Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διαμαρτυρία καλλιτεχνών – Σύνταγμα: «Κηδεύτηκε» ο πολιτισμός, 24ωρη απεργία κάνουν οι ηθοποιοί
ΕΛΛΑΔΑ

Διαμαρτυρία καλλιτεχνών – Σύνταγμα: «Κηδεύτηκε» ο πολιτισμός, 24ωρη απεργία κάνουν οι ηθοποιοί

Διαμαρτυρία καλλιτεχνών - Σύνταγμα: Κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης του ΠΔ

Έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής (17/2) οι καλλιτέχνες καθώς και οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των Καλλιτεχνικών Σχολών, όσο εκπρόσωποί της η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) κατέθεταν αίτηση απόσυρσης του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, το οποίο υποβαθμίζει τις σπουδές των παραστατικών τεχνών. Την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας διοργανώθηκε μία συμβολική καλλιτεχνική δράση «κηδείας» του Πολιτισμού, κατά την οποία μαυροφορεμένοι καλλιτέχνες σήκωσαν στους ώμους τους και το «φέρετρό του».

Η κινητοποίηση και η πορεία προς το Σύνταγμα γίνεται στο πλαίσιο της νέας 24ωρης απεργίας που έχει κηρυχθεί, ενόψει των κυβερνητικών εξαγγελιών που αναμένονται μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με εκπροσώπους των καλλιτεχνών. Η συγκέντρωση στο ΣτΕ έγινε καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, συζητήθηκε σήμερα η αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022.

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, στη διαρκείας 2,5 ωρών συνάντηση των καλλιτεχνών με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οι καλλιτέχνες συμφώνησαν για το μισθολογικό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ή σχέδιο η κυβέρνηση να βάζει «απέναντι» τον καλλιτεχνικό κόσμο και δεσμεύθηκε πως θα φέρει στη Βουλή νομοθετική πρόταση, η οποία θα ρυθμίζει το μισθολογικό καθεστώς και τη βαθμολογική εξέλιξη των καλλιτεχνών στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από το εάν έχουν αποφοιτήσει πριν ή μετά το 2003, ωστόσο οι καλλιτέχνες παραμένουν επιφυλακτικοί.

Κατά τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τους καλλιτέχνες έγινε σαφές ότι προχωράει η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας, οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές. Ωστόσο το ίδιο απόγευμα της συμφωνίας οι καλλιτέχνες γνωστοποίησαν ότι συνεχίζουν την απεργιακή κινητοποίηση για σήμερα Παρασκευή, ενώ καλούν και σε μουσική διαμαρτυρία που οργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, αύριο Σάββατο, στην Πλατεία Συντάγματος.

Μεγάλη συναυλία στις 20 Φεβρουαρίου

Μεγάλη συναυλία διοργανώνουν την Δευτέρα 20 Φλεβάρη στο Σύνταγμα ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών με σύνθημα «Συνεχίζουμε τον αγώνα ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ». Τα δύο σωματεία ζητούν «απόσυρση του ΠΔ85 εδώ και τώρα! Αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών Σπουδών για δουλειά με δικαιώματα».  Ταυτόχρονα διατρανώνουν την αλληλεγγύη «στα αδέρφια μας σε Τουρκία και Συρία» και καλούν σε συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν: Alex Sid, Βελεσιωτου Φ., Γκοτσόπουλος Δ., Dasho Kurti, Εισβολέας, Ζερβάκησ Γ., Ζουγανέλη Ελ., Θαλασσινός Π., Ίκαρη Β., Κανά Μ., Καράκογλου Π., Καραμουρατίδης Θ., Καρατζόγλου Β., Μαραβέγιας Κ., Μεράντζας Γ., Μουζουράκης Π., Μουτσάτσου Αν., Μποφίλιου Ν., Μπούσαλης Π., Πάππος Μ., Παρασκευάκος Σ., Πασχαλίδης Μ., Προδρόμου Β., Ρίζος Απ., Ρίζου Μ., Τριανταφυλλιδης Κ., Τσακνής Δ., Φάμελλος Μ. Αλγιμώτρα και άλλοι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις