Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ε9 διορθώσεις – προθεσμία: Οδηγίες για την υποβολή δήλωσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε9 διορθώσεις – προθεσμία: Οδηγίες για την υποβολή δήλωσης

Ε9 διορθώσεις - προθεσμία: Πού χρειάζεται προσοχή

Εκπνέει μέσα στο μήνα η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κάνουν τις απαιτούμενες διορθώσεις της περιουσίας τους στην πλατφόρμα του Ε9 και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στις 31 Μαρτίου 2023. Αυτό αφορά σε φορολογούμενους που απέκτησαν το 2022 κάποιο ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά ή πούλησαν ή έγραψαν στα παιδιά και τα εγγόνια τους ακίνητη περιουσία ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες και αποκάλυψαν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των οικημάτων τους στους αρμόδιους δήμους τους. Συνεπώς όσοι έχουν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους θα πρέπει να τις αναφέρουν στο έντυπο Ε9 διότι ο νέος φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν.

Σύμφωνα με τον οδηγό της ΑΑΔΕ, όσοι επιθυμούν να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα:
  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.
  5. Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  6. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  7. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  8. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα εξής σημεία του εντύπου Ε9:

  • Ημιτελή κτίσματα: Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους.
  • Εμπράγματα δικαιώματα: Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά τους (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Διότι εάν δεν έχει αναγραφεί το είδος εμπράγματου δικαιώματος ή εάν έχει αναγραφεί λανθασμένα τότε το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.
  • Αποθήκες – πάρκινγκ: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να τσεκάρουν τα τετραγωνικά μέτρα των οικημάτων που έχουν δηλώσει στο Ε9 διότι οι βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες, υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%
  • Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Προσοχή να μην έχει δηλωθεί λάθος το ποσοστό συνιδιοκτησίας στο Ε9. Σε περίπτωση δε, μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  • Όροφος: Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψιν ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα
  • Ηλικία: Στον κωδικό αυτό θα πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις