Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βίντεο ντοκουμέντο: Πώς κινήθηκαν οι Κολομβιανοί πριν αδειάσουν τις θυρίδες τράπεζας στη Νέα Σμύρνη
ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο ντοκουμέντο: Πώς κινήθηκαν οι Κολομβιανοί πριν αδειάσουν τις θυρίδες τράπεζας στη Νέα Σμύρνη

Καρέ-καρέ οι κινήσεις των Κολομβιανών διαρρηκτών

Σε τρία βίντεο-ντοκουμέντο που εξασφάλισε το Alphafreepress αποτυπώνεται το τελικό στάδιο της εφόδου των τριών Κολομβιανών σε υποκατάστημα τράπεζας στη Νέα Σμύρνη τον Ιούλιο του 2022. Οι τρεις Κολομβιανοί, μέλη των «αερομεταφερόμενων», ανά τον κόσμο συμμοριών για να διαπράξουν μεγάλες κλοπές σε τράπεζες η άλλους στόχους, ακόμη και νοσοκομεία, ταυτοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, μετά από μήνες ερευνών.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Λίγο αφότου είχαν αφιχθεί αεροπορικώς στην Αθήνα και μετά από τέσσερις διαδοχικές «αυτοψίες» σε τραπεζικά υποκαταστήματα σε Ν. Σμύρνη, Κηφισιά, Μαρούσι,. Γλυφάδα, επέλεξαν τελικά συγκεκριμένη τράπεζα στην πρώτη περιοχή, αφού αρχικά βιντεοσκόπησαν τα πάντα, μπαίνοντας δήθεν σαν πελάτες και «δουλεύοντας κάτω από τη μύτη των υπαλλήλων. Στόχος τους τον οποίο και πέτυχαν να φθάσουν αθέατοι και ανενόχλητοι στις τραπεζικές θυρίδες για να αφαιρέσουν πλήθος κοσμημάτων, τιμαλφών και μετρητών. «Ανοιξαν» συνολικά πέντε θυρίδες και άρπαξαν αντικείμενα αξίας 50.000 ευρώ. Βγήκαν από την τράπεζα ένας, ένας, συναντήθηκαν σε προκαθορισμλένο σημείο και έφυγαν αμέσως με άλλη πτήση αεροπορική για Ισπανία προκειμένου να συνεχίζουν το ίδιο έργο των κλοπών.

Στoπρώτο βίντεο ντοκουμέντο που παρουσιάζει το Alphafreepress, φαίνεται ότι οι τρεις «χρυσοδάχτυλοι» Κολομβιανοί των τραπεζικών θυρίδων, κάθονται σαν πελάτες και πίνουν τον καφέ τους και τα αναψυκτικά τους σε καφετέρια από την οποία είχαν οπτική επαφή με το υποκατάστημα. Βάσει του σχεδίου που είχαν εκπονήσει από πριν, ξαφνικά σηκώνεται ο ένας και έχοντας μία τσάντα με περασμένο το λουρί της στον ώμο του-εκεί θα έβαζε τα κλοπιμαία μετά τη διάρρηξη των θυρίδων- κατευθύνεται στην είσοδο του υποκαταστήματος. Στη συνέχεια ακολουθούν και οι άλλοι.

Βιντεοσκόπησαν

Του τελικού…εγχειρήματος, όμως, είχαν προηγηθεί αρκετές «αυτοψίες» όπως προαναφέρθηκε και βιντεοσκοπήσεις για επιτόπια «μελέτη» των χώρων και των διαδρομών που θα ακολουθούσαν από τους κολομβιανούς «παγκόσμιους’ διαρρήκτες. Ετσι, οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά ιδιοκτησίας, που έριξαν φως στην υπόθεση και ζήτησαν την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για τους τρεις, βρήκαν και βίντεο από προηγούμενες της κλοπής ημέρες. Στο δεύτερο βίντεο φαίνεται ότι περνάνε οι δύο από τους τρεις μαζί έξω από την τράπεζα για να κατοπτεύσουν και στο τελευταίο βίντεο περνάει και ο τρίτος.

Για την υπόθεση της κλοπής των θυρίδων η Αστυνομία, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε σε ενημέρωσή της:

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες, τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 46, 42 και 46 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών. Σε συνεργασία με τις διεθνείς διωκτικές Αρχές, προέκυψε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι αποτελούν μέλη διεθνικής μετακινούμενης εγκληματικής ομάδας που ειδικεύεται στις κλοπές από τράπεζες. Όσον αφορά τη μεθοδολογία που ακολούθησαν οι κατηγορούμενοι στην ανωτέρω περίπτωση, αρχικά οι κατηγορούμενοι εισήλθαν στη χώρα μας αρκετές μέρες νωρίτερα με σκοπό να μελετήσουν τους υποψήφιους στόχους. Αφού επέλεξαν το κατάστημα-στόχο, το επισκέφτηκαν αρκετές φορές σε διάστημα τριών ημερών για να χαρτογραφήσουν το χώρο, καταγράφοντας και σε βίντεο την κατόπτευση του για περαιτέρω προσεκτική παρατήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Έχοντας διαμοιράσει τους ρόλους τους, εισήλθαν φορώντας χειρουργικές μάσκες διαδοχικά στο κατάστημα προσποιούμενοι τους πελάτες. Εφαρμόζοντας με ακρίβεια το σχέδιο που είχαν καταρτίσει, έφτασαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στο χώρο του θησαυροφυλακίου, διέρρηξαν 5 θυρίδες και αφαίρεσαν τα κοσμήματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους. Εξήλθαν διαδοχικά από το κατάστημα και ακολούθησαν διαφορετικά δρομολόγια διαφυγής, όπου και συναντήθηκαν σε μακρινό σημείο από το κατάστημα, επικοινωνώντας τηλεφωνικά μεταξύ τους στο μεσοδιάστημα. Την ίδια κιόλας ημέρα αποχώρησαν από τη χώρα, ταξιδεύοντας αεροπορικώς σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις