Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ήλιος και εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται η ηλιοθεραπεία;
PLUS

Ήλιος και εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται η ηλιοθεραπεία;

Ήλιος και εγκυμοσύνη: Μπορώ να εκτεθώ στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είστε έγκυος; Υπέροχα νέα! Μιας που όμως ο καιρός ανοίγει, ας δουμε τι ισχύει για την η ηλιοθεραπεία. Η ηλιακή ακτινοβολία ενέχει γνωστούς κινδύνους για όλους μας, είτε είστε έγκυος είτε όχι. Αυτά περιλαμβάνουν δυσάρεστα ηλιακά εγκαύματα στο δέρμα μετά από έκθεση σε έντονο ήλιο, πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, μπορείτε να δείτε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή χωρίς την αγαπημένη τους ηλιοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στον ήλιο και γενικά να μειώσετε τη διάρκειά του.

Υποχρεωτικός καλοκαιρινός εξοπλισμός για έγκυες γυναίκες και όχι μόνο: καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό με υψηλό δείκτη SPF 50, επαρκείς ποσότητες πόσιμου νερού, λοσιόν σώματος.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Υπερθέρμανση και αφυδάτωση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην υπερθέρμανση και την αφυδάτωση που μπορεί να προκληθούν από τον ήλιο. Οι έγκυες γυναίκες έχουν ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία σώματος από άλλους ανθρώπους και αυτό μπορεί ακόμη πιο εύκολα να οδηγήσει σε υπερθέρμανση ή θερμοπληξία. Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, η υπερθέρμανση μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το έμβρυο και σε μεταγενέστερο στάδιο οδηγεί σε ανεπιθύμητο πρήξιμο των ποδιών. Προμηθευτείτε επαρκείς ποσότητες νερού για να πίνετε όπου κι αν πάτε. Μείνετε κυρίως στη σκιά και αν νιώσετε ότι υπερθερμαίνεστε, προσπαθήστε να δροσιστείτε με κάποιο τρόπο. Μπείτε στο νερό, κάντε ντους ή τουλάχιστον βουτήξτε τα πόδια σας σε κρύο νερό.

Καμένο δέρμα και χρωστικές κηλίδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Λάβετε υπόψη ότι το δέρμα σας είναι πολύ πιο ευαίσθητο και ευάλωτο σε ηλιακά εγκαύματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχει αυξημένη απελευθέρωση μελανίνης – μια χρωστική που είναι υπεύθυνη για το σκουρόχρωμο δέρμα, αλλά εκτός από το πιο σκούρο δέρμα, η μελανίνη προκαλεί την εμφάνιση χρωστικών κηλίδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι χρωστικές κηλίδες που εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο ονομάζονται «χλόασμα» και συνήθως εξαφανίζονται μόνες τους μετά τη γέννηση, αλλά εάν το δέρμα σας δεν τα αντιμετωπίσει, η επακόλουθη αφαίρεσή τους θα ήταν πολύ δύσκολη. Ποιος θα ήθελε να το διακινδυνεύσει αυτό; Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση αντηλιακού υψηλής ποιότητας με παράγοντα SPF 50 τόσο για το σώμα όσο και για το πρόσωπο.

Ανεπάρκεια φολικού οξέος

Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας έχει συστήσει τη χρήση φολικού οξέος μόλις μείνετε έγκυος. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου στην αρχική του ανάπτυξη, καθώς και σε μεταγενέστερο στάδιο της εγκυμοσύνης. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το ηλιακό φως μειώνει τα επίπεδα φολικού οξέος στο σώμα. Επομένως, εάν είστε έγκυος και δεν έχετε αρχίσει να παίρνετε φολικό οξύ – κάντε το αμέσως και να το παίρνετε τακτικά.

Συμβουλές για έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

αποφύγετε να μείνετε στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.

χρησιμοποιήστε καπέλο και κρύψτε την κοιλιά σας κάτω από ρούχα

να πίνετε νερό συχνά και δροσίζετε το σώμα σας με κάθε δυνατό τρόπο

απλώστε αντηλιακό με SPF 50 σε επαρκή ποσότητα, κάθε 2 ώρες ή (και) συχνότερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις