Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας Κέρκυρα: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε “μπότη”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας Κέρκυρα: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε “μπότη”

Τσίπρας Κέρκυρα: Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ένας από τους χιλιάδες Έλληνες που επέλεξαν φέτος να γιορτάσουν το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί αφού ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Κεφαλονιά.

Αφού παρακολούθησε εχθές την περιφορά του επιταφίου στο χωριό Μπενίτσες, ο Αλέξης Τσίπρας  έδωσε σήμερα το παρών στην περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση στην Κέρκυρα λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, πριν από την πρώτη Ανάσταση.

Στη συνέχεια, τήρησε το έθιμο  των Μπότηδων, σπάζοντας και ο ίδιος ένα κανάτι από το μπαλκόνι που είχε ανέβει, ενώ το ίδιο έκαναν και οι δύο γιοί του.

Μπότηδες Κέρκυρα 2023: Το έθιμο

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας. Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε.

Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία. Η δεύτερη θεωρία αναφέρεται στην περίοδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς.

Οι 18 περιοχές της Ελλάδας με πληρότητα 100%
Απίστευτο: To αφεντικό της Wagner Group καλεί τον Πούτιν να κηρύξει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
Θεώρησα ότι ο σκύλος είχε φύγει, ισχυρίζεται η 63χρονη Ρωσίδα που τον πάτησε στο Ηράκλειο
Χίος: Έκανε την πρώτη Ανάσταση ο «ιπτάμενος ιερέας», που γίνεται viral κάθε χρόνo
Ο Χατζηγιάννης ερμηνεύει το «Ω γλυκύ μού έαρ» για τους διαδικτυακούς του φίλους
Ο Σάκης Τανιμανίδης έκανε το πρώτο του μπάνιο στη θάλασσα -Το βίντεο στο Instagram
Χιλιάδες είδαν το έθιμο με τους Μπότηδες στην Κέρκυρα – Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις