Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

20

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / “Βαπτισμένα” ποτά από τη Βουλγαρία και κέρδη εκατομμυρίων
ΕΛΛΑΔΑ

“Βαπτισμένα” ποτά από τη Βουλγαρία και κέρδη εκατομμυρίων

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, όπως ανακοινώθηκε, 21 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Τουλάχιστον 500.000 φιάλες με αλκοολούχα ποτά- «μπόμπες» λαθραίας εισαγωγής από τη Βουλγαρία, διακίνησε στη χώρα τους τελευταίους έντεκα μήνες, πολυπρόσωπη οργάνωση που εξαρθρώνεται από την Οικονομική Αστυνομία.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Τα ποτά, αμφιβόλου προελεύσεως και ελέγχου, λέει η Οικονομική Αστυνομία πουλήθηκαν σε κάβες ποτών, Μίνι Μάρκετ, κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης, αποφέροντας στο κύκλωμα παράνομα κέρδη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Οι μεγάλες ποσότητες, που έφθαναν με κάθε δρομολόγιο, κρυμμένες μέσα σε παλέτες φορτηγών, τα οποία, κατά τα άλλα, μετέφεραν εμπορεύματα με νόμιμα παραστατικά, αποθηκεύονταν αρχικά σε εγκατάσταση της οργάνωσης στην Εύβοια. Στη συνέχεια, τμηματικά μεταφέρονταν σε αποθήκες στην Αττική, όπου μέλη της οργάνωσης, γέμιζαν με τις ποσότητες αυτές μπουκάλια, στα οποία τοποθετούσαν ελληνικές ετικέτες.

Και ο αρχηγός του κυκλώματος

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, όπως ανακοινώθηκε, 21 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό μέλος, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται τουλάχιστον ακόμα 9 άτομα, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί. Η επιχείρηση εξάρθρωσης υλοποιήθηκε από την Οικονομική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε).

«Όπως προέκυψε από την έρευνα» επισημαίνει η Αστυνομία «η εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη εισαγωγή από τη Βουλγαρία αλκοολούχων ποτών, αμφιβόλου προελεύσεως, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη. Για να πετύχουν τον σκοπό τους χρησιμοποιούσαν φορτηγά, τα οποία μετέφεραν νόμιμα άλλα προϊόντα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα απέκρυπταν τα αλκοολούχα ποτά σε ειδικά διαμορφωμένα παλέτες, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνονται αντιληπτά.

Σε αποθήκες στην Αττική

Για την προσωρινή αποθήκευσή τους χρησιμοποιούσαν αποθήκη σε περιοχή της Εύβοιας, ενώ στη συνέχεια το παράνομο φορτίο μεταφερόταν σε αποθήκες στην Αττική, όπου λάμβανε χώρα η τοποθέτηση πλαστών ελληνικών ετικετών στις φιάλες. Ακολούθως, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διοχέτευαν τις ποσότητες σε κάβες ποτών, μίνι μάρκετ, επιχειρήσεις εστίασης καθώς και κέντρα διασκέδασης σε περιοχές της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας».

Από τις έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους, επιχειρήσεις και οχήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

19.588 φιάλες αλκοολούχων ποτών, 50.000 ετικέτες επώνυμων αλκοολούχων ποτών, 2 φορτηγά και 5 Ι.Χ. οχήματα, 7.144 ευρώ, 30 κινητά και πλήθος εργαλείων και σημειώσεων.

500.000 φιάλες διακινήθηκαν

«Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι», συνεχίζει η Οικονομική Αστυνομία «από την κατασχεθείσα ποσότητα των αλκοολούχων ποτών ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, ενώ όπως προέκυψε από την έρευνα από την αρχή της παράνομης δραστηριότητάς της, η εγκληματική οργάνωση διακίνησε περισσότερες από 500.000 φιάλες, που αντιστοιχεί σε ποσό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ παράνομου κέρδους. Το κατασχεθέν χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι φιάλες θα παραδοθούν στις τελωνειακές Αρχές, ενώ δείγμα από τα αλκοολούχα ποτά θα αποσταλεί για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους». Οι συλληφθέντες, καταλήγει,  οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις