Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

14

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – μεταναστευτικό: «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – μεταναστευτικό: «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας»

Μητσοτάκης - μεταναστευτικό: Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην 59η Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής, χρειάζεται την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων στο μεταναστευτικό, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την 59η Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην προστασία των συνόρων της, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις θετικές, όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις του πρόσφατου άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, επέμεινε πάντως ότι η ΕΕ οφείλει να επιτύχει μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στις χώρες πρώτες γραμμής και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους. Ο κ. Μητσοτάκη επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης ρωτήθηκε αν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει μεταναστευτικό ως μόχλευση εναντίον της Ελλάδας, με τον ίδιο να απαντά: «Έχει συμβεί. Συνέβη το 2020, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν ενθάρρυνε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν στα σύνορα. Μας εκβίαζε και απειλούσε και το έκανε» τόνισε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Το μοντέλο υπάρχει και χρησιμοποιήθηκε. Υπάρχει καλύτερη κατανόηση ότι αυτές οι πρακτικές δεν δουλεύουν και πρέπει να δουλέψουμε την Τουρκία. Να προσφέρουμε βοήθεια στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι ασφαλής για Σύρους και Αφγανούς. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρχει θέμα να είναι ασφαλής για τους ίδιους τους… Τούρκους. Αλλά πρέπει να παίρνεις θέση όταν εκβιάζεσαι. Και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι αυτές οι πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσο

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή με διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη για δεύτερη, διαδοχική χρονιά, έγινε ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη στήριξη που έχει παράσχει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή.

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ ανέλυσε τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, συζητήθηκε ακόμη το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Ελλάδας στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανταλλαγή απόψεων έγινε και για τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, τόσο με την αποστολή σωστικών συνεργείων όσο με τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, προσθέτοντας ότι η ελληνική αρωγή θα συνεχίσει, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται σε «εξαιρετικό επίπεδο»

Τονίστηκε τέλος, ενόψει και του Δ΄ Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Στη αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, της οποίας ηγείται ο Γερουσιαστής Lindsey Graham, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Robert Menendez, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας Sheldon Whitehouse, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας Richard J. Durbin και ο Γερουσιαστής Chris Van Hollen. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις