Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μίσιγκαν – πυροβολισμοί στην Πανεπιστημιούπολη: Αυτοκτόνησε ο δράστης
ΚΟΣΜΟΣ

Μίσιγκαν – πυροβολισμοί στην Πανεπιστημιούπολη: Αυτοκτόνησε ο δράστης

Μίσιγκαν - πυροβολισμοί στην Πανεπιστημιούπολη: Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, ορισμένοι εξ αυτών πολύ σοβαρά, από τα πυρά στην πανεπιστημιούπολη στο Ιστ Λάνσινγκ, στην πολιτεία Μίσιγκαν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι πέθανε ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος που ευθύνεται για την αιματηρή επίθεση σημειώνοντας ότι ο άνδρας προφανώς αυτοπυροβολήθηκε έξω από την πανεπιστημιούπολη. Η αστυνομία περιέγραψε τον δράστη ως έναν κοντό μαύρο άνδρα με κόκκινα παπούτσια, τζιν μπουφάν και καπέλο. Η ανακοίνωση ήρθε νωρίς την Τρίτη, τέσσερις ώρες αφότου αναφέρθηκαν πυροβολισμοί, πρώτα στο Berkey Hall και στη συνέχεια κοντά στο MSU Union, ένα δημοφιλές κέντρο για φαγητό ή μελέτη.

Υπάρχουν τρεις επιβεβαιωμένοι θάνατοι. Αυτό είναι εκτός από τα πέντε θύματα που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο», ανέφερε η αστυνομία της πανεπιστημιούπολης στο Twitter. Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν λίγο πριν τις 20:30. στο Berkey Hall, ένα ακαδημαϊκό κτήριο, και συνέβη επίσης κοντά στο φοιτητικό σωματείο, ένα δημοφιλές σημείο συγκέντρωσης, είπε ο Chris Rozman, προσωρινός αναπληρωτής αρχηγός του αστυνομικού τμήματος της πανεπιστημιούπολης.

Φοιτητές τρέχουν πανικόβλητοι

Στο άκουσμα των πυροβολισμών φοιτητές τρέχουν πανικόβλητοι να βρουν καταφύγιο, όπως φαίνεται από βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Twitter. Η αστυνομία κάλεσε τους φοιτητές, το προσωπικό του MSU και τους περίοικους να βρουν «καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται» ενώ το πανεπιστήμιο ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες για 48 ώρες. «Απόψε ας πάρουμε στην αγκαλιά μας την κοινότητα των Σπαρτιατών», σχολίασε μέσω Twitter η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν, η Γκρέτσεν Γουίτμερ. «Σπαρτιάτες» αποκαλούνται γενικά οι φοιτητές του MSU, έμβλημα του οποίου άλλωστε είναι μια περικεφαλαία της αρχαίας Ελλάδας.

Μετά την πρώτη αναφορά πυροβολισμών, οι μαθητές και το προσωπικό του σχολείου έλαβαν εντολή να «ασφαλίσουν στη θέση τους», δήλωσαν οι αρχές. Στο δημόσιο πολιτειακό πανεπιστήμιο MSU και ιδίως στην πανεπιστημιούπολη στο Ιστ Λάνσινγκ πάνε καθημερινά ως και 50.000 φοιτητές.

Βαρύ το τίμημα

Οι ΗΠΑ πληρώνουν πολύ βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των πυροβόλων όπλων στην επικράτειά τους και για την ευκολία με την οποία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σ’ αυτά οι Αμερικανοί. Η χώρα μετράει περισσότερα όπλα από ό,τι κατοίκους, ενώ ο ένας στους τρεις ενηλίκους διαθέτει τουλάχιστον ένα όπλο και ο ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό με τουλάχιστον ένα όπλο.

Συνέπεια της εξάπλωσης είναι ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ εξαιτίας των όπλων, που δεν χωράει καμία σύγκριση με τους δείκτες σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Τραγική συνιστώσα αυτής της κατάστασης είναι οι επιθέσεις με τη χρήση όπλων μέσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα, που αποτελούν αληθινή μάστιγα. Πριν από χονδρικά 14 μήνες, στην ίδια πολιτεία, στο γυμνάσιο Oxford High School, στην κομητεία Όκλαντ, 15χρονος άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο πιστόλι, σκοτώνοντας τέσσερις συμμαθητές του, τραυματίζοντας άλλους έξι καθώς κι ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού.

Οι αρχές ανέφεραν πως ο έφηβος δράστης, που δήλωσε αθώος στη δίκη του, χρησιμοποίησε όπλο που του είχαν κάνει δώρο οι γονείς του τα Χριστούγεννα παρά τις ενδείξεις πως ήταν ψυχικά διαταραγμένος. Αμφότεροι οι γονείς αντιμετωπίζουν δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις