Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λίνεκερ BBC: Πρώτη είδηση η απόλυση του παλαίμαχου στράικερ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίνεκερ BBC: Πρώτη είδηση η απόλυση του παλαίμαχου στράικερ

Λίνεκερ BBC: Στο στόχαστρο του Συντηρητικού Κόμματος έχει βρεθεί ο Γκάρι Λίνεκερ

Η απομάκρυνση του Γκάρι Λίνεκερ από το BBC εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης στην Αγγλία. Ο παλαίμαχος στράικερ προ ολίγων ημερών «κόπηκε» από τη θέση του παρουσιαστή της εκπομπής «Match of the Day», επειδή με tweet του παρομοίασε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης με τις μεθόδους της ναζιστικής Γερμανίας τη δεκαετία του 1930. Το BBC δέχθηκε οξεία κριτική για την αντιμετώπισή του, επιφανείς συμπαρουσιαστές του Λίνεκερ, όπως οι Άλαν Σίρερ και Ίαν Ράιτ επέλεξαν να απέχουν και οι ίδιοι από την εκπομπή ως ένδειξη στήριξης, ενώ ακόμα και σύλλογοι αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το κανάλι, μη παραχωρώντας δηλώσεις.

Με έντονο τρόπο άσκησαν κριτική στο BBC πάντως και πολιτικοί της χώρας, μερικοί εκ των οποίων κατηγόρησαν και τον Λίνεκερ για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα social media. Ο Στάρμερ των Εργατικών κατηγόρησε το κανάλι πως ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Συντηρητικού Κόμματος. «Το BBC δεν ενεργεί αμερόληπτα υποχωρώντας στους βουλευτές των “Tories” που διαμαρτύρονται για τον Γκάρι Λίνεκερ. Ήταν λανθασμένη η διαχείρισή του και τώρα έχει εκτεθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του.

Από την πλευρά της η Συντηρητική βουλευτής, Ναντίν Ντόρις, έριξε «βέλη» προς τον Λίνεκερ «τιτιβίζοντας» πως: «Πρέπει να αποφασίσει αν είναι παρουσιαστής μιας ποδοσφαιρικής εκπομπής ή μέλος του Εργατικού Κόμματος».

Ο νόμος

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το νομοσχέδιό της κατά της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο προβλέπει κυρίως να απαγορεύεται σε όσους φτάνουν μέσω της Μάγχης να ζητούν άσυλο στη Βρετανία, κάτι που βρίσκεται στα όρια του Διεθνούς Δικαίου, με τον ΟΗΕ και πολλές διεθνείς οργανώσεις να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον προτεινόμενο νόμο.

Την Παρασκευή, Βρετανία και Γαλλία ήρθαν σε νέα συμφωνία για ν’ αναχαιτίσουν την παράτυπη μετανάστευση από τις γαλλικές ακτές, με μια αύξηση της χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας από βρετανικής πλευράς, όπως ανακοίνωσαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση κορυφής που είχαν στο Παρίσι.

Παρέμβαση Σούνακ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έκανε τα πρώτα του σχόλια για την καταιγίδα που έχει ξεσπάσει, λέγοντας: «Ο Γκάρι Λίνεκερ ήταν ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής και είναι ένας ταλαντούχος παρουσιαστής. Ελπίζω ότι η τρέχουσα κατάσταση μεταξύ του Γκάρι Λίνεκερ και του BBC μπορεί να επιλυθεί εγκαίρως, αλλά δικαίως είναι θέμα που αφορά τους ίδιους και όχι την κυβέρνηση».

Το BBC «καλύπτει» την κόντρα με τον Λίνεκερ

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί ωστόσο ότι οι δημοσιογράφοι της ιστοσελίδας του ΒΒC όχι μόνο δεν γράφουν κάτι για το θέμα, αλλά το καλύπτουν εκτενώς, ως ειδησεογραφικό γεγονός όπως όλα τα άλλα. Το BBC άνοιξε μάλιστα… liveblog με συνεχή ροή ειδήσεων και σχολίων. Τόσο στην ιστοσελίδα όσο και στις τηλεοπτικές μεταδόσεις, οι αναφορές στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση της διοίκησης για τον Λίνεκερ ήταν εκτεταμένες. Οι συνάδελφοί του είναι στα πλευρό του παρουσιαστή ενώ δεν διστάζουν να ζητήσουν ακόμη και την παραίτηση του επικεφαλής του BBC.

BBC_Lineker1 BBC_Lineker2

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παραίτησής του, ο Τιμ Ντέιβι απάντησε,

«Απολύτως όχι», σημειώνοντας ότι ανυπομονεί «να επιλυθεί αυτή η κατάσταση». «Για να είμαι ξεκάθαρος, επιτυχία θα ήταν όπως το βλέπω εγώ να επιστρέψει ο Γκάρι στον αέρα και μαζί να προσφέρουμε στο κοινό διεθνή αθλητική κάλυψη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «λυπάται που δεν μπορέσαμε να το προσφέρουμε αυτό σήμερα». Το BBC είχε αρχικά δηλώσει ότι θα «μιλήσει» με τον παρουσιαστή. Την Παρασκευή το δίκτυο εν τέλει «αποφάσισε ότι ο (Γκάρι Λίνεκερ) θα αποσυρθεί από την παρουσίαση του Match Of The Day έως ότου να κάνουμε σαφή συμφωνία μαζί του για την χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις