Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μυστικά για ταραμοσαλάτα: Απογείωσε το πιάτο με αυτά τα tips
PLUS

Μυστικά για ταραμοσαλάτα: Απογείωσε το πιάτο με αυτά τα tips

Μυστικά για ταραμοσαλάτα: Της γιαγιάς

Οσο κοινό πιάτο είναι για τα Κούλουμα, ο ταραμάς και η ταραμοσαλάτα, άλλο τόσο δύσκολο είναι.  Θέλει μαεστρία, μεράκι και σίγουρα να γνωρίζεις και κάποια μυστικά για να πετύχεις την τέλεια υφή της ταραμοσαλάτας.  Μερικά από τα μυστικά, που όλοι οι σεφ κρατούν σαν μυστικό για τον ταραμά, είναι τα εξής: Ολα εξαρτώνται από την υφή που θέλεις στον ταραμά. Αν τον θες αλοιφή, τον φτιάχνεις εξ’ ολοκλήρου όλον στο μίξερ ή στο μούλτι. Αν όμως κάποιος προτιμά να αισθάνεται τον ταραμά στη γλώσσα, τότε η παρασκευή της ταραμοσαλάτας πρέπει να γίνει στο χέρι, σε γουδί, όπως παλιά.

Η παλαιότερη εκδοχή της ταραμοσαλάτας απαιτούσε ψωμί. Τελευταία προτιμάται η πατάτα. Ο καθενας επιλέγει αναλογα με το γούστο του, πάντως μια καλή λύση είναι να γίνεται ένας συνδυασμός και των δύο.  Για να πετύχει η ταραμοσαλάτα χρειάζεται καλό χτύπημα ο ταραμάς. Είτε στο γουδί, είτε στο μίξερ (ανάλογα με την υφή που προτιμά κανείς) ο ταραμάς θέλει πολύ καλό χτύπημα για να πετύχει η ταραμοσαλάτα.

Τα υλικά

Το κρεμμύδι πρέπει να μπει στην ταραμοσαλάτα για να δώσει την απαραίτητη σπιρτάδα. Αν, όμως, κάποιος δεν αντέχει τη γεύση του κρεμμυδιού, μπορεί κάποιος να το αντικαταστήσει με πράσο. Επίσης, για πιο ελαφριά γεύση μπορεί να αντικαταστήσει κανείς το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο.

Κι αν μου κόψει;

Κι αν σου κόψει, φυσικά υπάρχει λύση. Με λίγο νερό αραιώνει και απλά συνεχίζετε το χτύπημα.

TIPS: Μικρές πινελιές για την τέλεια ταραμοσαλάτα

Για να δώσετε ροζ απόχρωση στην ταραμοσαλάτα από γνήσιο ταραμά χρησιμοποιήστε για την παρασκευή του κόκκινα κρεμμύδια. Για πιο έντονο ροζ χρώμα έως κατακόκκινο χρησιμοποιήστε παντζάρι! Βράστε ένα μικρό κομματάκι παντζαριού μαζί με τις πατάτες. Πολτοποιήστε το και προσθέστε στην ταραμοσαλάτα σας όση ποσότητα θέλετε μέχρι να πετύχετε την επιθυμητή απόχρωση.

Εάν προτιμάτε την ταραμοσαλάτα με ψωμί και όχι με πατάτες αντικαταστήστε τις πατάτες με ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού. Μουλιάστε το ψωμί σε νερό, στραγγίξτε το καλά και εκτελέστε τη συνταγή όπως με τις πατάτες.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ενισχύσετε την ταραμοσαλάτα στο τέλος με επιπλέον ταραμά, φροντίστε να λιώσετε την ποσότητα του ταραμά που θέλετε με μερικές σταγόνες λεμόνι! Έτσι θα διαλυθεί ο ταραμάς και θα ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα πιο εύκολα, με ένα απλό ανακάτεμα.

Λιώστε τις πατάτες πριν κρυώσουν γιατί μετά σφίγγουν. Για ευκολία χρησιμοποιήστε το multi συν ότι θα έχετε βελούδινο αποτέλεσμα. Εάν δεν θέλετε να έχει η πατατοσαλάτα σας κρεμώδη υφή λιώστε λίγη ποσότητα πατάτας με το πιρούνι.

Φροντίστε να μην σουρώσετε τις πατάτες πολύ καλά. Πρέπει να έχουν «λίγο» νεράκι. Επίσης φροντίστε να κρατήσετε το νερό που έβρασαν οι πατάτες για να το χρησιμοποιήσετε, ώστε να αραιώσετε την ταραμοσαλάτα, σε περίπτωση που σας βγει πολύ σφιχτή στο τέλος. Γι’ αυτό, φροντίζουμε να βράσουμε τις πατάτες αφού πρώτα τις καθαρίσουμε από τα φλούδια.

Περίσσεψε ταραμοσαλάτα;

Φτιάξτε χρυσαφένιους, τραγανούς ταραμοκεφτέδες στο τσακ μπαμ! Προσθέστε στην ταραμοσαλάτα μάραθο για το άρωμα και λίγο χοντρό σιμιγδάλι για να μπορέσετε να τους πλάσετε σε μπαλάκια. Στη συνέχεια τους πανάρετε με χοντρό σιμιγδάλι και τους τηγανίζετε σε μπόλικο ηλιέλαιο!

Καλά Κούλουμα!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις