείσει στο άμεσο μέλλον, τόνισε ο κ. Μητρόπουλος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην εταιρεία που διευθύνει το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από «ενεργειακούς τουρίστες»

Από τον περασμένο Αύγουστο που καθιερώθηκε η τιμολόγηση του ρεύματος ανά μήνα και η δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο, ακόμη κι αν δεν έχουν εξοφλήσει τον λογαριασμό τους, οι ανεξόφλητες οφειλές των παρόχων διπλασιάστηκαν και εκτινάχθηκαν στο 1 δισ. ευρώ. Τα 500 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, προστέθηκαν στο δεκάμηνο Αυγούστου 2022 – Μαΐου 2023 και αποτελούν φέσια τα οποία αφήνουν πίσω τους καταναλωτές που κάνουν κατάχρηση της δυνατότητας αλλαγής παρόχου.

white and brown building during night time

Στο στόχαστρο οι «μπαταχτσήδες» της ενέργειας

Με το νέο μοντέλο τιμολόγησης οι προμηθευτές δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποκοπή ηλεκτρικού ρεύματος για πελάτες που έχει αλλάξει πάροχο χωρίς να έχει εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους. Η μοναδική διέξοδος είναι να διεκδικήσουν δικαστικά τις οφειλές, διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα στο δικαστικό γίγνεσθαι που εξυπηρετεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι μένουν για χρόνια στο απυρόβλητο. Η δημιουργία του “Ενεργειακού Τειρεσία” αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας προκειμένου ο κλάδος να αντιμετωπίσει το ολοένα και διογκούμενο φαινόμενο των συνειδητά κακοπληρωτών. Στόχος να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων ώστε οι εταιρείες να γνωρίζουν εκ των προτέρων την αξιοπιστία του πελάτη που παίρνουν.

yellow and black bulb
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις