Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ο λόγος που δεν έρχονται στην Ελλάδα διαιτητές κατηγορίας elite
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο λόγος που δεν έρχονται στην Ελλάδα διαιτητές κατηγορίας elite

Η ΚΕΔ αναγκάστηκε να καλεί τουλάχιστον έναν διαιτητή κατηγορίας elite για τον πιο κρίσιμο αγώνα της ημέρας!

Αναρωτηθήκατε γιατί δεν (πολύ)έρχονται στην Ελλάδα διαιτητές κατηγορίας elite; Αν όχι, σας λέμε πως τρία είναι τα εμπόδια. Πρώτο. Η αμοιβή τους που είναι μέχρι και 10 χιλιάδες ευρώ. Το ποσό αυτό λοιπόν είναι απαγορευτικό! Δεύτερο. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν δυο ή και τρεις για κάθε παιχνίδι των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας! Και τρίτον φοβούνται την θερμή κερκίδα των ελληνικών ομάδων που δεν συγχωρούν κανένα λάθος, ακόμη και αν αυτό είναι ανθρώπινο! Και εδώ πρέπει να πω ότι οι διαιτητές που είναι στην κατηγορία elite έχουν φάκελο στον οποίο σημειώνεται η απόδοση τους σε κάθε αγώνα και φυσικά η… «κριτική της κερκίδας» για την απόδοσή τους. Και αυτό είναι που φοβούνται!

Παρόλα αυτά σιγά σιγά και ύστερα από επιμονή των ομάδων Big5 και ιδιαίτερα του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ η ΚΕΔ αναγκάστηκε, υποχρεώθηκε να καλεί τουλάχιστον έναν διαιτητή κατηγορίας elite για τον πιο κρίσιμο αγώνα της ημέρας! Και φυσικά το διαφορετικό αποτέλεσμα το είδαμε όλοι στο ντέρμπυ των αιωνίων. Ο Ισπανός διαιτητής ήταν κοντά, δίπλα στις φάσεις, «σφύριξε» άψογα και δίκαια στο τέλος κέρδισε τα συγχαρητήρια όχι μόνο των 22 παικτών, αλλά και των παραγόντων των δυο ομάδων!

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Και με την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε πως στην Ισπανία οι διαιτητές είναι καθαρά επαγγελματίες! Έχουν μηνιαίο μισθό 12.500 ευρώ! Και αυτά χωρίς να υπολογίζεται η αμοιβή που εισπράττουν σε κάθε αγώνα. Ο διαιτητής παίρνει 4.200 ευρώ! Και ο διαιτητής VAR 2.100! Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός πως κάθε διαιτητής κατηγορίας elite ορίζεται και διευθύνει ως πρώτος σε είκοσι παιχνίδια την σεζόν! Ενώ σε άλλα δέκα είναι διαιτητής VAR! Σύμφωνα μάλιστα με την Ισπανική εφημερίδα «Marca» οι Ισπανοί διαιτητές είναι αυτοί που αμείβονται καλύτερα από τους συναδέλφους τους, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας!

Στην Αγγλία όπως διαβάζουμε στα στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι διαιτητές, επαγγελματίες και εκεί, εισπράττουν τον χρόνο 110 χιλιάδες ευρώ! Στην Γερμανία οι ετήσιες απολαβές ενός διαιτητή ξεπερνούν τα 125 χιλιάδες! Στην Γαλλία οι elite διαιτητές βάζουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους 120 χιλιάδες ευρώ! Στην Ιταλία κερδίζουν τον χρόνο περισσότερα από 140 χιλιάδες ευρώ! Τέλος στην Πορτογαλία που μόνο 21 διαιτητές είναι επαγγελματίες λαμβάνουν τον μήνα 2.500 ευρώ!

 

Ο πιο πλούσιος

Απαραίτητο είναι, να υπογραμμίσουμε το γεγονός πως τον περασμένο χρόνο το 2022 ο Ισπανός elite διαιτητής, ο Αντόνιο Ματέο Λαόθ εισέπραξε 335 χιλιάδες ευρώ και έγινε ο πιο πλούσιος της κατηγορίας του! Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο συγκεκριμένος επαγγελματίας διαιτητής «σφύριξε» στον τελικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έγινε πρόσφατα στο Κατάρ! Να προσθέσουμε πως ήταν και ο διαιτητής του περσινού τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Μπορεί η ζήτηση από τις ομάδες μας για elite διαιτητές να είναι και πραγματικά είναι πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, όμως τα χρήματα που προσφέρει η ΕΠΟ είναι λίγα! Για την ακρίβεια απέχουν πολύ από τα χρήματα που εισπράτουν αυτής της κατηγορίας οι διαιτητές!  Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που δεν βλέπουμε διαιτητές κατηγορίας elite στο ελληνικό πρωτάθλημα! Και όχι δήθεν πως δεν έρχονται γιατί δεν θέλουν, όπως ισχυρίζεται η ΕΠΟ!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις