Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Καϊλή φυλακή: 10 ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τις συνθήκες κράτησής της
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καϊλή φυλακή: 10 ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τις συνθήκες κράτησής της

Καϊλή φυλακή: Οι συνάδελφοι της διαμαρτύρονται για τη στέρηση του παιδιού της

Δέκα εκλεγμένοι ευρωβουλευτές από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλαν επιστολή στην πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα για να καταγγείλουν τις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή στις φυλακές του Βελγίου. Πιο αναλυτικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι 10 ευρωβουλευτές από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) έστειλαν επιστολή στις 13 Φεβρουαρίου απευθυνόμενοι στην πρόεδρο του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα. Με την επιστολή τους αυτή, οι ευρωβουλευτές θέλησαν να καταγγείλουν τις συνθήκες υπό τις οποίες η πρώην συνάδελφός τους, Εύα Καϊλή, κρατείται προληπτικά στις φυλακές Χάρεν από τις 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Qatargate.

«Η πρόεδρος έλαβε μια επιστολή και θα την εξετάσει. Είναι σύνηθες οι αιρετοί και οι ευρω-ομάδες να κοινοποιούν τις ανησυχίες τους στην προεδρία με επιστολή. Αυτές οι επιστολές δεν είναι δημόσιες» αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και σημείωσε: «Η πρόεδρος βρίσκεται σε επαφή με τις βελγικές αρχές». Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», την επιστολή αυτή υπογράφουν 10 ευρωβουλευτές, όλοι ιταλικής υπηκοότητας. Κάτι που, όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι η φύση του αρχείου επηρεάζει ουσιαστικά άτομα κοντά ή μέσα στο S&D και ιταλικής υπηκοότητας. «Δεν πρόκειται για πρωτοβουλία της ομάδας S&D αλλά για ατομική πρωτοβουλία ευρωβουλευτών» διευκρινίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της πολιτικής ομάδας, αναφερόμενος στους υπογράφοντες.

Οι συνάδελφοι της Εύας Καϊλή διαμαρτύρονται για τη στέρηση του παιδιού της

Αυτοί οι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μπράντο Μπενιφέι και η Αλεσάντρα Μορέτι, κάνουν λόγο κυρίως για έλλειψη ανθρωπιάς στη Δικαιοσύνη και τον θεσμό της φυλακής απέναντι στην Εύα Καϊλή, ακόμη και για «μάτσο συμπεριφορά». «Δεν είναι για να ασκήσουμε πίεση σε κάποιον» υπογραμμίζει ο Μπράντο Μπενιφέι την παραμονή της νέας ακρόασης της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αίτημα την αποφυλάκισή της, «αλλά για να αναδείξουμε το γεγονός ότι ένα άτομο στερείται το δύο ετών παιδί του». Πράγματι, οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή είχαν μιλήσει δημόσια για το γεγονός ότι η πελάτισσά τους μπόρεσε να δει την κόρη της μόνο δύο φορές τον Ιανουάριο.

Κατά τα λοιπά, ο Μπράντο Μπενιφέι διευκρινίζει ότι η επιστολή συντάχθηκε με πρωτοβουλία του συναδέλφου του Μασιμιλιάνο Σμπερίγιο, ο οποίος συνηθίζει να γράφει αυτού του είδους τις επιστολές για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή θα παρουσιαστεί το πρωί της Πέμπτης για τρίτη φορά ενώπιον των Βέλγων ανακριτών, μαζί με τον Μαρκ Ταραμπέλα, αλλά αυτή τη φορά με νέο δικηγόρο τον Σβεν Μαρί και φυσικά τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις