Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Καινοτομία στην Ελλάδα – Κομισιόν: Σημαντική διάκριση για τη χώρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καινοτομία στην Ελλάδα – Κομισιόν: Σημαντική διάκριση για τη χώρα

Καινοτομία στην Ελλάδα - Κομισιόν: «Είμαστε σε καλό δρόμο» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή στον Συνολικό Δείκτη Καινοτομίας μεταξύ 2015-22 ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτό είναι το συμπέρασμα που καταγράφει η ετήσια έκθεση European Innovation Scoreboard (EIS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καινοτομία εντός Ένωσης.

Η αύξηση της τιμής του δείκτη καινοτομίας παρατηρείται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό κατά την τελευταία τετραετία, ενώ πολύ μεγάλη βελτίωση έχουν καταγράψει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) με καινοτομίες προϊόντος, οι καινοτόμες ΜμΕ που συνεργάζονται με άλλες, η απασχόληση σε καινοτόμες επιχειρήσεις, οι πωλήσεις καινοτόμων προϊόντων, καθώς και οι ΜμΕ με καινοτομίες επιχειρησιακών διαδικασιών.

Σημαντικές δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ενδεικτικές δράσεις που προώθησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και έχουν συμβάλλει στην ταχεία βελτίωση της Ελλάδας στον χώρο Έρευνας και Καινοτομίας τα τελευταία χρόνια, είναι μεταξύ άλλων, οι εξής:

  • Η δημιουργία του Elevate Greece και η μετεξέλιξη του σε Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου: Το Elevate Greece αποτελεί το 1ο Εθνικό Μητρώο των Νεοφυών Επιχειρήσεων, που παρέχει σημαντικά οικονομικά οφέλη στα μέλη του, όπως φορολογικά κίνητρα για Επενδυτικούς Αγγέλους (Angel Investors), προαίρεση μετοχών (stock options) και παροχή ρευστότητας μέσω ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες, δυνατότητες δικτύωσης και σύναψης συνεργειών.
  • Χρηματοδότηση των Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας (Innovation Clusters), μέσω ΕΣΠΑ, για την ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με διεθνή αναγνώριση και υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας.
  • Χρηματοδότηση των Κέντρων Ικανοτήτων (Competence Centers), μέσω ΕΣΠΑ, για την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
  • Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς των ερευνητικών οργανισμών (spin-off), προκειμένου να ενσωματωθεί στην πραγματική οικονομία η έρευνα και η επιστημονική γνώση που αναπτύσσεται στους Ερευνητικούς Φορείς (Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια).

Γεωργιάδης: «Είμαστε σε καλό δρόμο»

O υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Το διάστημα της τετραετούς θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Ελλάδα κατέκτησε πολλές ευρωπαϊκές πρωτιές. 1η στη συνολική απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014- 2020, 1η στην έγκριση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, 2η στη συνολική ανάπτυξη του 2022 και ούτω καθεξής. Η σημερινή όμως πρωτιά έχει για εμένα πολύ ξεχωριστή σημασία διότι είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα μας καταφέρνει και βγαίνει 1η στη βελτίωση του δείκτη καινοτομίας στην ΕΕ. Αυτό δείχνει πως ό,τι υποσχεθήκαμε την πρώτη μέρα της θητείας μας ότι θα κάνουμε τη χώρα μας μια επιχειρηματικά φιλική αλλά και προηγμένη χώρα, σιγά – σιγά γίνεται πραγματικότητα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο».

Δήμας: Η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην καινοτομία

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, σημείωσε: «Τα σημερινά στατιστικά στοιχεία επικυρώνουν τις πολιτικές μας για την καλύτερη αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας που διεξάγεται στην Ελλάδα και την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε τις συνθήκες και να παρέχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε οι ταλαντούχοι νέοι επιχειρηματίες και επιστήμονες να νιώθουν σιγουριά πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα από την Ελλάδα. Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις