Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εκλογές Τουρκία 2023: Ένοπλη επίθεση στα γραφεία του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία 2023: Ένοπλη επίθεση στα γραφεία του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου

Εκλογές Τουρκία 2023: Στην Κωνσταντινούπολη

Ένοπλη επίθεση με στόχο γραφεία του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην Κωνσταντινούπολη φέρεται να πραγματοποιήθηκε σήμερα τις πρωινές ώρες. Το Γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ένοπλη επίθεση, η οποία πιστεύεται ότι οργανώθηκε εναντίον της Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της DW. Το Γραφείο του Κυβερνήτη ανέφερε ότι γύρω στις 05:00 το πρωί, ο αστυνομικός που εκτελούσε υπηρεσία στο κτίριο του CHP ενημέρωσε το Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης 112 ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στον αυτοκινητόδρομο πλησίον στα γραφεία. Αναφέροντας ότι πραγματοποιήθηκαν οι έρευνες που έκαναν οι δυνάμεις ασφαλείας που στάλθηκαν στο σημείο και οι συναντήσεις με τους φρουρούς ασφαλείας του κτιρίου, το Γραφείο του Κυβερνήτη ανέφερε: «Αναφέρθηκε ότι ακούστηκαν 5-6 πυροβολισμοί από την κατεύθυνση της Εθνικής Οδού Tem Edirne».

Το Γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι υπήρχαν δύο κάλυκες με διάμετρο 9 χιλιοστών στην άκρη του δρόμου, λέγοντας: «Στις εικόνες που ελήφθησαν από τις κάμερες, διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν πυροβολισμοί στον αέρα από ένα όχημα.

Τι δήλωσε ο αξιωματούχος του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου

H τοπική επικεφαλής του κόμματος, Κανάν Καφτανσιόγλου ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να έχει πραγματοποιηθεί ένοπλη επίθεση, η οποία θεωρήθηκε ότι είχε γίνει εναντίον των γραφείων κόμματος.

Η Καφτανσιόγλου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Γύρω στις 05:00 στις 06.04.2023 (σήμερα), πραγματοποιήθηκε ένοπλη επίθεση που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε εναντίον της τοπικής μας προεδρίας του CHP Κωνσταντινούπολης Σύμφωνα με τις καταθέσεις του αστυνομικού που υπηρετεί στο κτίριο και του ιδιωτικού φρουρού ασφαλείας στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο, στο περιστατικό έπεσαν 6-7 πυροβολισμοί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η σφαίρα που έπληξε την τοπική μας Προεδρία δεν βρέθηκε, ενώ στον τόπο του συμβάντος βρέθηκαν άδειοι κάλυκες».

Κλίμα πολιτικής έντασης στην Τουρκία

Η επίθεση σημειώθηκε μία εβδομάδα αφού δύο σφαίρες χτύπησαν το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία στην Κωνσταντινούπολη του κόμματος Iyi (Καλό Κόμμα), το οποίο έχει συμμαχήσει με το CHP. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, το περιστατικό ήταν τυχαίο και οι πυροβολισμοί έπεσαν όταν ένας ιδιωτικός φρουρός κυνηγούσε έναν ληστή. Η πολιτική ένταση έχει οξυνθεί στην Τουρκία ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου.

Η Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του Iyi, κατήγγειλε ότι η επίθεση είχε στόχο να εκφοβίσει την αντιπολίτευση και έγινε λίγο αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «την απείλησε» στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Μην με αναγκάσετε να σας κυνηγήσω», είχε δηλώσει ο Ερντογάν απαντώντας στην σκληρή κριτική που άσκησε η Ακσενέρ στο έργο της κυβέρνησής του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις