Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κλοπές αυτοκινήτων στην Αθήνα: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τετράτροχα
ΕΛΛΑΔΑ

Κλοπές αυτοκινήτων στην Αθήνα: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τετράτροχα

Η συμμορία έκανε 39 κλοπές στην Αθήνα

Ενας 63χρονος με την 25χρονη κόρη του ηγούνταν οργανωμένης συμμορίας, τα μέλη της οποίας έκλεβαν αυτοκίνητα από την Αττική, τα μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη και εκεί είτε τα μετέτρεπαν σε ανταλλακτικά, είτε τα πουλούσαν σε ανύποπτους αγοραστές με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά!!! Από τη μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι έχουν προχωρήσει σε 39 κλοπές εμπορικών οχημάτων, υψηλής αγοραστικής αξίας (SUZUKI, FORD, XIOYNTAI, TOΓIOTA) από την Αττική, ενώ πιστεύεται, κρίνοντας από το πλήθος των ευρημάτων σε μάντρα ανταλλακτικών στη Θεσσαλονίκη ότι είναι πολύ περισσότερες.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Πως τα κατάφερναν, όμως, να φέρνουν σε πέρας για καιρό το «φιλόδοξο» σχέδιό τους και ιδιαίτερα τις μεταφορές των κλεμμένων οδικώς από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη προσπαθεί η Αστυνομία να απαντήσει παραθέτοντας καίρια στοιχεία της δράσης, που είχαν ως εξής:

  • Με χρήση τεχνολογικών μεθόδων για την παράκαμψη σύγχρονων αντικλεπτικών συστημάτων.
  • Με χρήση συσκευών παρεμβολής ηλεκτρονικών σημάτων για την παράκαμψη τυχόν συστημάτων γεωεντοπισμού (gps) που διέθεταν τα αφαιρεθέντα οχήματα,
  • Με μεταφορά των αφαιρεθέντων οχημάτων από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με τη λήψη αυξημένων μέτρων αυτοπροστασίας, όπως τη χρήση δικών τους πινακίδων κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σε ίδια μάρκα με αυτή κλεμμένων οχημάτων.
  • Με χρήση τηλεφωνικών συνδέσεων δηλωμένων σε ονόματα έτερων ατόμων (¨αχυράνθρωποι¨) τις οποίες άλλαζαν ανά τακτά διαστήματα.
  • Με  χρήση κωδικοποιημένης φρασεολογίας κατά τη διάρκεια συνομιλιών της.
Ο εγκέφαλος και η 25χρονη κόρη

Στην εξάρθρωση αυτής της οργάνωσης προχώρησαν μετά από πολύμηνη έρευνα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της  Ασφάλειας Αττικής. Συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα τρεις (3) ημεδαποί ηλικίας 63 (¨εγκέφαλος¨ της οργάνωσης), 53 και 25 ετών (2 άντρες – 1 γυναίκα αντίστοιχα) και 33χρονος Αλβανός , σε βάρος των οποίων, καθώς και σε βάρος ενός  ακόμη μέλους (35χρονος ημεδαπός), σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος κατ΄ εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράβαση του Νόμου περί όπλων, παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και πλαστογραφία.

Έρχονταν στην Αθήνα

Η εν λόγω  οργάνωση συγκροτήθηκε από τα τέλη Νοεμβρίου 2021, με σκοπό την κλοπή οχημάτων με μεγάλη εμπορική ζήτηση, από περιοχές της Αττικής, τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη και την περαιτέρω διάθεσή τους, είτε αυτούσιων είτε με τη μορφή ανταλλακτικών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. «Ειδικότερα», επισημαίνει η Αστυνομία «ένα εκ των μελών, αφαιρούσε τα οχήματα από περιοχής της Αττικής και στη συνέχεια ο 63χρονος ¨εγκέφαλος¨ της οργάνωσης μετέβαινε στην Αθήνα είτε κατά μόνας είτε με την 25χρονη κόρη του και αφού τα παραλάμβανε, τα μετέφερε σε μάντρα ανταλλακτικών που διατηρεί σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στην προαναφερόμενη επιχείρηση υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος, εξοπλισμένος με ειδικά εργαλεία αποσυναρμολόγησης οχημάτων, ενώ δύο (2) εκ των μελών προέβαιναν άμεσα στην αποκοπή διαφόρων μερών όπου αναγράφονταν οι αριθμοί πλαισίου των αφαιρεθέντων οχημάτων».

Σημειωματάριο, κινητά, εργαλεία

Λέει ακόμη η Αστυνομία ότι τα μέλη της οργάνωσης μαζί με ένα ακόμη άτομο, προέκυψε ότι ενέχονται στη διάπραξη τριάντα εννέα  κλοπών αυτοκινήτων από διάφορες περιοχές της Αττικής, με συνολική εκτιμώμενη αξία 392.000 ευρώ περίπου. Κατά τη διάρκεια ερευνών, από οικίες και την κατοχή μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το χρηματικό ποσό των (6.215)ευρώ,
  • (1) σημειωματάριο, ιδιόχειρων σημειώσεων περιέχον σημειώσεις με πινακίδες αυτοκινήτων και τοποθεσίες,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων,
  • πλήθος εξειδικευμένων εργαλείων παράκαμψης σύγχρονων αντικλεπτικών συστημάτων αυτοκινήτων,
  • μίζες εκκίνησης αυτοκινήτου,
  • μεταλλικοί αποκωδικοποιητές κωδικού κοπής κλειδαριών αυτοκινήτων,
  • συσκευές δημιουργίας κλωβών αποκλεισμού επικοινωνιών (Jammer),
  • φίσες προγραμματισμού κλειδιών και παράκαμψης συστήματος immobilizer αυτοκινήτων,
  • πλήθος κλειδιών αυτοκινήτου, των οποίων η νόμιμη κατοχή ερευνάται και
  • (67) αποκομμένοι κινητήρες αυτοκινήτων, (1045) πόρτες αυτοκινήτων, (53) καπό αυτοκινήτων και (55) τεμαχισμένα αυτοκίνητα με αποκομμένο ή παραποιημένο αριθμό πλαισίου, πλήθος εργαλείων, εγκεφάλων αυτοκινήτων, κλειδιών και immobilizer αυτοκινήτου, των οποίων η νόμιμη κατοχή ερευνάται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις