Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Οι “αερομεταφερόμενες σπείρες” Κολομβιανών διαρρηκτών
ΕΛΛΑΔΑ

Οι “αερομεταφερόμενες σπείρες” Κολομβιανών διαρρηκτών

Πώς δρουν - Από Κολομβία σε Ευρώπη και Βαλκάνια

Διαδοχικές «αυτοψίες», για να διαπιστώσουν την… αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας των τραπεζών και να εντοπίσουν τυχόν «κενά», που θα τους επέτρεπαν να φθάσουν ανενόχλητοι στις θυρίδες, είχε πραγματοποιήσει η σπείρα των «χρυσοδάχτυλων» Κολομβιανών, πριν τελικά καταλήξει στο υποκατάστημα της Ν. Σμύρνης όπου διέρρηξε πέντε θυρίδες! Σύμφωνα με τα στοιχεία των αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, τις προηγούμενες ημέρες της 8ης Ιουλίου 2022, όταν και διέπραξαν τις διαρρήξεις των θυρίδων στη Ν. Σμύρνη, είχαν επισκεφθεί άλλο υποκατάστημα στην ίδια περιοχή, αλλά και τράπεζες σε Μαρούσι, Κηφισιά, Γλυφάδα.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Εν τέλει, θεώρησαν ότι πιο εύκολο θα ήταν το «έργο» τους στο υποκατάστημα που κατέληξαν και αφού μπήκαν κι εκεί αρκετές φορές, φορώντας μάσκες του covid-ήταν η εποχή της μάσκας- βιντεοσκόπησαν τους χώρους και αποφάσισαν την έφοδο, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Οι τρεις Κολομβιανοί, έδρασαν ακριβώς όπως και οι συμπατριώτες τους, μέλη άλλης διεθνούς συμμορίας Λατινοαμερικάνων, όταν, το 2017, αναστάτωσαν τη λειτουργία των νοσοκομείων, κλέβοντας ιατρικά μηχανήματα (Αγιο Σάββα, Βόλο, Λάρισα κ.λ.π.), Προέκυψε, λέει η Αστυνομία, ότι αποτελούν μέλη διεθνικής μετακινούμενης εγκληματικής ομάδας, που ειδικεύεται στις κλοπές από τράπεζες.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία που ακολούθησαν οι κατηγορούμενοι στην ανωτέρω περίπτωση, αρχικά εισήλθαν στη χώρα μας( σ.σ. από Σερβία) αρκετές μέρες νωρίτερα, με σκοπό να μελετήσουν τους υποψήφιους στόχους. Αφού επέλεξαν το κατάστημα-στόχο, το επισκέφτηκαν αρκετές φορές σε διάστημα τριών ημερών για να χαρτογραφήσουν το χώρο, καταγράφοντας και σε βίντεο την κατόπτευση του για περαιτέρω προσεκτική παρατήρηση των μέτρων ασφαλείας. Έχοντας διαμοιράσει τους ρόλους τους, εισήλθαν φορώντας χειρουργικές μάσκες διαδοχικά στο κατάστημα προσποιούμενοι τους πελάτες.

Αθέατοι έφθασαν

Εφαρμόζοντας με ακρίβεια το σχέδιο που είχαν καταρτίσει, έφτασαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στο χώρο του θησαυροφυλακίου, διέρρηξαν 5 θυρίδες και αφαίρεσαν τα κοσμήματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους». Ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις πέντε θυρίδες που διέρρηξαν μόνο από μία που είχε περιεχόμενο πήραν αντικείμενα αξίας 50.000 ευρώ, αναλύεται από την Αστυνομία και ο τρόπος εξόδου από την τράπεζα:

Όπως μπήκαν… βγήκαν

«Εξήλθαν διαδοχικά από το κατάστημα και ακολούθησαν διαφορετικά δρομολόγια διαφυγής, όπου και συναντήθηκαν σε μακρινό σημείο από το κατάστημα, επικοινωνώντας τηλεφωνικά μεταξύ τους στο μεσοδιάστημα. Την ίδια κιόλας ημέρα αποχώρησαν από τη χώρα, ταξιδεύοντας αεροπορικώς σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έφυγαν για την Ισπανία. Ηδη, ζητήθηκε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, τόσο εθνικά όσο και διεθνή, αλλά το ζήτημα που ακριβώς βρίσκονται τώρα απασχολεί πολλές αστυνομίες και βέβαια την Interpol.

Δεύτερη φορά

Όπως προαναφέρθηκε δεν είναι η πρώτη φορά που «χρυσοδάχτυλοι» Κολομβιανοί, «επισκέπτονται» τη χώρα! Τέσσερις Κολομβιανοί, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρχές οι τρεις, ηλικίας 20, 37 και 50 ετών, ήταν οι δράστες της κλοπής ιατρικών μηχανημάτων από τα νοσοκομεία Αγιος Σάββας, Λάρισας, Λαμίας και Βόλου! Τη σοβαρή υπόθεση εξιχνίασε, τότε, ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ, υπό τον διευθυντή της ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Χρήστο Παπαζαφείρη, σε συνεργασία με διεθνείς Αστυνομικές Αρχές. Τα μέλη της σπείρας είχαν εμπλακεί σε παρόμοια περιστατικά σε Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Τσεχία, Ολλανδία, Κροατία, Γαλλία και άλλες χώρες, ενώ, σύμφωνα με την ΕΛ.Α., επρόκειτο και τότε «για μετακινούμενες οργανωμένες ομάδες που δρουν κατ΄ εντολή των Κολομβιανών καρτέλ.

Γαστρεντερολογικά

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι δράστες συνήθιζαν να εισέρχονται ως τουρίστες σε ξένες χώρες, όπου εντόπιζαν και παρακολουθούσαν γαστρεντερολογικές κλινικές και προχωρούσαν σε διαρρήξεις. Στην Ελλάδα εισήλθαν από την Τουρκία με πλαστά έγγραφα πορτογαλικών αρχών, νοίκιασαν διαμέρισμα στην Αθήνα και στη συνέχεια προέβησαν στις κλοπές των μηχανημάτων από τα προαναφερθέντα νοσοκομεία. Τα μέλη της σπείρας έστελναν τον εξοπλισμό με δέματα στην Κολομβία, μέσω εταιρίας διεθνών μεταφορών. Ένα εκ των δεμάτων αυτών εντοπίστηκε από τις κολομβιανές αρχές και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τέσσερα ενδοσκόπια, δύο εκ των οποίων είχαν κλαπεί από τον «Αγιο Σάββα» και δύο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις