Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εξελίξεις με τον φυσιοθεραπευτή που “θεράπευε” τη σκλήρυνση κατά πλάκας – Άλλοι δύο κατέληξαν
ΕΛΛΑΔΑ

Εξελίξεις με τον φυσιοθεραπευτή που “θεράπευε” τη σκλήρυνση κατά πλάκας – Άλλοι δύο κατέληξαν

Μέχρι στιγμής έχουν καταγγελθεί τουλάχιστον 15 περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών

Ακόμη μεγαλύτερες, δραματικές προεκτάσεις παίρνει η υπόθεση του Έλληνα φυσιοθεραπευτή και του παθολόγου Γερμανού συνεργάτη του, οι οποίοι κατηγορούνταν ήδη για εξαπάτηση τουλάχιστον δέκα πέντε ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, κυρίως, στους οποίους έναντι αμοιβής σύστησαν «πρωτοποριακή θεραπεία», η οποία κατέληξε στον θάνατο πέντε εξ αυτών.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Με νεότερη ανακοίνωσή της η Αστυνομία πληροφορεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του Έλληνα φυσιοθεραπευτή, ο οποίος κατηγορείται μαζί με τον Γερμανό  και για ανθρωποκτονίες, πλην των άλλων, προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία για άλλους τρεις ασθενείς, οι οποίοι φέρονται να έπεσαν θύματα απάτης από το δίδυμο των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Alphafreepress, σχετικά με τις τρεις νέες υποθέσεις, οι δύο εκ των ζημιωμένων, έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ ο τρίτος ζει.Πρόκειται κατά τις ίδιες πληροφορίες για έναν 76χρονο, ο οποίος απεβίωσε το 2019 και μία 57χρονη η οποία έχασε τη ζωή της το 2017.

Απο τις τρεις αυτές περιπτώσεις ασθενών από σκλήρυνση κατά πλάκας η άλλα νευρολογικά προβλήματα, το δίδυμο των κατηγορουμένων φέρεται να έλαβε παράνομα το ποσό των 215.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στις 900.000 ευρώ που κατηγορούνται ότι είχαν εισπράξει από τους υπόλοιπους ασθενείς και όπως προκύπτει το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε  ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Επίσης ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει από τις νέες υποθέσεις εξαπάτησης είναι ότι η μία εξ αυτών ξεκίνησε να λαμβάνει χώρα το 2006. ΄Εως τώρα γνώριζαν οι Αρχές ότι η παλαιότερη καταγγελία αφορούσε το 2009. Οπότε η έρευνα συνεχίζεται.

Σχετικά η αστυνομία για τη νέα εξέλιξη ανακοίνωση:

«Τη δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας κατηγορουμένου για εξαπάτηση ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας, που είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος πέντε (5) εξ’ αυτών  και στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξιχνιάστηκαν άλλες τρείς περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι, για την υπόθεση είχε σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος 66χρονου ημεδαπού και 72χρονου αλλοδαπού. Όπως προέκυψε, οι προαναφερόμενοι, κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 2006 έως το έτος 2014, εξαπάτησαν σε τρεις (3) ακόμη περιπτώσεις, ασθενείς,  αποκομίζοντας το συνολικό χρηματικό ποσό των (215.000) ευρώ, υποσχόμενοι την πλήρη θεραπεία ή τουλάχιστον τη θεαματική βελτίωση της κατάστασης της υγείας τους, εφόσον ακολουθούσαν την προτεινόμενη από αυτούς θεραπεία, χωρίς ωστόσο να επέλθει  το υποσχόμενο αποτέλεσμα.

Η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια δικαστική Αρχή». Στην πρώτη της ανακοίνωση η Αστυνομία, αναφερόμενη στους δράστες,  είχε κάνει γνωστό ότι πρόκειται «για  66χρονο ημεδαπό και 72χρονο αλλοδαπό, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, απάτη, έκθεση, αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Οι πέντε είχαν καταλήξει

Μέχρι στιγμής, αναφερόταν τον Ιανουάριο, «έχουν καταγγελθεί τουλάχιστον 15 περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών – παθόντων με σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και άλλες νευρολογικές παθήσεις, ενώ 5 από αυτούς έχουν καταλήξει σε παρελθοντικό χρόνο. Η δράση τους  εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως Αθήνα, Κέρκυρα και Χίο. «Συγκεκριμένα»,  συνεχιζε «ο 66χρονος χρησιμοποιώντας ιατρικούς τίτλους και ειδικότητες που δεν κατείχε, παρουσιαζόταν στα θύματά του ως φυσίατρος ή νευρολόγος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσε και την πραγματική του ιδιότητα του φυσιοθεραπευτή, ενώ αντίστοιχα ο αλλοδαπός συνεργός του, ο οποίος είναι γενικός ιατρός παρουσιάζονταν ως γενετιστής ή νευρολόγος.

Από κοινού οι δύο δράστες παρίσταναν ψευδώς στους ασθενείς και στους οικείους τους ότι κατέχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη επιστημονική ειδικότητα και κατάρτιση και υπόσχονταν το ανέφικτο, δηλαδή πλήρη ίαση ή τουλάχιστον θεαματική βελτίωση της υγείας τους, εφόσον δέχονταν να ακολουθήσουν την προτεινόμενη θεραπεία με πεπτίδια και βλαστοκύτταρα. Προκειμένου να πείσουν τους ασθενείς για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ανέφεραν ότι ακριβώς επειδή ήταν τόσο αποδοτική ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών, ότι την χρησιμοποιούσαν διάσημα πρόσωπα, όπως πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές, ενώ έφθαναν ακόμη και στο σημείο να αμφισβητήσουν τις ήδη διαγνωσθείσες παθήσεις.

Ταξίδια στη Γερμανία

Επιπλέον, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν στη Γερμανία, προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένη εξέταση, με τα έξοδα όλα να τα καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου οι ασθενείς. Αμέσως μετά, ακολουθούσε και κατ’ ιδίαν εξέταση από τον αλλοδαπό γιατρό, όπου παρουσίαζαν στους παθόντες το όφελος από την προτεινόμενη θεραπεία και αφού λάμβαναν την έγκριση για την έναρξη της θεραπείας, τους χορηγούσαν υποδόρια ένεση. Ακολούθως, με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, αναλάμβανε να πραγματοποιεί τις ενέσεις ο 66χρονος είτε οικείοι των ασθενών, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Ανάλογα με την οικονομική ευρωστία των παθόντων, τα φιαλίδια με τα πεπτίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ έκαστο, ενώ αντίστοιχα οι ενέσεις με τα βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ ανά δόση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένους ασθενείς σύστηνε να σταματήσουν τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους είχαν χορηγήσει θεράποντες ιατροί, προκειμένου να αποδώσει η θεραπεία με τα πεπτίδια και τα βλαστοκύτταρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι συνέδραμε στο να επισπευσθεί το γεγονός της επέλευσης του θανάτου του ασθενούς.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία από τις αντίστοιχες Γερμανικές Αρχές, σε οικίες και σε κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

Φιαλίδια με σκευάσματα, τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση,

Φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις,

1 πιστόλι κρότου λάμψης με γεμιστήρα και συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων,

1 δίκανο και

Το χρηματικό ποσό των 1.850 ευρώ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις