Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σε επίγεια κόλαση έχει μετατραπεί το Σουδάν
ΚΟΣΜΟΣ

Σε επίγεια κόλαση έχει μετατραπεί το Σουδάν

Έκρηξη προσφυγικού κύματος - Απομακρύνουν τους υπηκόους τους δεκάδες χώρες

Γράφει η Άρση Γιαννέλου
Δημοσιογράφος

Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες επίτευξης μιας εκεχειρίας, στο Σουδάν οι δύο στρατηγοί συμφώνησαν οι απεσταλμένοι τους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο διάλογος θα γίνει σε ουδέτερο έδαφος και σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα διεξαχθεί στην Σαουδική Αραβία. Η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος. Οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους με την ανθρωπιστική κρίση να είναι γεγονός και τις κρίσιμες υποδομές να έχουν καταρρεύσει.

Έκρηξη προσφυγικού κύματος – Απομακρύνουν τους υπηκόους τους δεκάδες χώρες

Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν τρόπους ώστε να εφαρμόσουν το επισιτιστικό πρόγραμμα καθώς εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα και εγκαταλείπουν άρον – άρον το Σουδάν. Εκτιμάται ότι 270.000 άνθρωποι θα αναγκαστούν να αναζητήσουν αλλού καταφύγιο για να γλυτώσουν αν η σύρραξη συνεχιστεί.  Μεγάλες επιχειρήσεις υπό ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες διεξάγουν δεκάδες χώρες προκειμένου να απομακρύνουν υπηκόους τους από το Σουδάν. Το εμφύλιο αιματοκύλισμα συνεχίζεται στο πολύπαθο Σουδάν μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών με επίκεντρο το Χαρτούμ και το Νταρφούρ.

Το χρονικό των εμφύλιων συγκρούσεων στην πολύπαθη χώρα

Δυο είναι οι αντιμαχόμενες πλευρές. Ο Abdel Fattah Burhan, που διοικεί τον στρατό της χώρας, και ο Mohammed Hamdan Dagalo, που ηγείται της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Rapid Support Forces». Αυτές οι δυο δυνάμεις αποτέλεσαν τους πυλώνες του καθεστώτος του δικτάτορα Omar al-Bashir που κυβέρνησε για 30 χρόνια, ένωσαν τις δυνάμεις τους και τον ανέτρεψαν με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Πραξικοπήματα για τον έλεγχο της εξουσίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών

Σήμερα οι δυο τους συγκρούονται για τη νομή της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, με κύριο στόχο τον έλεγχο στις πηγές πλούτου που είναι οι μεγάλες γεωργικές εκτάσεις και τα ορυχεία χρυσού και ουρανίου. Το Σουδάν διατρέχεται από το Νείλο και είναι η βασική γεωργική χώρα για όλο τον αραβικό κόσμο. Ο βασικός εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, ειδών διατροφής για τον κόλπο. Παλαιότερα είχε πηγές πετρελαίου όμως μετά το διαμελισμό του πέρασαν στο Νότιο Σουδάν που είναι πια μια άλλη χώρα. Η σύγκρουση αυτή αποτελεί μια διαχρονική κατάσταση τα τελευταία 50 χρόνια της ιστορίας του Σουδάν μεταξύ των ελίτ του Χαρτούν και των φυλών που βρίσκονται στην περιφέρεια του Σουδάν κυρίως στη Δύση και στο Νότο.

Ο Dagalo, επικεφαλής της “δυνάμεων ταχείας υποστήριξης” είναι Hemedt, πρώην έμπορος καμηλών , προέρχεται από μια μικρή φυλή του Νταρφούρ και ανήκει σε μια μεγαλύτερη συμμαχία αραβικών φυλών. Άρα υπάρχει και μια ταξική σύγκρουση των δυο πλευρών. Το Σουδάν είναι σημαντικό συνδέει τη Βόρεια Αφρική με την καρδιά της Υποσαχάριας Αφρικής. Μια κατάρρευση του Σουδάν θα σήμαινε χάος για χώρες όπως η Αίγυπτος και η Αιθιοπία. Είναι εξίσου σημαντικό και για τις χώρες του Κόλπου γιατί χρησιμοποιούν το στρατό του στον πόλεμο της Υεμένης.

Πάντα αποτελούσε μήλον της έριδος μεταξύ της Αιγύπτου και της Αιθιοπίας, ήταν βρετανική αποικία μέχρι το 1955 όποτε και ξεκίνησε η ανεξαρτησία του αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησε και ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος. Από το 1956 που το Σουδάν απέκτησε την ανεξαρτησία του έχουν καταμετρηθεί 6 επιτυχημένα πραξικοπήματα, 12 αποτυχημένα και 17 που αποκαλύφθηκαν πριν προχωρήσουν. Τρία πολιτικά ρεύματα υπάρχουν στο Σουδάν. Το Ισλαμιστικό ρεύμα κατα καιρούς πολύ ισχυρό στην κυβέρνηση του Omar al-Bashir, το εθνικιστικό – μιλιταριστικό ρεύμα που εκφράζεται από το στρατηγό Burhan και το δημοκρατικό και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ρεύμα με το βλέμμα προς τη Δύση χωρίς όμως εκείνη να τους παρέχει αρκετή υποστήριξη.

Κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης

Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Αίγυπτος θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ειρήνευσης εφ΄όσον οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές συμφωνήσουν στη νομή της εξουσίας. Ο Hemedt των “δυνάμεων ταχείας υποστήριξης”  ελέγχει το 40% της παραγωγής χρυσού γιατί ελέγχει τις περιοχές του Δυτικού Σουδάν όπου υπάρχουν τα ορυχεία. Ο κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης του Σουδάν αν το ξέσπασμα του νέου εμφυλίου δεν εκτονωθεί με έναν συμβιβασμό είναι ορατός όπως έγινε με το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.  Οι τζιχαντιστές θα βρουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης αποσταθεροποιώντας όλη την περιοχή από την Αίγυπτο μέχρι την Αιθιοπία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η μακρά ιστορία των Ελλήνων στο Σουδάν

Το Σουδάν, αριθμεί περί τα 46 εκ. κατοίκους και μέγεθος 14 φορές σαν αυτό της Ελλάδας. Η Ελληνική παρουσία στο Σουδάν χρονολογείται από τον 19ο αι. Η κάποτε πανίσχυρη κοινότητα στο Χαρτούν έχει ατονήσει σημαντικά και υπό τις παρούσες συνθήκες ίσως να σημαίνει και το τέλος της μακράς ιστορίας των Ελλήνων στη χώρα. Από την παροικία των 6.000 χιλιάδων Ελλήνων έφτασε περίπου στους 150 που και αυτοί σήμερα φεύγουν. Ο χρόνος θα δείξει εάν πρόκειται για το οριστικό κλείσιμο ενός κεφαλαίου των Ελλήνων της διασποράς στην περιοχή ή εάν θα καταφέρουν να κάνουν ξανά ισχυρή την παρουσία τους στο Σουδάν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις